ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το αδιέξοδο είναι πολιτικό

Πυρετός διαβουλεύσεων χτες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της ηγεσίας της ΝΔ, μετά την παραίτηση του Μ. Εβερτ. Ηδη αρκετά στελέχη συνειδητοποιούν ότι το αδιέξοδο της ΝΔ είναι πολιτικό και ιδεολογικό, αφού η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ αφαιρεί από τη ΝΔ ζωτικό πολιτικό χώρο. Ετσι ο Στ. Μάνος, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, δήλωσε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να χάνει "όσο δεν αποφασίζουμε να υποστηρίξουμε, επιτέλους, αυτά που εμείς πιστεύουμε", εννοώντας ότι ο Μ. Εβερτ δεν είχε σαφές ιδεολογικό στίγμα.

Ανάλογη νύξη έκανε, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της, και η Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι η ΝΔ "πρέπει να δώσει με τρόπο σαφή μία ξεκάθαρη πρόταση για την πολιτική της". Στην υπόθεση της διαδοχής παρενέβη και ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να ηγηθεί της μεταβατικής ηγεσίας της παράταξης, γιατί αλλιώς θα ιδρυθεί νέο κόμμα με ξεκάθαρο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Γ. Βαρβιτσιώτη, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί μία δεύτερη ήττα μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων.

Τα άφθονα σενάρια που ήδη κυκλοφορούν έχουν τα πάντα. Ενα από αυτά αναφέρει ότι ο Μ. Εβερτ θα προωθήσει την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή ως αντίβαρο στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη. Ο ίδιος ο ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνείται την υποψηφιότητα, επειδή εκτιμάει ότι δεν έχει έρθει ακόμα "η ώρα του". Από το περιβάλλον, όμως, του επίτιμου προέδρου της ΝΔ διαμηνύονταν σε κάθε κατεύθυνση ότι ο Μ. Εβερτ δεν πρέπει να παρέμβει σε καμία περίπτωση υπέρ κάποιου συγκεκριμένου υποψηφίου.

Μέχρι χτες ούτε ο Γ. Σουφλιάς δεν είχε διευκρινίσει τη στάση του και ακύρωσε την προγραμματισμένη του εμφάνιση σε τηλεοπτικό κανάλι, όπου θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, περιμένοντας πρώτα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Από το γραφείο του έλεγαν ότι παραμένει σε ισχύ η προχτεσινή δήλωση του Γ. Σουφλιά ότι η παραίτηση του Μ. Εβερτ "διευκολύνει τις εξελίξεις στη ΝΔ".

Η υπόθεση της διαδοχής, όπως δήλωσε χτες ο Στ. Δήμας, που έγινε αποδέκτης επιστολής του Μ. Εβερτ, με την οποία ζητάει να κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες της διαδοχής, θα λήξει την επόμενη βδομάδα, όταν θα συνέλθει το εκλεκτορικό σώμα, που θα αναδείξει τον νέο αρχηγό. Το Σώμα αυτό αποτελείται από τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και 70 εκλέκτορες που τους ορίζουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος. Ο μέχρι προχθές πρόεδρος του κόμματος ελέγχει σίγουρα την πλειοψηφία του Σώματος καθώς βγήκε ενισχυμένος και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Με τα μέχρι χτες αποτελέσματα της σταυροδοσίας εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας μένουν αρκετά στελέχη που έχουν πολιτογραφεί ως "Μητσοτακικά". Ετσι έμειναν εκτός Βουλής ο Β. Μπεκίρης, ο Σ. Χατζηγάκης, ο Κ. Πυλαρινός, η Κ. Μπουρδάρα, ο Α. Τσιπλάκος, ο Κ. Χαραλαμπόπουλος, ο Χ. Αντωνίου, ο Θ. Αναγνωστόπουλος. Επισφαλής είναι και η θέση του Σ. Κούβελα, ο οποίος βγήκε τελευταίος στην Α Θεσσαλονίκης. Στην περιφέρεια αυτή όμως είναι υποψήφιος και ο Μ. Εβερτ που εάν διαλέξει τη Θεσσαλονίκη (ήταν υποψήφιος και στον Εβρο) τότε ο Σ. Κούβελας μένει εκτός Βουλής.

Γ. Φωτ.

ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση "εκσυγχρονιστική" και αντιλαϊκή
  • Η συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει γρήγορα και αποτελεσματικά την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, πρώτο μέλημα του Κ. Σημίτη
  • Εμφανής η επιδίωξη για την εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης από ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

Η συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει "γρήγορα και αποτελεσματικά" να προωθήσει την υλοποίηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης", αποτελεί το πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη,στον οποίο ανατέθηκε χτες η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρώτος στόχος του Κ. Σημίτη στην κατεύθυνση αυτή είναι να απαλλαγεί από τη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών, την οποία θεωρεί ως "ανασχετικό παράγοντα" για τους ρυθμούς που θέλει να επιβάλει στη νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι δε θα διστάσει να έρθει σε ρήξη με εσωκομματικούς αντιπάλους, σε περίπτωση που θα φέρουν αντιρρήσεις στα σχέδιά του. Ενδεικτική των πρωθυπουργικών προθέσεων μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του στενού συνεργάτη του Θ. Τσουκάτου,στο "Φλας", ο οποίος υποστήριξε ότι η απαλλαγή από τις "ισορροπίες του παρελθόντος" ήταν "ένας από τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στις πρόωρες εκλογές".

Παράλληλα είναι εμφανής η επιθυμία του να προωθήσει σε κυβερνητικά πόστα όσο το δυνατόν περισσότερους αφοσιωμένους "εκσυγχρονιστές" και να ομογενοποιήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Η επιδίωξη αυτή του Κ. Σημίτη υποβοηθείται από τη νέα σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου οι συσχετισμοί έχουν γίνει δυσμενέστεροι για τους "χαμένους του συνεδρίου", τους προσκείμενους δηλαδή στον Α. Τσοχατζόπουλο και τους λεγόμενους προεδρικούς. Εκτός Βουλής μένουν, μεταξύ άλλων, οι Μπέης, Γ. Δασκαλάκης, Κατσιφάρας, Λιβάνης, Ποττάκης, Χαραλάμπους, Μαγκάκης, Παναγιωτόπουλος, Μωραϊτης αλλά και ο Χρ. Ροκόφυλλος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν από κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες βέβαια πολλές φορές υποκρύπτουν συγκεκριμένες επιθυμίες, δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση του Γερ. Αρσένη,ο οποίος θα κινηθεί προς "παραγωγικό" υπουργείο, από το υπουργείο Αμυνας, για το οποίο προορίζεται, αν δεχτεί, ο Α. Τσοχατζόπουλος.Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες απομάκρυνσης του Θ. Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που τον ήθελαν να αντικαθίσταται από τον Γ. Παπανδρέου.Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θέλει να παραμείνει ως έχει το οικονομικό επιτελείο, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή θα προχωρήσει σε ενοποίηση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό την Β. Παπανδρέου.Πάντως ο Αλ. Παπαδόπουλος επιθυμεί να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τον Κ. Λαλιώτη,ο οποίος θέλει να παραμείνει, για προφανείς λόγους, στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ταυτόχρονα ακούγονται τα ονόματα νέων προσώπων που προορίζονται για κυβερνητικές θέσεις, που πρόσκεινται στον Κ. Σημίτη, όπως των Μ. Παπαϊωάννου, Αννας Διαμαντοπούλου, Στ. Μανίκα κ.ά.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει την Τετάρτη ή Πέμπτη, ενώ πιθανότατα απόψε ο Κ. Σημίτης θα ανακοινώσει τη σύνθεσή της.

"Οροι συμμαχίας"

Το δεύτερο επίπεδο προβληματισμού που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, κυρίως στο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, με σκοπό την εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης στις αντιλαϊκές επιλογές. Οπως είπε ο Θ. Τσουκάτος, "η Βουλή είναι ενισχυμένη προς τα αριστερά, προς την Κεντροαριστερά και αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στην ισχυρή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει όρους συμμαχίας, όρους κοινής πορείας για να μπορέσουμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, αν βέβαια είναι διαθέσιμα τα μικρά κόμματα να τοποθετηθούν με ουσιαστικό τρόπο και να μην παίζουν απλώς σε επίπεδο αντιπολίτευσης".

Π. Κ.

Η "θυσία" του Μ. Εβερτ

Η "τύχη" του Μ. Εβερτ, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην ηγεσία της ΝΔ τις επόμενες ημέρες, ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη από την αρχή της εκλογής του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν τρία χρόνια.

Ο Μ. Εβερτ υποθήκευσε και ακύρωσε την πορεία προς την εξουσία χάρη της πολιτικής συναίνεσης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την οποία με θρησκευτική ευλάβεια, τήρησε μέχρι την προεκλογική περίοδο.

Ηταν βέβαια σαφές από την ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ ότι ο Μ. Εβερτ ήταν υποχρεωμένος να κινηθεί αυστηρά μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας και των ιδιοκτητών των καναλιών.

***

Ο μέχρι προχτές πρόεδρος της ΝΔ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στη σιδηρά λογική του δικομματισμού, η οποία έως τώρα έσπρωχνε τους δυσαρεστημένους από το κυβερνών κόμμα στον άλλο πόλο του δικομματισμού. Η λογική όμως αυτή υπέστη σοβαρό πλήγμα σε αυτές τις εκλογές, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδείχτηκε ανίκανο να εισπράξει τη δυσαρέσκεια από το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα - και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο - η ΝΔ παρουσίασε σοβαρές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ. Ενα τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ - πιθανότατα από το πιο συνειδητοποιημένο ταξικά - αισθάνθηκε ότι εκφράζεται καλύτερα πολιτικά από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Η ανικανότητα της ΝΔ να εισπράξει τη φθορά από το ΠΑΣΟΚ οφείλεται ακριβώς στη στρατηγική της πολιτικής συναίνεσης που εγκαινίασε ο Μ. Εβερτ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αφ' ενός θα έχει πολιτικό κόστος σε στενά κομματικό επίπεδο - το οποίο ήλπιζε ότι θα είναι προσωρινό - αλλά από την άλλη προσδοκούσε ότι θα αναγνωριζόταν η συμβολή του στη διασφάλιση των γενικότερων συμφερόντων του συστήματος.

***

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Μ. Εβερτ απέφυγε συστηματικά να υπερασπίσει οποιοδήποτε λαϊκό αίτημα, να στηρίξει οποιαδήποτε διεκδίκηση και αγώνα. Αντίθετα ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε πιο σκληρές αντιλαϊκές επιλογές, παρέχοντας πολιτική στήριξη σε αυτές, ενώ στο πλαίσιο της "ενιαίας εθνικής πολιτικής" συμπορεύτηκε με τις κυβερνητικές επιλογές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Διατηρούσε όμως αυταπάτες ότι αυτή η στάση του θα εκτιμηθεί δεόντως από τα μεγάλα αφεντικά, πράγμα που αποδείχτηκε ολέθριο, όπως φάνηκε τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας. Τα μεγάλα αφεντικά έχουν την άνεση να αλλάζουν και να "θυσιάζουν" τους "ηγέτες μιας χρήσης", στο βωμό των συμφερόντων τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Αγώνες από καλύτερη θέση

Ο λαός με την ψήφο του μείωσε τη δύναμη του δικομματισμού. Ταυτόχρονα αύξησε τη δύναμη του ΚΚΕ που είναι πλέον το τρίτο κόμμα της Βουλής. Θέση που οπωσδήποτε του δίνει τη δυνατότητα να παίξει από καλύτερη θέση το ρόλο του τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στον λαό.

Σίγουρα δεν είναι τυχαία η θεαματική αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ στους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, που μόνο τους κομμουνιστές είδαν να τους συμπαραστέκονται στην πάλη τους ενάντια στις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Η εκλογή βουλευτών του ΚΚΕ πέρα από τη Λάρισα που ήδη είχε βουλευτική έδρα και στα Τρίκαλα, τη Μαγνησία και την Καρδίτσα, με ποσοστό παραπάνω από τον μέσο όρο που συγκέντρωσε το Κόμμα στην Επικράτεια, είναι η πρώτη απάντηση στα κόμματα του δικομματισμού και στα κηρύγματα της υποτέλειας.

Σημαντική άνοδο παρουσίασαν τα ποσοστά του ΚΚΕ παντού όπου είχαν αναπτυχθεί λαϊκές κινητοποιήσεις και όπου ήταν πιο οξυμένα τα προβλήματα. Για παράδειγμα, στη δεύτερη περιφέρεια του Πειραιά που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη να αργοσβήνει, τους ναυτεργάτες να βλέπουν καθημερινά τη ναυτιλία να αφελληνίζεται, τους μικρομεσαίους να καταστρέφονται και τους νέους να βλέπουν ότι το μόνο μέλλον που τους υπόσχονται είναι η ανεργία, το ΚΚΕ έχει διπλάσιο ποσοστό από τν συνολικό μέσο όρο του.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά του ΚΚΕ στις εργατικές συνοικίες της δεύτερης περιφέρειας της Αθήνας. Στο Αιγάλεω το ΚΚΕ συγκέντρωσε ποσοστό 10,35%, ενώ οι κύριοι εκπρόσωποι του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν μαζί 68,19%. Δηλαδή αρκετά πιο κάτω από το περίπου 80% που συγκεντρώνουν στο σύνολο της Επικράτειας, αλλά και το περίπου 71% που έχουν σε όλη τη δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας. Στην Καισαριανή το ΚΚΕ έχει 15,83% και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ 63,35%. Στο Καματερό το ΚΚΕ παίρνει 10,25% και τα άλλα δύο κόμματα 68,29%. Στη Μεταμόρφωση το ΚΚΕ έχει 11,32% με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συγκεντρώνουν 67,72%. Στη Ν. Ιωνία το ΚΚΕ πήρε 14,07% και τα κόμματα του δικομματισμού 64,95%. Στο Περιστέρι το ΚΚΕ 10,84% και τα άλλα δύο κόμματα 66,87%. Στον Ταύρο το ΚΚΕ 13,48% και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ 64,27%. Στην Πετρούπολη το ΚΚΕ πήρε 12% και τα δύο κόμματα 65,28%. Να σημειωθεί ότι στους παραπάνω δήμους, τόσο ο ΣΥΝ όσο και το ΔΗΚΚΙ έχουν περίπου τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στο σύνολο της Β' Αθήνας, 8.73 για τον ΣΥΝ και 5.76 για το ΔΗΚΚΙ, παρά την ολοφάνερη πτώση των ποσοστών των βασικών εκπροσώπων του δικομματισμού.

Η αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ, ιδίως στις λαϊκές περιοχές της χώρας, δείχνει το διάχυτο πνεύμα αντίστασης και αντεπίθεσης που υπάρχει στα φτωχά λαϊκά στρώματα και αποτελεί ένδειξη για τη στάση που πρόκειται να κρατήσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τα δυσβάσταχτα μέτρα που - πριν ακόμη από τις εκλογές - βρίσκονται στα συρτάρια της. Το ΚΚΕ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση αυτής της αντεπίθεσης.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

"Ουάσιγκτον Ποστ" και ... "Κεντροαριστερά"

"Το προσόν της Αριστεράς είναι ότι πολύ συχνά κάνει αυτό που που δεν είχε πετύχει πριν από αυτήν η Δεξιά". Η παραπάνω φράση του Ιταλού μεγαλοκεφαλαιούχου Τζ. Ανιέλι, με την οποία ο κύριος ΦΙΑΤ επαινούσε προ μηνών τη δική του "Κεντροαριστερά", αφιερώνεται εξαιρετικά σε όλους τους εγχώριους κήρυκες του ..."κεντροαριστερισμού". Ολους αυτούς που νομίζουν πως δε ...φαίνονται ότι υποκρίνονται, όταν εντάσσουν τον εαυτό τους στους χειροκροτητές μιας δεξιάς πολιτικής, κάνοντας επίκληση του "κοινωνικά ευαίσθητου" έως ..."σοσιαλιστικού" περιβλήματός της. Που όταν ο Κ. Σημίτης έκανε στη ΔΕΘ επίδειξη των "πλεονεκτημάτων" του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, λέγοντας ότι "εμείς μειώσαμε τις απεργίες και τις κοινωνικές αναταραχές" (!) από 8,5 εκατομμύρια χαμένες ώρες σε 550 χιλιάδες χαμένες ώρες, αγαλλίαζαν από ..."κοινωνική ειρήνη". Που νομίζουν ότι τα "εύγε" των δικών "μας" Ανιέλι, του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων, δεν είναι ενδεικτικά για το είδος της "αριστεράς" που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για όλους αυτούς που από χτες, με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, επιδίδονται σε αθροίσματα των ποσοστών των πέραν της ΝΔ κομμάτων, για να αποφανθούν: Κεντροαριστερή Βουλή! Κεντροαριστερή Νίκη!

Είναι σίγουρο πως το επόμενο διάστημα και όσο θα προωθείται η κυβερνητική πολιτική, ο ελληνικός λαός θα έχει κάθε ευκαιρία να (ξανα)αντιληφθεί πόσο "αριστερό" είναι το ΠΑΣΟΚ. Θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει πόσο "αριστερά" - στην πράξη και όχι στα λόγια - είναι τα δεκανίκια του. Το πλέον όμως σίγουρο είναι ότι, από δω και πέρα, όσο πιο σκληρά και επώδυνα θα είναι τα μέτρα λιτότητας και οι αποφάσεις υποτέλειας, τόσο περισσότερο θα θεριεύουν τα "κεντροαριστερά" σενάρια και φληναφήματα. Μέχρι τότε ας συγκρατήσουμε μερικά σημεία από το άρθρο της χτεσινής (και ουδόλως ...φιλοκομμουνιστικής) "Ουάσιγκτον Ποστ", με αφορμή τις ελληνικές εκλογές.

Γράφει η γνωστή για το ρόλο της εφημερίδα: Το ΠΑΣΟΚ "μεταστράφηκε τόσο πολύ που το κόμμα αυτό και η ΝΔ συμφωνούν τώρα σχεδόν σε κάθε κύριο θέμα πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα... Και τα δυο κόμματα υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, περιλαμβανομένου του στόχου της νομισματικής ένωσης έως το 1999... Και τα δυο κόμματα τάσσονται υπέρ της ανάγκης περιορισμού των κρατικών δαπανών και (υπέρ λήψης) άλλων μέτρων... όχι και τόσο δημοφιλή στο λαό.... Επιπλέον και τα δυο κόμματα είναι φιλικά προς τις ΗΠΑ και υποστηρίζουν τη συνέχιση της παρουσίας των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα"... Τόσο "αριστερός" είναι ο "βασικός κορμός της κεντροαριστεράς" στην Ελλάδα και στη Βουλή. Ομως εδώ είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα για τους Ανιέλι. Και αυτό γιατί εδώ υπάρχει πραγματική Αριστερά. Εδώ υπάρχει ΚΚΕ και κυρίως υπάρχουν λαϊκές δυνάμεις ικανές και έτοιμες να αντεπιτεθούν στη δεξιά πολιτική και στα "κεντροαριστεροδεξιόστροφα" προσωπεία της.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η εκλογή βουλευτών του ΚΚΕ και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας είν

Η εκλογή βουλευτών του ΚΚΕ και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας είναι η πρώτη απάντηση στα κόμματα του δικομματισμού και στα κηρύγματα της υποτέλειας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ