Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βδομάδα διαβουλεύσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ καταπιάνονται Δευτέρα και Τρίτη με όλη τη γκάμα των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ανάμεσά τους άμυνα, μετανάστευση, εξωτερικές υποθέσεις, κοινωνικά θέματα, εκπαίδευση και πολιτισμό, ΟΝΕ.

Η συζήτηση για την άμυνα θα γίνει στη βάση της δρομολόγησης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), ενώ θα εξεταστεί και η πρόοδος στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, θα συζητηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως και η εσωτερική και εξωτερική διάσταση του φαινομένου, πάντα υπό το πρίσμα της αναζήτησης λύσεων «στο πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων». Πρόκειται για μέτρα που εντείνουν την καταστολή στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ενισχύοντας ανάμεσα στα άλλα και τον εγκλωβισμό προσφύγων, ενώ με πρόσχημα την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες πρωτοστατεί η ΕΕ, προωθεί σειρά επικίνδυνων σχεδίων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο, στο φόντο και των χτεσινών ανακοινώσεων Γιούνκερ - Μέι, θα συζητήσει επίσης τις διαπραγματεύσεις για το «Brexit» και θα επανεκτιμήσει την πορεία τους προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσο έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ως προς τρία συγκεκριμένα θέματα: Δικαιώματα των πολιτών, Ιρλανδία, χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωζώνη - που θα είναι διευρυμένη και με Τσεχία και Κροατία - θα συζητήσει σχετικά με την οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ) και την τραπεζική ένωση. «Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε την υποχρέωση να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ΟΝΕ και να την ενισχύσουμε, βήμα προς βήμα. Προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης με βάση τον συμφωνημένο οδικό χάρτη, ώστε η ζώνη του ευρώ να ενισχυθεί δομικά» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Τη Δευτέρα συγκαλείται και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με ατζέντα που αφορά:

-- Τη συζήτηση της κατάστασης στο Ιράκ, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να καθοδηγήσει την προετοιμασία της νέας στρατηγικής της ΕΕ».

-- Τη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ. Στο περιθώριο της Συνόδου του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και ο ύπατος εκπρόσωπος θα έχουν άτυπο πρωινό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

-- Την έγκριση της απόφασης για τη θέσπιση μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO).

-- Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τη συνεργασία ΕΕ-G5 Sahel κατά τη διάρκεια του γεύματος με τους ομολόγους τους από το Sahel της G5 (Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ).

-- Συζήτηση για την Αφρική στο φόντο των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης.

Τέλος, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας θα ανταλλάξουν απόψεις για το εμπόριο, τις επενδύσεις κ.ά. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει Συμπεράσματα σχετικά με το θέμα, με στόχο την «επικαιροποίηση της κοινής στρατηγικής της ΕΕ για τις ενισχύσεις στο εμπόριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ