Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οικονομικές συμφωνίες και «καρφιά» προς τις ΗΠΑ

«Η στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί περισσότερο αναγκαιότητα παρά επιλογή», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, η οποία είναι ενδεικτικό ότι περιλάμβανε και την υποδοχή του από τη βασίλισσα Ελισάβετ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η Αγκυρα ιεραρχεί τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας «σε όλους τους τομείς», ενώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπως η «Σαμπάχ», υποστήριζαν ότι οι βρετανοτουρκικές σχέσεις δεν αποκλείεται να αποκτήσουν ειδικό βάρος, στο φόντο διεργασιών και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα σημείωνε ενδεικτικά, στις 14 Μάη: «Είναι σπουδαία η συνεκτική στάση της Βρετανίας ενάντια στην περιφερειακή σύγχυση που προκάλεσαν οι ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες, μοιάζει εύλογο η Βρετανία να αντικαταστήσει σύντομα τις ΗΠΑ ως ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας στη Δύση. Υπό το φως της αναδυόμενης στρατηγικής σχέσης με το Λονδίνο, εκείνοι που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις στη Δύση πρέπει να αναρωτηθούν αν η απώλεια της Τουρκίας αποτελεί τη μοναδική τους επιλογή».

Είναι σαφές πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα που επηρεάζουν αλυσιδωτά τις ισορροπίες γενικά στη Δύση, καταρχάς στο ΝΑΤΟ και στην ίδια την ΕΕ, αλλά και συνολικά σε διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες.

Μεγάλη σημασία έδωσε ο Ερντογάν στη διμερή συνεργασία για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την «ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής» και την εγκαθίδρυση «μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή». Ανέφερε επίσης με νόημα ότι «πάντα θα θυμόμαστε την αλληλεγγύη που έδειξε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη», όταν - όπως είπε - «απέδειξε ότι είναι αληθινός φίλος», σε αντιδιαστολή προφανώς με τη στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ.

Οσον αφορά τα πρακτικά μέτρα για τη σύσφιξη της βρετανοτουρκικής συνεργασίας, έμφαση δίνεται στην αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, ώστε να φτάσουν στα 20 δισ. δολάρια, από 16,2 δισ. που είναι σήμερα (μάλιστα, το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2018 σημειώθηκε μια αύξηση 39% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Ερντογάν), και στην περαιτέρω κοινή δράση στην πολεμική βιομηχανία. Ηδη, η εταιρεία TAI («Turkish Aerospace Industries») προχωρά από κοινού με βρετανικές εταιρείες στην παραγωγή ενός πολεμικού αεροσκάφους 5ης γενιάς και ετοιμάζονται νέα σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ