Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προεδρικές και περιφερειακές εκλογές

Προεδρικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται στις 20 Μάη στη Βενεζουέλα, με δικαίωμα ψήφου να έχουν 20,3 εκατομμύρια (και περίπου 107.000 Βενεζουελάνοι που έχουν καταγραφεί στις πρεσβείες στο εξωτερικό). Οι εκλογές γίνονται εν μέσω οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και ταυτόχρονα εξωτερικών πιέσεων από διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που τις χαρακτηρίζουν «παράνομες και μη δίκαιες». Παρεμβάσεις έχουν κάνει οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στην περιοχή, όπως η «Ομάδα της Λίμα», ή ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, αλλά και η ΕΕ. Ολοι αυτοί που συμμετέχουν σε επεμβάσεις κατά των λαών δίνουν ...μαθήματα δημοκρατίας, επικαλούμενοι το ότι δήθεν απαγορεύεται η έκφραση αντίθετης γνώμης στη χώρα από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Νικολάς Μαδούρο.

Τις εκλογές μποϊκοτάρει η συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης, το λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD), ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που πρωτοστάτησαν στις βίαιες διαδηλώσεις το 2017 με δεκάδες νεκρούς, γι' αυτό και κάποιοι από τους ηγέτες τους κρατούνται και τους έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές. Ο Μαδούρο, με την εκλογική συμμαχία «Ευρύ Μέτωπο για την Πατρίδα», στηρίζεται από το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλες δυνάμεις.

Υποψήφιος για την Προεδρία είναι επίσης ο Χένρι Φαλκόν, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Λάρα, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Προοδευτική Προώθηση» και έως το 2008 στο μπλοκ του Τσάβες. Στηρίζεται επίσης από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (COPEI, που συμμετείχε σε αστικές κυβερνήσεις πριν από το 1998) και το λεγόμενο Κίνημα για το Σοσιαλισμό. Βασική του θέση είναι η δολαριοποίηση του εθνικού νομίσματος πέσο, με αλλαγή του προσανατολισμού συμμαχιών της χώρας και επικρίνει τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που απέχουν αλλά τις καλεί σε μετεκλογική συνεργασία.

Αλλος υποψήφιος είναι ο Ρεϊνάλντο Κιχάδα, από το κόμμα «Λαϊκή Πολιτική Ενότητα '89», που αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2013 και προβάλλει ζητήματα ηθικής, αξιοποιώντας και υπαρκτά φαινόμενα κρατικής διαφθοράς. Τέταρτος υποψήφιος είναι ο κληρικός μιας αίρεσης, Χαβιέρ Μπερτούτσι, με την πλατφόρμα «Ελπίδα για την αλλαγή», που προβάλλει «χριστιανικές αξίες».

Το μέγεθος της αποχής από ό,τι φαίνεται θα είναι σημαντικός παράγοντας, ενώ η αντίδραση, που δεν αναγνωρίζει τις εκλογές, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ