ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
Σελ. /49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφήγηση Κούρδου αγωνιστή

Αποκαλυπτικά τα δημοσιεύματα του "Ριζοσπάστη" από την αποστολή του στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν όσα καταγγέλλει το βιβλίο του Νίκου Κάσδαγλη "Το Αραράτ αστράφτει" (εκδόσεις "Κέδρος",1994). Αξιος επαίνου ο εξαίρετος πεζογράφος, διέθεσε την ευαισθησία και την τέχνη του για να καταγράψει την, κυριολεκτικά, συνταρακτική αφήγηση ενός γνωστού Κούρδου αγωνιστή και στελέχους του παράνομου PSK (Σοσιαλιστικό Κόμμα Κουρδιστάν Τουρκίας,ιδρύθηκε το 1974). Ο Κούρδος αγωνιστής φυγαδεύτηκε στην Ελλάδα και με τη μαρτυρία του ιστορεί, σ' όλη τη διαδρομή της, την τραγωδία και των Κούρδων. Με την αφήγησή του προβάλλονται σαν εφιαλτικές κινηματογραφικές εικόνες τα πάθη, αλλά και οι μέχρι αυτοθυσίας αγώνες των Κούρδων στην Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, όπως και τα μαρτύρια και οι αγώνες του αδελφού τουρκικού λαού. Αποκαλύπτονται οι υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας (ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ο "χωροφύλακάς" τους η Τουρκία). Η σκοπιμότητα του σημερινού βρόμικου πολέμου κατά των Κούρδων (η επιδίωξη της Τουρκίας να γιγαντωθεί ως "χωροφύλακας" ενάντια στους γειτονικούς λαούς, ελέγχοντας πλήρως τις πλούσιες πηγές πετρελαίου και νερού στο Κουρδιστάν).

"Το μαύρο είναι το πένθος μας. Το κόκκινο είναι το αίμα μας",είναι το νόημα της κουρδικής σημαίας, όπως εξηγεί με πόνο, αλλά και αγωνιστικό σθένος, ο Κούρδος αγωνιστής. Το μαύρο και το κόκκινο σημάδεψαν την οικογένειά του και τον ίδιο. Στους φοιτητικούς αγώνες, στο αντάρτικο, στα αλλεπάλληλα βασανιστήριά του στην τουρκική Ασφάλεια και σε φυλακές, από το '70 μέχρι πρόσφατα. Ισως, η οδύνη των μαρτυρίων των Κούρδων τον οδηγεί και στην υποκειμενική άποψη ότι "ο Στάλιν συμφώνησε με τον Κεμάλ για τη διάλυση του "Κόκκινου Κουρδιστάν" στη Σοβιετική Ενωση". Η άποψη αυτή, όμως, δε μειώνει την ενημερωτική αξία - λόγω και της πληθώρας των στοιχείων της και τη δραματική "ομορφιά" της αφήγησης αυτής για τη γενοκτονία του πανάρχαιου λαού των Καρδούχων,όπως ονόμαζε τους Κούρδους ο Ξενοφώντας. (Το διαφωτιστικό και συγκλονιστικό αυτό ντοκουμέντο, που αξίζει να διαβαστεί και σε ένδειξη αλληλεγγύης στο μαρτυρικό κουρδικό λαό, διατίθεται και στη "Σύγχρονη Εποχή").

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Μπαταξήδες

Δύο τρισεκατομμύρια δραχμές πλήρωσε το δημόσιο μέσα σε τέσσερα χρόνια για δάνεια, στα οποία είχε μπει εγγυητής και οι δανειοδοτηθέντες δεν τα εξόφλησαν. Η αποκάλυψη γι' αυτή την αστρονομική χασούρα έγινε με αφορμή την προώθηση προς ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, και φυσικά ουδείς βγήκε να εξηγήσει στο λαό πώς και γιατί το δημόσιο μπήκε εγγυητής σε"μπαταξήδες" και έχασε αυτά τα λεφτά, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση είναι των φορολογουμένων και κανενός άλλου. Τι να πουν, όμως, και τι να εξηγήσουν οι διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι που μας κουμαντάρουν, όταν είναι γνωστό ότι ο καθείς που ανεβαίνει στην εξουσία θεωρεί δικό του το δημόσιο κορβανά και διαχειρίζεται το περιεχόμενό του όπως γουστάρει;

Μ' αυτή, λοιπόν, τη νοοτροπία και την τακτική, επόμενο είναι να δίνονται εγγυητικές επιστολές ακόμα και σε άτομα αμφιβόλου μεν φερεγγυότητας, αλλά αδιαμφισβητήτου... προσήλωσης προς το κόμμα. Μήπως τα δικά του λεφτά δίνει ο άλφα ή ο βήτα υπουργός, για να νοιαστεί αν ο δανειολήπτης διαθέτει εμπράγματες εγγυήσεις κι αν θα τα επιστρέψει τελικά; Αρα, το μπαταξιλίκι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορά μόνον αυτόν που ρίχνει τελικά το "κανόνι", αλλά - πρωτίστως - εκείνον που εγκρίνει τέτοιες επισφαλείς εγγυήσεις και γίνεται έτσι συναυτουργός στη μεγάλη απάτη.

Η συμβολή της ΟΤΟΕ

Με τις καλύτερες "προϋποθέσεις"... διαλόγου, πραγματοποιείται την Τρίτη η πρώτη - και πανηγυρική - συνεδρίαση της "Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου", μια... "θυγατρική" της ΟΚΕ δημιουργημένη, για να συνδιαλέγονται η ΟΤΟΕ και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Η ΟΤΟΕ φρόντισε ήδη να δείξει τις... καλές προθέσεις της, υιοθετώντας τις θέσεις του τραπεζικού κεφαλαίου για τα επιτόκια χορηγήσεων, υπερασπιζόμενη, ταυτόχρονα, και τη συνέχιση της πολιτικής σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, θεωρώντας πρωταρχικό καθήκον όλων των κοινωνικών "εταίρων" την προσπάθεια για την επίτευξη του προϋπολογισμού του 1995!

Δυστυχώς, δεν έχει φανεί ακόμα η συμβολή της Ενωσης Τραπεζών στην επιτυχία του... διαλόγου, (π.χ. δε διεκδίκησε μεγαλύτερες αυξήσεις για τους... τραπεζοϋπαλλήλους), αλλά αν πάρουμε υπόψη μας τη... δυναμική της ΟΤΟΕ, φαίνεται σχεδόν σίγουρο πως θα βρεθούν πολλά "κοινά" σημεία μεταξύ τους. Μην ξεχνάμε πως πρέπει να δικαιωθεί και ο όρος "κοινωνικός διάλογος", δεν είναι καιρός για "εξεγέρσεις", η ΟΤΟΕ δε θεωρεί σκόπιμο να καταφεύγει πλέον σε τακτικές σύγκρουσης, έστω κι αν χάρη σ' αυτές είχε κατακτήσεις ο κλάδος, έστω κι αν η επίθεση σε δικαιώματα συνεχίζεται. Οποία ευγένεια για ένα εργατικό συνδικάτο...

Αναπόφευκτη κατάρρευση

Αναπόφευκτο, φαίνεται, το κλείσιμο της τηλεόρασης του "Σκάι". Οι υπεύθυνοι σιωπούν, απειλούν και όταν αποφασίζουν να μιλήσουν γίνονται πιο κυνικοί. Για τους "πύργους" που γκρεμίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, δεν αρκεί μια δικαιολογία για την κατάρρευση, απαιτούνται εξηγήσεις και για τον τρόπο που φτιάχτηκαν. Πολύ περισσότερο όταν οι υπεύθυνοι του σταθμού, στις στιγμές της παντοκρατορίας τους, όχι μόνο δεν έκρυβαν τις προθέσεις τους για τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και θριαμβολογούσαν γι' αυτό. Τα τελευταία χρόνια είχαμε και άλλα φαινόμενα γιγαντισμού και προσπάθειες μονοπώλησης στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, με ανάλογες συνέπειες και καταλήξεις. Στηρίχτηκαν και στηρίζονται στις ιδιότυπες σχέσεις με την πολιτική εξουσία και γι' αυτό ακριβώς έχουμε τις ξαφνικές, αδικαιολόγητες για τους πολλούς, "καταρρεύσεις". Εχουμε όμως και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ενημέρωση με την καλλιέργεια του ιδιόρρυθμου λαϊκισμού και των παρενεργειών του, από τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλέν Ζιπέ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έπεσε σε άσχημη εποχή. Ετυχε να έχει την προεδρία της ΕΕ, όταν ο κόμπος του προβλήματος της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία έφτασε στο χτένι. Ετσι, βρίσκεται στη θέση εκείνου που προσπαθεί να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές ή, επί το λιγότερον, "και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι".

Για καλή του τύχη, η θέση του δεν είναι απελπιστική.

Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πείρα, ευτυχώς, υπάρχει. Στο κάτω - κάτω, από το 1980 ακόμη, όταν οι αγχόνες της στρατοκρατούμενης Τουρκίας λύγιζαν από το βάρος, τα αρμόδια όργανα της Κοινότητας ήδη δεν έβλεπαν. Πάλι καλά που σήμερα βλέπουν. Βλέπουν την "ανάγκη της Τουρκίας να στηριθχεί για να αντισταθεί στον ισλαμισμό", τον "αναβαθμισμένο ρόλο της" κλπ.

Στον τομέα των ελληνικών αιτιάσεων, η πείρα είναι ακόμη πιο πλούσια και διδακτική. Και, στο τέλος - τέλος, αν ο Γάλλος επίσημος δεν έχει ακόμη διδαχτεί τίποτε, ύστερα από μια αδιάκοπη σειρά ρεαλιστικών χειρονομιών και εθνικών θριάμβων, ποιος του φταίει;

Α. Π.

Προσοχή, μη βασκαθεί...

Σε μεταμεσονύκτια τηλεοπτική εκπομπή η συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών και συνδικαλιστές, φτάνει και στο πρόβλημα της ανεργίας. Τότε παίρνει το λόγο ένας κύριος, που αναλαμβάνει να αναλύσει τις αντεργατικές ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζοντας μετά μανίας ότι η ανεργία και η υποαπασχόληση πρέπει να μοιραστούν. Στην παρατήρηση του ΓΓ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου πως τα συνδικάτα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν κάτι τέτοιο, ο κύριος αυτός επιτίθεται χυδαία στον συνομιλητή του και στους μαζικούς φορείς, ανακράζοντας πως "δε με ενδιαφέρει τι λένε τα συνδικάτα, ούτε με ενδιαφέρουν αυτά που λέτε εσείς στα συνδικάτα να λένε".

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Μα γιατί ο εν λόγω κύριος αυτοαποκαλείται άνθρωπος "της Αριστεράς και της προόδου" και ενδέχεται να τον δείτε σε κάποιο άλλο τραπέζι να κόπτεται υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για τον Γρ. Γιάνναρο πρόκειται. Εργαζόμενοι, φτύστε τον... να μη βασκαθεί!

Παραμύθι...

Ηταν κάποτ'

ένα κόμμα,

με ζιβάγκο

και τραγιάσκα,

που στον κόσμο

υποσχόταν,

την "Ανάσταση",

το "Πάσκα",

ώσπου του 'πεσε

η μάσκα!

Ηταν κάποτ'

ένα κόμμα,

που πουλούσε

παραμύθι

και εκοίμιζε

τα πλήθη,

αλλά τώρα πια

δεν πείθει!

Ηταν κάποτ'

ένα κόμμα,

τρις μας είχε

αφανίσει,

μέχρ' ο κόσμος

να ξυπνήσει,

για να βρει

στην πάλη λύση!

Ο οίστρος

Πάσα στο Μέγαρο

Το Μέγαρο Μουσικής διάλεξαν αυτοί που κάνουν κουμάντο στη ΓΣΕΕ ως χώρο πραγματοποίησης συναυλίας στα πλαίσια του 28ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Δίνουν έτσι, αντικειμενικά, μια θαυμάσια "πάσα" στον κ. Λαμπράκη, ακριβώς την ώρα που όλο και πιο πολλές φωνές δημιουργών και φορέων τολμούν να αμφισβητούν ή και να καταγγέλλουν τα όσα "κατεδαφιστικά" συντελούνται γύρω από το... θεσμό του Μεγάρου, στο χώρο του πολιτισμού, της ιστορίας και του περιβάλλοντος. Δίνουν επίσης την ευκαιρία - όπως σημειώνουν τα στελέχη της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ - στον κ. Λαμπράκη να προσπαθήσει να οικειοποιηθεί την όποια δραστηριότητα της ΓΣΕΕ και παράλληλα να εμφανισθεί ότι ανέχεται ξεχωριστές καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως το αξιοθαύμαστο έργο του Λάκη Χαλκιά.

Με ποιο σκεπτικό λοιπόν έγινε η συγκεκριμένη επιλογή; Λειτούργησε απλά η μεγαλομανία αυτών που σε κάποια φάση σκέφτηκαν να ονομάσουν "Μέγαρο της ΓΣΕΕ" (!) το ανακαινισμένο πολυτελές ιστορικό κτίριο της Συνομοσπονδίας ή είναι μια συνειδητή και συμβολική συνάμα προσφορά στον βαρόνο, οι επιδιώξεις του οποίου καμιά σχέση με τις αξίες του εργατικού κινήματος δεν έχουν;

Οψεις ευρωλαγνίας και υποταγής

"Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έσωσε την υπόληψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης", έσπευσαν να αναφωνήσουν ορισμένοι δουλοπρεπείς εκπρόσωποι των Βρυξελλών, με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωκοινοβούλιου για την Τουρκία. Αυτό ήταν και το πνεύμα ορισμένων ΜΜΕ που το ανέδειξαν ως κύριο θέμα.

Η ευρωλαγνία τους, είναι προφανές ότι τους τυφλώνει και δεν μπορούν να αντικρίσουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Ετσι κάνουν ορισμένες "αφαιρέσεις", που στρογγυλεύουν και διευκολύνουν τα πράγματα και εξωραφιζουν την εικόνα:

- Μόλις πριν δύο μήνες το Ευρωκοινοβούλιο είχε εκδώσει "ισχυρότερο" ψήφισμα - με τη συμμετοχή και του συντηρητικού "Λαϊκού κόμματος" - με το οποίο είχε ζητηθεί από το Συμβούλιο να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ΕΕ. Βέβαια το Συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας πόσο υπολογίζει τη Βουλή της ΕΕ, του επιφύλαξε την τύχη που του άξιζε. Το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων.

- Το προχτεσινό ψήφισμα είναι ασφαλώς πιο αποδυναμωμένο σε σχέση με το προηγούμενο, αφού ούτε την αναβολή του συμβουλίου σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ ζητά, ενώ ο "εκτελεστικός" επίτροπος Βαν ντε Μπρουκ επέδειξε "απροθυμία" να το μεταφέρει στα κοινοτικά όργανα λήψης των αποφάσεων.

Βέβαια θα μπορούσε ο ψυλλιασμένος αναγνώστης να αναρωτηθεί: Είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε κάτι διαφορετικό;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ