ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Μεγάλο παζάρι για λογαριασμό μονοπωλίων

Εξελίξεις - ντόμινο προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στην παρούσα φάση, οι ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ (Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία) θέλουν να διατηρήσουν τη συμφωνία και να μην πληγούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων από τις αμερικανικές κυρώσεις, ωστόσο η καθεμιά ξεχωριστά πραγματοποιεί παράλληλα σκληρά παζάρια.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκαναν το βράδυ της Πέμπτης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σόφια, οι ηγέτες της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ τόνισε ότι δεν είναι εφικτό να δοθούν ευρέως αποζημιώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν και επηρεάζονται από τις αμερικανικές κυρώσεις, ασκώντας πίεση για εξαιρέσεις πολυεθνικών ομίλων από τις «οριζόντιες» απειλές των ΗΠΑ.

Ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι μολονότι «η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και όχι τα εμπορικά της συμφέροντα (...) δεν θα γίνουμε σύμμαχοι του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ, δεν θα ξεκινήσουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ για το θέμα του Ιράν, ούτε θα επιβάλουμε για αντίποινα κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού «Total», που σχεδιάζει να αποχωρήσει από το ιρανικό κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότιο Παρς», εφόσον υποστεί αμερικανικές κυρώσεις, ενώ η κινεζική κρατική εταιρεία ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του.

Διαφορετική εικόνα μετέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σόφια, υποστηρίζοντας πως οι χώρες - μέλη «συμφώνησαν ομόφωνα» να διατηρήσουν τη συμφωνία, πως η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών που συναλλάσσονται με το Ιράν και πως «θα τις προστατεύσει από τις αμερικανικές κυρώσεις, αν χρειαστεί». Μία μέρα μετά (18/5) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία για την ενεργοποίηση του μέτρου αποκλεισμού κυρώσεων (Blocking Statute) για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράν. Το συγκεκριμένο μέτρο, που είχε χρησιμοποιηθεί το 1996 για την αποφυγή επιβολής αμερικανικών εξωεδαφικών κυρώσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο πλαίσιο αμερικανικού εμπάργκο κατά του Ιράν, της Κούβας και του Σουδάν, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούλη ή και νωρίτερα.

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο πως μέσα στα διάφορα σχέδια που επεξεργάζονται αξιωματούχοι της ΕΕ, είναι και η πιθανή μελλοντική αγορά ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου με ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει μακροπρόθεσμα για την παντοδυναμία του δολαρίου ως βασικού νομίσματος συναλλαγής στις αγορές Ενέργειας. Ιδιαίτερα όταν και η Κίνα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αγοράζει εισαγόμενο πετρέλαιο με γουάν και όχι με δολάρια.

Ενεργό ρόλο στο νέο κύκλο διαβουλεύσεων είχε τις τελευταίες μέρες και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μεταβαίνοντας σε Πεκίνο, Μόσχα και Βρυξέλλες. Στις συναντήσεις αυτές είχε σειρά «καλών, εποικοδομητικών διαβουλεύσεων», ενώ το ίδιο διάστημα ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επανέλαβε πως η χώρα του δεν προτίθεται «να παίξει το παιχνίδι του Τραμπ» και δεν θα απαντήσει στην αποχώρηση των ΗΠΑ με ανάλογη ενέργεια.


Δ. ΟΡΦ.

ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις για επερχόμενη μοιρασιά

Συναντήσεις του Βλ. Πούτιν με Ασαντ, Μέρκελ και Μακρόν

Associated Press

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις, καθώς οι συνεχιζόμενες ανακαταλήψεις εδαφών από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του ανοίγουν το δρόμο για την έναρξη νέων σκληρών παζαριών στο πεδίο της διπλωματίας με φόντο τη μοιρασιά της επόμενης μέρας. Τα παζάρια αυτά επικεντρώνονται το τελευταίο διάστημα στη σύνθεση της Διαπραγματευτικής Επιτροπής που μελετά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Την Πέμπτη, στο Σότσι της Ρωσίας βρέθηκε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, που συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ασαντ δήλωσε πρόθυμος και «έτοιμος» να στείλει το επόμενο διάστημα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ μία λίστα προσώπων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν από τη μεριά της συριακής κυβέρνησης στην υπό συγκρότηση Συνταγματική Επιτροπή που θα αναλάβει τη σύνταξη νέου Συντάγματος. Διαπίστωσε εντούτοις ότι θα είναι δύσκολη η αποκατάσταση της πολιτικής διαδικασίας για τη χώρα του, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν θέλουν με τίποτα τη σταθεροποίηση της Συρίας».

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι «στηρίζει» την απόφαση Ασαντ για τη συγκρότηση της Συνταγματικής Επιτροπής, ενώ μερικές ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα πως «θα αποχωρήσουν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», χωρίς να τις κατονομάσει (ωστόσο φωτογραφίζει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ για την Τουρκία που έχει εισβάλει με στρατό σε κουρδικές περιοχές στη Β. Συρία, η Ρωσία τηρεί μια στάση ανοχής).

Στο Σότσι, πάντως, μετέβη την Παρασκευή (για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο) και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θέτοντας επί τάπητος στη συνάντησή της με τον Ρώσο ομόλογό της τις εξελίξεις που αφορούν τη Συρία, αλλά και τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την Ουκρανία, με τη μόνο στα χαρτιά συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ κ.ά.

Ταυτόχρονα, στην Αγία Πετρούπολη καταφτάνει την επόμενη βδομάδα (24 και 25 Μάη) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν για συζητήσεις εφ' όλης της ύλης και θα συμμετάσχει στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της πόλης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προεδρικές και περιφερειακές εκλογές

Προεδρικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται στις 20 Μάη στη Βενεζουέλα, με δικαίωμα ψήφου να έχουν 20,3 εκατομμύρια (και περίπου 107.000 Βενεζουελάνοι που έχουν καταγραφεί στις πρεσβείες στο εξωτερικό). Οι εκλογές γίνονται εν μέσω οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και ταυτόχρονα εξωτερικών πιέσεων από διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που τις χαρακτηρίζουν «παράνομες και μη δίκαιες». Παρεμβάσεις έχουν κάνει οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στην περιοχή, όπως η «Ομάδα της Λίμα», ή ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, αλλά και η ΕΕ. Ολοι αυτοί που συμμετέχουν σε επεμβάσεις κατά των λαών δίνουν ...μαθήματα δημοκρατίας, επικαλούμενοι το ότι δήθεν απαγορεύεται η έκφραση αντίθετης γνώμης στη χώρα από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Νικολάς Μαδούρο.

Τις εκλογές μποϊκοτάρει η συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης, το λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD), ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που πρωτοστάτησαν στις βίαιες διαδηλώσεις το 2017 με δεκάδες νεκρούς, γι' αυτό και κάποιοι από τους ηγέτες τους κρατούνται και τους έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές. Ο Μαδούρο, με την εκλογική συμμαχία «Ευρύ Μέτωπο για την Πατρίδα», στηρίζεται από το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλες δυνάμεις.

Υποψήφιος για την Προεδρία είναι επίσης ο Χένρι Φαλκόν, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Λάρα, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Προοδευτική Προώθηση» και έως το 2008 στο μπλοκ του Τσάβες. Στηρίζεται επίσης από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (COPEI, που συμμετείχε σε αστικές κυβερνήσεις πριν από το 1998) και το λεγόμενο Κίνημα για το Σοσιαλισμό. Βασική του θέση είναι η δολαριοποίηση του εθνικού νομίσματος πέσο, με αλλαγή του προσανατολισμού συμμαχιών της χώρας και επικρίνει τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που απέχουν αλλά τις καλεί σε μετεκλογική συνεργασία.

Αλλος υποψήφιος είναι ο Ρεϊνάλντο Κιχάδα, από το κόμμα «Λαϊκή Πολιτική Ενότητα '89», που αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2013 και προβάλλει ζητήματα ηθικής, αξιοποιώντας και υπαρκτά φαινόμενα κρατικής διαφθοράς. Τέταρτος υποψήφιος είναι ο κληρικός μιας αίρεσης, Χαβιέρ Μπερτούτσι, με την πλατφόρμα «Ελπίδα για την αλλαγή», που προβάλλει «χριστιανικές αξίες».

Το μέγεθος της αποχής από ό,τι φαίνεται θα είναι σημαντικός παράγοντας, ενώ η αντίδραση, που δεν αναγνωρίζει τις εκλογές, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Το σύνθετο παζάρι επιβεβαιώνει και ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να επιμείνει στο παζάρι γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο ώστε να αντλήσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από μια πιθανή «διευθέτηση» ανέδειξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του στηρίζει την εφαρμογή του «νοτιοκορεατικού μοντέλου» για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και όχι «του λιβυκού». Πρόσθεσε ότι στη μετά τη λύση περίοδο θα υπάρχει «κάτι στο οποίο ο Κιμ θα περιλαμβάνεται, θα παραμείνει στη χώρα του, θα την κυβερνά, η χώρα του θα είναι πολύ πλούσια». Τέλος, όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, επανέλαβε ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Η τοποθέτηση Τραμπ έγινε μετά από πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας, που είπαν ότι η κυβέρνηση «θα ξανασκεφτεί» τη Σύνοδο της 12ης Ιούνη, καταγγέλλοντας αφενός τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, αφετέρου παλιότερες δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος συνέδεε την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου με το «λιβυκό μοντέλο» «διευθέτησης» (τροφοδοτώντας συνειρμούς για πιθανή επέμβαση).

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη 22 Μάη ο Τραμπ θα δεχτεί στο Λευκό Οίκο τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν τζε-ιν.

ΚΟΥΒΑ - ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Πολύνεκρο δυστύχημα κοντά στην Αβάνα

Αεροσκάφος «Boeing 737» που εκτελούσε το δρομολόγιο Αβάνα - Ολγκίν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί», σε καλλιεργήσιμη έκταση, την Παρασκευή το μεσημέρι τοπική ώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις στην «Πρένσα Λατίνα», της Μερσέντες Βάσκες, διευθύντριας της κουβανικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας, πρόκειται για αεροσκάφος της μεξικανικής εταιρείας «Damojh», που είχε νοικιάσει η Κουβανική Αεροπορία.

Αργότερα, έγινε γνωστό πως στο αεροσκάφος επέβαιναν 104 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα. Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν σωστικά συνεργεία και ο Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Κανέλ Ντίας. Οι αιτίες του ατυχήματος ερευνώνται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντοπίστηκαν τρεις επιζώντες που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν είχε γίνει γνωστός έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ