Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις για επερχόμενη μοιρασιά

Συναντήσεις του Βλ. Πούτιν με Ασαντ, Μέρκελ και Μακρόν

Associated Press

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις, καθώς οι συνεχιζόμενες ανακαταλήψεις εδαφών από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του ανοίγουν το δρόμο για την έναρξη νέων σκληρών παζαριών στο πεδίο της διπλωματίας με φόντο τη μοιρασιά της επόμενης μέρας. Τα παζάρια αυτά επικεντρώνονται το τελευταίο διάστημα στη σύνθεση της Διαπραγματευτικής Επιτροπής που μελετά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Την Πέμπτη, στο Σότσι της Ρωσίας βρέθηκε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, που συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ασαντ δήλωσε πρόθυμος και «έτοιμος» να στείλει το επόμενο διάστημα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ μία λίστα προσώπων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν από τη μεριά της συριακής κυβέρνησης στην υπό συγκρότηση Συνταγματική Επιτροπή που θα αναλάβει τη σύνταξη νέου Συντάγματος. Διαπίστωσε εντούτοις ότι θα είναι δύσκολη η αποκατάσταση της πολιτικής διαδικασίας για τη χώρα του, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν θέλουν με τίποτα τη σταθεροποίηση της Συρίας».

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι «στηρίζει» την απόφαση Ασαντ για τη συγκρότηση της Συνταγματικής Επιτροπής, ενώ μερικές ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα πως «θα αποχωρήσουν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», χωρίς να τις κατονομάσει (ωστόσο φωτογραφίζει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ για την Τουρκία που έχει εισβάλει με στρατό σε κουρδικές περιοχές στη Β. Συρία, η Ρωσία τηρεί μια στάση ανοχής).

Στο Σότσι, πάντως, μετέβη την Παρασκευή (για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο) και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θέτοντας επί τάπητος στη συνάντησή της με τον Ρώσο ομόλογό της τις εξελίξεις που αφορούν τη Συρία, αλλά και τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την Ουκρανία, με τη μόνο στα χαρτιά συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ κ.ά.

Ταυτόχρονα, στην Αγία Πετρούπολη καταφτάνει την επόμενη βδομάδα (24 και 25 Μάη) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν για συζητήσεις εφ' όλης της ύλης και θα συμμετάσχει στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διαβουλεύσεις για τη μοιρασιά (2021-02-20 00:00:00.0)
Συμφωνία - συμβιβασμός για «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στο Ιντλίμπ (2018-09-18 00:00:00.0)
Στρατιωτικο-διπλωματική προετοιμασία για την «επόμενη μέρα» (2018-09-15 00:00:00.0)
Διεργασίες για την «πολιτική μετάβαση» και την «ανοικοδόμηση» στη Συρία (2017-11-23 00:00:00.0)
Μείωση ρωσικών δυνάμεων με... συνέχιση επιδρομών και παζαριών (2016-03-16 00:00:00.0)
Δεύτερη ομάδα επιθεωρητών στη Δαμασκό (2013-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ