Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κυβέρνηση ετοιμοπόλεμη για τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί το ιταλικό κεφάλαιο σε συνθήκες νέας βαθιάς ύφεσης αλλά και πανδημίας, συνθήκες γοργής όξυνσης των ανταγωνισμών τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, συγκρότησαν στην Ιταλία η «Λέγκα», το Δημοκρατικό Κόμμα, τα «Πέντε Αστέρια», η «Φόρτσα Ιτάλια», η ιταλική «Αριστερά» και η «Ζωντανή Ιταλία», με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Η ίδια η απόφαση αυτών των πολιτικών δυνάμεων - πολλές από τις οποίες μέχρι πρότινος αντάλλασσαν κατηγορίες και επέμεναν ότι τις χωρίζουν μεγάλες διαφορές - να καταλήξουν σε συμβιβασμό είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας της ιταλικής αστικής τάξης να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αφού αυτά αποτελούν τον βασικό της μπούσουλα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι διαφωνίες παραμένουν και σίγουρα θα πιέσουν την κυβερνητική συνεργασία (καθόλου τυχαία, ο νέος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτο χρέος» την ενότητα στην κυβέρνηση), αντανακλώντας και ευρύτερες διεργασίες στο εσωτερικό της αστικής τάξης.

Εκτός από την ταυτότητα του νέου πρωθυπουργού - άξιου στελέχους της ΕΚΤ - ενδεικτικό είναι και το ποιοι τοποθετήθηκαν σε ορισμένα υπουργεία: Ο Βιτόριο Κολάο, πρώην στέλεχος της «Vodafone», ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ενώ ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, επί χρόνια συνεργάτης βιομηχανιών όπως η «Leonardo» και «Ferrari», ανέλαβε το νεοσύστατο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.

Κατά τις συζητήσεις σε Γερουσία και Βουλή, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει όλες τις επιχειρήσεις, ούτε όλες τις θέσεις εργασίας» και με νόημα ανήγγειλε νέες ανατροπές, εξηγώντας ότι «κάποιοι θα κληθούν να αλλάξουν, ακόμα και ριζικά».

Προϊδέασε επίσης για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ρώμη θα παζαρέψει το ρόλο της στην ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «χωρίς την Ιταλία δεν υπάρχει Ευρώπη» και αναφέροντας ότι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι και η «ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων» με Παρίσι και Βερολίνο. Σημείωσε δε ότι «τα σταθερά σημεία αναφοράς μας είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ», ενώ ξεχώρισε ως «περιοχές ενδιαφέροντος της Ιταλίας» τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και γενικότερα την Αφρική.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι σχολιάζοντας την έγκριση της νέας κυβέρνησης ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ανυπομονησία να συνεργαστεί με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, που «είναι μεγάλος υποστηρικτής του διατλαντικού δεσμού και του ΝΑΤΟ».

Από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για το Εμπόριο επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση Ντράγκι θα υλοποιήσει «θαυμάσια» το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας και ότι «θα πετύχει την ολοκλήρωση των απαραίτητων μέτρων και βημάτων για να διασφαλιστεί η γιγάντια ροή κεφαλαίων», καταλήγοντας ότι ήδη είχε «εποικοδομητικές επαφές» με τις νέες ιταλικές αρχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης οι αντιρωσικές κυρώσεις (2022-09-07 00:00:00.0)
Ευρωατλαντικές διαβεβαιώσεις από την Μελόνι (2022-07-26 00:00:00.0)
Διαλύεται η κυβέρνηση Ντράγκι (2022-07-21 00:00:00.0)
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά... (2022-07-15 00:00:00.0)
Ενταση Ντράγκι - Κόντε με φόντο τις εξελίξεις στα Πέντε Αστέρια (2022-07-01 00:00:00.0)
"Υπαρξιακές ανασφάλειες" (1999-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ