ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2006
Σελ. /24
Αποκαλυπτήρια αντιλαϊκών αδιεξόδων

Οργιάζει τον τελευταίο καιρό η κινδυνολογία των κυβερνώντων - και όχι μόνο - σχετικά με το Ασφαλιστικό. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται, ότι ο συνδυασμός του δημογραφικού προβλήματος και των συνεχώς αυξανόμενων ελλειμμάτων των Ταμείων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα τινάξει στον αέρα σε μερικές δεκαετίες τον κρατικό προϋπολογισμό και κατ' επέκταση την οικονομία της χώρας. Αρα - καταλήγουν - χρειάζονται μέτρα και, μάλιστα, αποφασιστικά. Και δε λένε, βέβαια, ποια είναι αυτά, αλλά ο καθένας μπορεί, τουλάχιστον, να τα υποψιαστεί. Λες και δε φτάνουν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους τα γνωστά σε όλους χαμηλά έως απαράδεκτα επίπεδα των σημερινών παροχών και υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος.

Τι μπορεί να πει κάποιος, όμως, για όλα τα παραπάνω, ακόμη κι αν αφήσει κατά μέρος τον άκρως κινδυνολογικό και αυθαίρετο χαρακτήρα των ισχυρισμών; Πρώτον, τόσο για το όποιο δημογραφικό πρόβλημα, όσο και για τα σημερινά ελλείμματα των Ταμείων, ευθύνεται η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δεύτερον, η πολύχρονη αυτή αντιλαϊκή πολιτική δεν είχε ως μόνον αποτέλεσμα πολύμορφες και σοβαρές αρνητικές συνέπειες στα Ταμεία και τους εργαζόμενους, αλλά και άκρως θετικά αποτελέσματα για την πλουτοκρατία. Ο,τι αφαιρούνταν από τους πρώτους, μετατρεπόταν σε συσσώρευση πλούτου για τους δεύτερους. Τρίτον, τα όποια νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα - τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμα - θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το δημογραφικό και όλες τις πλευρές του ασφαλιστικού προβλήματος (επίπεδο παροχών, ελλείμματα, κλπ.).

Με δυο λόγια, τα όσα λένε σήμερα οι κρατούντες για το Ασφαλιστικό, στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν τον αντιλαϊκό και αδιέξοδο χαρακτήρα της πολιτικής τους.

Κουβέντα για τις αιτίες

Αλήθεια, όλοι όσοι τις μέρες αυτές, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων, γιατί δεν κάνουν τον κόπο, να αναφερθούν στις αιτίες του προβλήματος; Προφανώς, όχι τυχαία, βέβαια, αφού οι πάντες γνωρίζουν, ότι η αντιμετώπιση ενός προβλήματος προϋποθέτει πρωτίστως την αναζήτηση και διαπίστωση των αιτιών του.

Ας αναφέρουμε εμείς, λοιπόν, τις βασικές αιτίες, αφού δεν κάνουν τον... κόπο οι προαναφερόμενοι.

Αιτία πρώτη: Η καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων στις τρεις μεταπολεμικές δεκαετίες, πριν από το 1980, όταν ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας με... μηδενικό επιτόκιο, για να κερδίζουν οι τράπεζες και να παίρνουν φτηνά δάνεια οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αιτία δεύτερη: Η ύπαρξη για πολλά χρόνια μεγάλης ανεργίας. Αιτία τρίτη: Η τεράστια εισφοροδιαφυγή. Αιτία τέταρτη: Η μόνιμη και συστηματική υποχρηματοδότηση των Ταμείων απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, παρά τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους. Αιτία πέμπτη: Η συνεχής και υπέρογκη αύξηση των δαπανών, κύρια στον κλάδο Υγείας, ως συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης και της συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για να πάρετε μια ενδεικτική γεύση των διαστάσεων, σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία) οι απώλειες, από τις τρεις μόνο τελευταίες αιτίες, υπολογίζονται για το 2005, σε 7 δισ. ευρώ.

Το «λιγότερο κράτος»

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσοι «μικρομεσαίοι επιχειρηματίες» δεν είχαν καταλάβει μέχρι σήμερα τι σημαίνει «κράτος στρατηγείο», που έλεγε ο Κ. Σημίτης, ή «επανίδρυση του κράτους», που λένε οι σημερινοί κυβερνώντες, θα έχουν την ευκαιρία να το καταλάβουν τώρα, εάν θελήσουν να συμπεριληφθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας, η διαχείριση του ΚΠΣ περνά στην ευθύνη των τραπεζών. Τούτο σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αξιολογούν και θα εγκρίνουν στο εξής τα όποια επενδυτικά σχέδια των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Με απλά λόγια, η κυβέρνηση παραδίδει τις πραγματικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρμαια στις διαθέσεις και τις ορέξεις των τραπεζών, αφού ο καθένας καταλαβαίνει ότι η διαχείριση του ΚΠΣ θα γίνει σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς και την πολιτική των τραπεζών. Δηλαδή, με την πριμοδότηση των σχετικά μεγάλων επιχειρήσεων και την παραπέρα προώθηση της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης. Κι όχι μόνον αυτό. Οι τράπεζες δε θα κάνουν τζάμπα τη δουλιά αυτή. Για κάθε φάκελο αίτησης θα εισπράττουν 1.500 ευρώ, ανεξάρτητα εάν εγκριθεί ή όχι. Επίσης, θα εισπράττουν άλλα 500 ευρώ σε περίπτωση έγκρισης. Τέλος, θα εισπράττουν προμήθεια, που φτάνει στο τοκογλυφικό 3% του συνολικού ποσού κάθε επενδυτικού σχεδίου (συμμετοχή ιδιώτη και δημόσιας επιδότησης).

«Αστυνομικό... Μυστήριο»!

Οι εκλογές είναι μπροστά και τα κόμματα του δικομματισμού ετοιμάζουν τους υποψηφίους εντολοδόχους τους στη βάση... «αυτοδιοικητικών κριτηρίων», όπως διαλαλούν για να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους και να κλέψουν την ψήφο τους. Ομως, δε σταματούν εδώ, παρά χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να δημιουργήσουν «κλίμα». Σ' αυτή την πρακτική φαίνεται εξασκείται και ο νομάρχης Αχαΐας που, όπως παρουσιάζεται στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» της Πάτρας, δηλώνει ότι «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κόμμα που βρίσκεται εντός της Βουλής για συνεργασία στις επερχόμενες νομαρχιακές εκλογές, εννοώντας προφανώς είτε τον ΣΥΝ είτε ΚΚΕ, κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις».

Βέβαια, είναι γνωστό το αλισβερίσι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, όμως ο υποψήφιος νομάρχης θέλει να το κρατά σαν... αστυνομικό μυστήριο». 'Η μήπως, αποκρύβοντάς το, απλώς προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά; Γιατί, όσον αφορά στο ΚΚΕ, τα παραπάνω δεν το αφορούν, όπως ξεκαθαρίζει και σχετικό δελτίο Τύπου της ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος που συμπληρώνει: Το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις σε πανελλαδικό επίπεδο και στην Αχαΐα θα στηρίξουν υποψήφιο νομάρχη, δημάρχους και συνδυασμούς που αντιπαλεύουν το σύνολο της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με στόχο να δημιουργηθούν γενικότερες προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές και τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ψηφοθηρικά «παιχνίδια»

Πράγματι, δεν έχουν όριο η κοροϊδία των κυβερνώντων και τα «παιχνίδια», που παίζουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Κι όχι μόνο των κυβερνώντων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, των νομαρχιακών και δημοτικών αρχόντων και των δύο κομμάτων κλπ. Λόγος γίνεται για όσα προκύπτουν από την προχτεσινή ανακοίνωση του αριθμού των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, φέτος θα εισαχθούν 2.001 περισσότεροι από πέρσι και, ταυτόχρονα, θα ισχύσει ο περιορισμός της βάσης του «10». Η αύξηση προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας, κατά 3.510 θέσεις, ενώ μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων των κεντρικών.

Τι κυρίως προκύπτει απ' όλ' αυτά; Πρώτον, η άκρατη δημαγωγία της κυβέρνησης. Για να εισαχθούν περισσότεροι από πέρσι, πρέπει να μπουν κατά πολύ ευκολότερα θέματα στις εξετάσεις, αφού, τόσο πέρσι, όσο και τα προηγούμενα χρόνια, γύρω στο 20% των εισαχθέντων είχαν γενικό βαθμό κάτω του 10. Δηλαδή, φέτος θα έμεναν εκτός ΑΕΙ - ΤΕΙ. Εάν τα θέματα των εξετάσεων είναι του ίδιου επιπέδου, τότε οι εισακτέοι θα είναι λιγότεροι από πέρσι. Δεύτερον, προκύπτει η ψηφοθηρία κυβέρνησης και τοπικών αρχόντων στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση αυξάνει τις θέσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ της περιφέρειας, κάνοντας το χατίρι δημάρχων και νομαρχών, ενώ, όπως όλοι γνωρίζουν, στα ιδρύματα αυτά παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό, κλπ. κλπ.

Αφήνουμε σε σας να βρείτε ποια σχέση έχουν όλ' αυτά με την εκπαίδευση...

Αμέτρητες ελλείψεις...

Δε μετριούνται οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, καθώς οι οργανισμοί είναι παλιοί, ενώ αναπτύσσονται νέα τμήματα ή κλινικές με αποτέλεσμα να υπάρχει ακριβής καταγραφή. Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι οι αυτή τη στιγμή χρειάζονται τουλάχιστον 25.000 μόνιμο προσωπικό - κυρίως νοσηλευτές - για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Αντί για μαζικές προσλήψεις οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων προκηρύσσουν από καιρού εις καιρόν το πολύ 4.500 θέσεις το χρόνο που κι αυτές καλύπτονται μετά δύο, τρία - και βάλε - χρόνια. Ετσι, αυτή τη στιγμή δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία οι επιτυχόντες από τους διαγωνισμούς του 2003, ενώ με τους επιτυχόντες του 2004 έχουν προκληθεί αλλεπάλληλες καραμπόλες...

... Και απίστευτες καραμπόλες!

Πέρα από την καθιερωμένη καθυστέρηση του ΑΣΕΠ, αυτή τη φορά σημειώνεται και μια πρόσθετη καθυστέρηση.

Η κατάταξη των υποψήφιων για προσλήψεις στην Υγεία έγινε από τις αντίστοιχες επιτροπές των νοσοκομείων και το ΑΣΕΠ - μετά τη μοριοδότηση - προχώρησε στην ανάρτηση των προσωρινών πινάκων και όσοι περιλαμβάνονταν σ' αυτούς κλήθηκαν για δουλιά.

Ενα από τα βασικά δικαιολογητικά είναι οποιοσδήποτε τίτλος σπουδών δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ) της ημεδαπής ή ισότιμος της αλλοδαπής, βάσει του οποίου χορηγήθηκε η απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ωστόσο, όμως, υπήρξαν μαζικές ενστάσεις από μη επιτυχόντες στην κατηγορία των βοηθών νοσοκόμων. Ταυτόχρονα, οι ενιστάμενοι στο μεσοδιάστημα μετά την προσωρινή κατάταξη κατέθεσαν καινούρια πτυχία από ιδιωτικά ΙΕΚ «με βαθμό εικοσάρια». Το ΑΣΕΠ ζήτησε από τα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε νέα κατάταξη με βάση τους νέους βαθμούς.

Ομως, ορισμένοι διοικητές νοσοκομείων ζήτησαν γραπτή εντολή από το ΑΣΕΠ, για να υπάρχει νομική κάλυψη, αλλά και γιατί τα «μαζικά εικοσάρια» δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Τέτοια εντολή όμως δεν υπήρξε και - εκτός από τους βοηθούς νοσοκόμων - μπλοκαρίστηκαν όλες οι προσλήψεις!

Ηταν στραβό το κλήμα το 'φαγε κι ο γάιδαρος, δηλαδή...

«Ξήλωμα» κανονικό!

Ασφαλισμένος του ΙΚΑ επισκέφτηκε πρωινό ιατρείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, για μια ιατρική εξέταση. Κι όπως καταγγέλλει «ξηλώθηκε» κανονικά. Πλήρωσε από την τσέπη του 3 ευρώ, ως εισιτήριο εισόδου στο νοσοκομείο κι άλλα 65 ευρώ για κόστος της εξέτασης. Την επομένη που πήγε στο ΙΚΑ, εισέπραξε μόνο 47 ευρώ από τα 68 που πλήρωσε. Το ίδιο συμβαίνει με τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων - εκτός του ΟΓΑ - που επισκέπτονται για εξετάσεις το εν λόγω νοσοκομείο, όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Κι ύστερα επιμένουν μερικοί ότι στην Ελλάδα υπάρχει και λειτουργεί δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Αλλά, πώς μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι ένα σύστημα που για να εξυπηρετηθεί ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος υποχρεούται να καταβάλλει «γερό χαράτσι», όχι μόνο μέσω του ασφαλιστικού ταμείου του, αλλά και από την τσέπη του; Αυτά είναι τ' αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, που μετατρέπει τα «δημόσια» νοσοκομεία σε «ακριβά μαγαζιά», που πουλούν «τοις μετρητοίς» στους ασθενείς - πελάτες τους. Κι αυτή η πολιτική δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας να επαίρεται ότι κατάφερε να μειώσει τα ελλείμματα των νοσοκομείων της περιοχής και, οσονούπω, θα τα καταστήσει «κερδοφόρες επιχειρήσεις»...

Ο καπιταλισμός σκοτώνει

Ο φονικός κυκλώνας «Κατρίνα» που έπληξε, τις νότιες περιοχές των ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο, αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη για τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και μάλιστα στη μητρόπολή του. Ο αριθμός των θυμάτων στη Νέα Ορλεάνη και αλλού - κυρίως φτωχοί και απόκληροι - ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός. Η παντελής αδιαφορία των κυβερνώντων για την ανθρώπινη ζωή είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της καταστροφής. Μόνο που αυτή η σκληρή πραγματικότητα ήρθε προχτές να επισφραγιστεί με μια επιπλέον απόδειξη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και προσωπικά ο Πρόεδρός της, ήξεραν τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα, την επερχόμενη καταστροφή. Ο Μπους θεώρησε ότι όλα είναι εντάξει και μάλιστα συνέχισε τις διακοπές του στο ράντζο του στο Τέξας!

Αυτό αποδεικνύεται από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα προχτές το πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» με ημερομηνία 28 Αυγούστου του 2005, που δείχνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ενημερώνεται από αξιωματούχους της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκεί υπάρχει η κατηγορηματική διαβεβαίωση των ειδικών ότι ο κυκλώνας που έρχεται θα είναι πρώτου βαθμού, της υψηλότερης επικινδυνότητας και ότι τα φράγματα της Νέας Ορλεάνης δεν πρόκειται να αντέξουν. Η απάντηση του Μπους ήταν: «Εντάξει, είμαστε σε ετοιμότητα» και συνέχισε κανονικά τις διακοπές του. Το τι επακολούθησε είναι ήδη γνωστό. Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες οι νεκροί. Παρ' όλα αυτά, η υποκρισία της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίστηκε. Την τέταρτη μέρα της τεράστιας καταστροφής, ο Μπους εμφανίστηκε να δηλώνει ανερυθρίαστα και με τη σιγουριά ότι δε θα γινόταν γνωστή η τηλεδιάσκεψη της 28/8: «Δε νομίζω ότι οποιοσδήποτε ανέμενε πως τα φράγματα θα υφίσταντο ρήγματα». Επίσης, διαβεβαίωνε πως «έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», αλλά... «η δύναμη της φύσης και η ένταση του φαινομένου ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη, ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα των φραγμάτων»!

Αυτή η εγκληματική αδιαφορία είναι που οδήγησε σε λογικές ο «σώζων εαυτόν σωθήτω», χωρίς καμία πρόβλεψη και υποδομή για οργανωμένη εκκένωση των περιοχών που χτύπησε ο κυκλώνας. Αποδείχτηκε ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός είναι που σκοτώνει. Και με μεταγενέστερα στοιχεία βγήκε ότι οι κοστοβόροι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αφαίρεσαν από τους Αμερικανούς πολίτες σημαντικά κονδύλια για υποδομές και την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων αναγκών. Βέβαια, πάντα υπάρχει το ερώτημα αν δεν ήταν σχέδιο για να εκκαθαριστεί η περιοχή, κυρίως από τους παρείσακτους, για να μπορέσουν να γίνουν νέες επενδύσεις πάνω στα ερείπια.

Πάντως, στα 90 μίλια μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ, υπάρχει η σοσιαλιστική Κούβα, που αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση των καταστροφών της φύσης είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης και φυσικά φροντίδας για τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι χτες αξιωματούχος του ΟΗΕ γι' αυτά τα ζητήματα εξήρε τον πρωτοπόρο ρόλο της Κούβας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ