ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βδομάδα διαβουλεύσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ καταπιάνονται Δευτέρα και Τρίτη με όλη τη γκάμα των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ανάμεσά τους άμυνα, μετανάστευση, εξωτερικές υποθέσεις, κοινωνικά θέματα, εκπαίδευση και πολιτισμό, ΟΝΕ.

Η συζήτηση για την άμυνα θα γίνει στη βάση της δρομολόγησης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), ενώ θα εξεταστεί και η πρόοδος στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, θα συζητηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως και η εσωτερική και εξωτερική διάσταση του φαινομένου, πάντα υπό το πρίσμα της αναζήτησης λύσεων «στο πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων». Πρόκειται για μέτρα που εντείνουν την καταστολή στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ενισχύοντας ανάμεσα στα άλλα και τον εγκλωβισμό προσφύγων, ενώ με πρόσχημα την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες πρωτοστατεί η ΕΕ, προωθεί σειρά επικίνδυνων σχεδίων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο, στο φόντο και των χτεσινών ανακοινώσεων Γιούνκερ - Μέι, θα συζητήσει επίσης τις διαπραγματεύσεις για το «Brexit» και θα επανεκτιμήσει την πορεία τους προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσο έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ως προς τρία συγκεκριμένα θέματα: Δικαιώματα των πολιτών, Ιρλανδία, χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωζώνη - που θα είναι διευρυμένη και με Τσεχία και Κροατία - θα συζητήσει σχετικά με την οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ) και την τραπεζική ένωση. «Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε την υποχρέωση να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ΟΝΕ και να την ενισχύσουμε, βήμα προς βήμα. Προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης με βάση τον συμφωνημένο οδικό χάρτη, ώστε η ζώνη του ευρώ να ενισχυθεί δομικά» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Τη Δευτέρα συγκαλείται και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με ατζέντα που αφορά:

-- Τη συζήτηση της κατάστασης στο Ιράκ, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να καθοδηγήσει την προετοιμασία της νέας στρατηγικής της ΕΕ».

-- Τη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ. Στο περιθώριο της Συνόδου του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και ο ύπατος εκπρόσωπος θα έχουν άτυπο πρωινό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

-- Την έγκριση της απόφασης για τη θέσπιση μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO).

-- Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τη συνεργασία ΕΕ-G5 Sahel κατά τη διάρκεια του γεύματος με τους ομολόγους τους από το Sahel της G5 (Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ).

-- Συζήτηση για την Αφρική στο φόντο των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης.

Τέλος, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας θα ανταλλάξουν απόψεις για το εμπόριο, τις επενδύσεις κ.ά. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει Συμπεράσματα σχετικά με το θέμα, με στόχο την «επικαιροποίηση της κοινής στρατηγικής της ΕΕ για τις ενισχύσεις στο εμπόριο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσκλητήριο στα κινεζικά μονοπώλια να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας Μα Κάι συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε «το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας και επιβεβαιώθηκε το υψηλό ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η επιτάχυνση του κινεζικού προγράμματος επενδύσεων με έμφαση στους τομείς των Υποδομών, των Μεταφορών, των Τηλεπικοινωνιών, του Εμπορίου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αύξησης και επιτάχυνσης των εξαγωγών ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τον Μα Κάι, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου στη διεύρυνση της συνεργασίας με την Κίνα, εξαίροντας ως «πολλά υποσχόμενη» τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση και επισημαίνοντας πως η Κίνα «έχει αναδειχθεί σε έναν πολύ σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο για την Ελλάδα». Τη διεύρυνση της συνεργασίας «τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο» αποζητά, καθώς φαίνεται, και η Κίνα, που βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου των εμπορευμάτων της στην ΕΕ.

Αλλωστε, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «One Belt, One Road», γεγονός για το οποίο η κινεζική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της και στη συγκεκριμένη συνάντηση, θέτοντας στο «τραπέζι» τις επενδυτικές ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω επενδυτικών δράσεων στον τομέα των υποδομών (Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έγινε, τόσο από τον Γ. Δραγασάκη όσο και από τον Μα Κάι, στο παράδειγμα της COSCO, που μπορεί να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά «στο κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου».

Η κινεζική πλευρά φέρεται να εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή εταιρειών σε έργα που καθιστούν την Ελλάδα μεταφορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, με τον Γ. Δραγασάκη να προτείνει συμμετοχή «στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων Πειραιά - Βελιγραδίου - Βουδαπέστης και Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης».

Ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα της πώλησης και αναβάθμισης λιγνιτικών μονάδων, με την ελληνική πλευρά να καλεί κινεζικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στο σχετικό διαγωνισμό. Ως προς τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, ο Γ. Δραγασάκης απηύθυνε πρόσκληση σε κινεζικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά και ως πάροχοι υπηρεσιών.

  • Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκεται από την Παρασκευή στο Βελιγράδι, προκειμένου να συμμετάσχει στη 2η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Γνωμοδότησε αρνητικά για την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία

Αρνητικά γνωμοδότησε, την Παρασκευή, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, απέναντι στη συμφωνία της κυβέρνησης για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σ. Αραβία. Η συζήτηση της Επιτροπής έγινε μετά από πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, απαιτώντας την ανάκληση της συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία, καλώντας να πάρουν θέση ως προς αυτό τα κόμματα της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Επιτροπή, σχολίασε ότι «συνεχίζονται οι γνωστές κοκορομαχίες για μεσάζοντες», ενώ ανέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τώρα τάσσεται κατά της συμφωνίας που η ίδια έκλεισε. Εκανε καθαρή τη θέση που από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει το ΚΚΕ ενάντια στην πώληση όπλων και πολεμοφοδίων στη Σ. Αραβία, δηλαδή σε ένα κράτος δολοφόνο, από την ελληνική κυβέρνηση, για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης και την προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κατά τη συνεδρίαση, ΝΔ και Ενωση Κεντρώων απέφυγαν να εκφράσουν γνώμη. Μάλιστα, η ΝΔ απείχε από τη σχετική ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «προσχηματική». Επιπρόσθετα, βουλευτές της συνέχισαν τις διαρροές προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για μεσάζοντες κ.ο.κ., ενώ έβγαλαν ένα ακόμα όνομα στην επιφάνεια, ως εμπλεκόμενο στην όλη υπόθεση.

Τα «νερά» για λογαριασμό της κυβέρνησης, που δρομολόγησε αρχικά τη συμφωνία πώλησης όπλων σε ένα κράτος όπως η Σ. Αραβία και μπλέκει όλο και πιο βαθιά το λαό στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, φρόντισε να θολώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ο οποίος «ξεπλένοντας» και τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ είπε πως οι αποφάσεις που έχει πάρει η Ευρωβουλή κατά του εξοπλισμού της Σ. Αραβίας, συνιστούν μια «νέα διεθνή πραγματικότητα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΕ ΗΠΑ
«Χαλί» για «επενδυτές» στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Στις ΗΠΑ προς αναζήτηση «επενδυτών», ενόψει και της απόπειρας για τη διέξοδο του ελληνικού κράτους για «φρέσκα» δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχοντας στις «αποσκευές» του και το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την πλευρά της Ευρωζώνης. Αυτό με τη σειρά του, εμπεριέχει και την πρόσθετη «ρήτρα» του ΔΝΤ σχετικά με την ταχύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίπτωση που δεν βγαίνουν οι στόχοι γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην κυβερνητική αποστολή, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της «Capital Link» αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκέμβρη, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, ενώ το «παρών» θα δώσουν και εκπρόσωποι εγχώριων τραπεζικών ομίλων, «θεσμών» του κουαρτέτου, ξένοι «επενδυτές» και funds κ.ά., με ατζέντα τις παρουσιάσεις των εξελίξεων και «μεταρρυθμίσεων» στην ελληνική οικονομία, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, την Ενέργεια, τις υποδομές, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη ναυτιλία κ.ά.

Βέβαια, ο καλύτερος «κράχτης» στην επιχείρηση προσέλκυσης «επενδυτών» είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ενδεικτικά, η πλευρά του ΣΕΒ, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» της, τονίζει ότι η ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων συντελείται «σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει κατά το μάλλον ή το ήττον διασφαλισθεί με τη μείωση των συντάξεων κατά 14% μεσοσταθμικά από 1/1/2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020».

Την ίδια ώρα, ανοίγει και η συζήτηση αναφορικά με την επόμενη - 4η «αξιολόγηση» με τα ακόμη 82 «προαπαιτούμενα», σε συνέχεια βέβαια των παρεμβάσεων του κύκλου της 3ης «αξιολόγησης» και των σχετικών νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή σε «δόσεις» μέσα στο Δεκέμβρη αλλά και στις αρχές του Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ