Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες διαβουλεύσεις για τη μοιρασιά

Από τη συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ στη Μόσχα
Νέα διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται για τη μοιρασιά ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλούτου της Συρίας, που βρέθηκε στο στόχαστρο με την επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πριν από μια δεκαετία. Στις 16 και 17 του μήνα συναντήθηκαν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας Ρώσοι, Ιρανοί, Τούρκοι, Σύροι αξιωματούχοι και στελέχη κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν.

Οι διήμερες διαβουλεύσεις κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση που συμφώνησαν οι τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» της εκεχειρίας στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) και εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη, ενώ παράλληλα εξελίσσονταν σκληρά διπλωματικά παζάρια ανάμεσα σε Συρία και Ισραήλ μέσω Μόσχας, με αφορμή τη σύλληψη 25χρονης Ισραηλινής (βλ. παρακάτω).

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου διατυπώνονται εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά των κουρδικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (που συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό και στο λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου), με αφορμή «αυτονομιστική ατζέντα» και «παράνομες πρωτοβουλίες» στη βόρεια Συρία. Καταγγέλλονται οι απόπειρες για δημιουργία τετελεσμένου και «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας» της βορειοανατολικής Συρίας. Επισημαίνεται επίσης ότι τέτοιες δραστηριότητες δεν διακυβεύουν μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας, αλλά και την «εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών» (βλέπε Τουρκία, που αντιμετωπίζει τους Κούρδους των δυνάμεων YPG και SDF ως «παρακλάδια του ΡΚΚ»). Βεβαίως η Τουρκία έχει εισβάλει με στρατό στη βόρεια Συρία και στο γειτονικό Ιράκ, και αποτελεί δύναμη κατοχής σε αυτήν την περιοχή.

Ακόμα, για πρώτη φορά υπάρχει σαφής καταδίκη των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία, που αντιμετωπίζονται ως «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια» της ευρύτερης περιοχής. Απορρίπτουν την επιβολή στρατιωτικής λύσης, ενθαρρύνοντας την εξεύρεση «διαρκούς και βιώσιμης λύσης», μεταξύ άλλων και μέσω των διαβουλεύσεων της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, που έχει ήδη πραγματοποιήσει 15 γύρους συναντήσεων στη Γενεύη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη στη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Πέντερσεν και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι απέρριψαν κάθε προσπάθεια επιβολής στρατιωτικής λύσης στη Συρία, θυμίζοντας πως η πολιτική λύση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί ότι το κλιμακούμενο παζάρι για τη μοιρασιά μπορεί να πάρει την οποιαδήποτε τροπή, συμπεριλαμβανομένης και μιας ευρύτερης στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Απαρατήρητα δεν περνάνε και τα παζάρια Ισραήλ - Συρίας μέσω Μόσχας με αφορμή την απελευθέρωση 25χρονης Ισραηλινής, που προ ημερών εισήλθε «κατά λάθος» στη Συρία. Μέχρι την Πέμπτη είχαν αφεθεί ελεύθεροι δύο Σύροι βοσκοί και δύο πολιτικοί κρατούμενοι από το Γκολάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ