Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσκλητήριο στα κινεζικά μονοπώλια να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας Μα Κάι συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε «το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας και επιβεβαιώθηκε το υψηλό ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η επιτάχυνση του κινεζικού προγράμματος επενδύσεων με έμφαση στους τομείς των Υποδομών, των Μεταφορών, των Τηλεπικοινωνιών, του Εμπορίου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αύξησης και επιτάχυνσης των εξαγωγών ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τον Μα Κάι, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου στη διεύρυνση της συνεργασίας με την Κίνα, εξαίροντας ως «πολλά υποσχόμενη» τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση και επισημαίνοντας πως η Κίνα «έχει αναδειχθεί σε έναν πολύ σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο για την Ελλάδα». Τη διεύρυνση της συνεργασίας «τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο» αποζητά, καθώς φαίνεται, και η Κίνα, που βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου των εμπορευμάτων της στην ΕΕ.

Αλλωστε, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «One Belt, One Road», γεγονός για το οποίο η κινεζική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της και στη συγκεκριμένη συνάντηση, θέτοντας στο «τραπέζι» τις επενδυτικές ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω επενδυτικών δράσεων στον τομέα των υποδομών (Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έγινε, τόσο από τον Γ. Δραγασάκη όσο και από τον Μα Κάι, στο παράδειγμα της COSCO, που μπορεί να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά «στο κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου».

Η κινεζική πλευρά φέρεται να εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή εταιρειών σε έργα που καθιστούν την Ελλάδα μεταφορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, με τον Γ. Δραγασάκη να προτείνει συμμετοχή «στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων Πειραιά - Βελιγραδίου - Βουδαπέστης και Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης».

Ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα της πώλησης και αναβάθμισης λιγνιτικών μονάδων, με την ελληνική πλευρά να καλεί κινεζικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στο σχετικό διαγωνισμό. Ως προς τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, ο Γ. Δραγασάκης απηύθυνε πρόσκληση σε κινεζικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά και ως πάροχοι υπηρεσιών.

  • Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκεται από την Παρασκευή στο Βελιγράδι, προκειμένου να συμμετάσχει στη 2η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ