ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Τα εθνικά συμφέροντα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ποιο επιχείρημα λέτε, πως επιστράτευσε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Ρο Μου Γιουν, προκειμένου να πείσει την Εθνοσυνέλευση της χώρας του, να ψηφίσει υπέρ της αποστολής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ; Καλά το υποψιαστήκατε: Τα εθνικά συμφέροντα. Δήλωσε συγκεκριμένα στη Βουλή της χώρας του ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ για «ειρηνική επίλυση» του βορειοκορεατικού ζητήματος.

Κι έτσι, ενώ προηγούμενη πρόταση για την αποστολή μιας μικρής ομάδας στρατιωτικών γιατρών είχε απορριφθεί με 44 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 14 αποχές, η νέα πρόταση -αποστολή επιμελητειακής υποστήριξης από 700 στρατιωτικούς μηχανικούς και γιατρούς- εγκρίθηκε με 179 ψήφους υπέρ, 68 κατά και εννιά αποχές.

Ποιος απειλεί με πόλεμο τη Βόρεια Κορέα; Οι ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοί τους στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία. Ποιος συνδαυλίζει και τροφοδοτεί την επιθετικότητα της Αγκυρας ενάντια στη χώρα μας και βυθίζει όλο και περισσότερο το Κυπριακό, στο γνωστό σε όλους βάλτο, τρεις δεκαετίες τώρα (τα επικαλούμενα, δηλαδή, από την ελληνική κυβέρνηση εθνικά συμφέροντα, για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο); Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Τα στοιχειώδη...

«Οι Αμερικανοί έχουν κατηγορήσει τη Συρία ότι έδωσε αντιαρματικούς πυραύλους στο Ιράκ. Πρέπει επομένως η Συρία να αποδείξει στους Αμερικανούς ότι δεν το έκανε». Τάδε έφη Γ. Ρουμπάτης, συνάδελφος και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ.

Με τη λογική αυτή, δηλαδή, μπορεί να γίνει και το εξής: Μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Γ. Ρουμπάτη ότι είναι κλέφτης και δεν έχουμε εμείς την υποχρέωση να αποδείξουμε, με συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα και αδιάσειστα στοιχεία την κατηγορία, αλλά αυτός είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ότι κάνουμε λάθος.

Φαίνεται πως μερικοί αρχίζουν να ξεχνούν και τα πλέον στοιχειώδη...

Το παράδειγμα του Αφγανιστάν

Ενας χρόνος έχει περάσει από την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν, η χώρα βρίσκεται ακόμη υπό στρατιωτική κατοχή, αφού έχουν εγκατασταθεί και δρουν στρατιωτικές δυνάμεις της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» -ανάμεσά τους και μονάδα του ελληνικού στρατού- και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι τα εξής: Πρώτον, η κυβέρνηση της Καμπούλ ελέγχει ουσιαστικά την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της μόνο και αυτή στη διάρκεια της μέρας, γιατί τις νύχτες «πετάνε» ρουκέτες. Δεύτερον, η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται στο έλεος των διαφόρων πολεμάρχων και φυλάρχων και συχνά - πυκνά σημειώνονται μεταξύ τους, ακόμη και ένοπλες συγκρούσεις. Τρίτον, η φετινή παραγωγή παπαρούνας, από την οποία παράγεται το όπιο, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Τέταρτον, ο αφγανικός λαός ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ακόμη χειρότερες κι απ' αυτές του προηγούμενου, θεοκρατικού καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Τα παραπάνω αποτελούν την εικόνα του Αφγανιστάν, ένα χρόνο μετά την επιχείρηση «απελευθέρωσης» και «εκδημοκρατισμού». Φαντασθείτε τι έχει να γίνει στο Ιράκ...

Οι διαχειριστές...

Εάν ένας εργαζόμενος δεν πληρώσει έγκαιρα το λογαριασμό του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ, θα υποστεί τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Θα του κόψουν το τηλέφωνο ή το ρεύμα και θα πληρώσει ακόμη περισσότερα, προκειμένου να γίνει η επανασύνδεση. Ακόμη χειρότερες είναι οι συνέπειες εάν κάποιος εργαζόμενος δεν πληρώσει έγκαιρα το όποιο χρέος του σε μια τράπεζα.

Ολ' αυτά, όμως, δεν ισχύουν για την κυβέρνηση. Προφανώς, η τελευταία πιστεύει, ότι οι νόμοι που ψηφίζει, ισχύουν μόνο για τους άλλους. Η κυβέρνηση, λοιπόν, χρωστά στους φαρμακοποιούς χρήματα από τον περασμένο Νοέμβρη. Κι όχι μόνο δεν τα πληρώνει. Οχι μόνο δεν έχει τηρήσει αλλεπάλληλες υποσχέσεις, που έχει κατά καιρούς δώσει. Οχι μόνο δεν υφίσταται την παραμικρή συνέπεια, αλλά προτείνει και «λύσεις», οι οποίες συνεπάγονται την οικονομική αιμορραγία και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του δημοσίου.

Κι όλ' αυτά, μάλιστα, με χρήματα που δεν είναι δικά της. Με χρήματα, που έχουν ήδη πληρώσει οι εργαζόμενοι στο κράτος, για να καλύπτονται οι προαναφερόμενες και άλλες ανάγκες τους.


Τα ... μεταβατικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΗΓΑΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ και, βέβαια, έλαβαν την απάντηση που οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος ανέμενε! Για τους 15 υπουργούς Εξωτερικών την Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλάμε, που όχι μόνον άκουσαν, αλλά αποδέχτηκαν κιόλας το κατοχικό καθεστώς, που προγραμμάτισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ της μετά Σαντάμ εποχής, όπως το λένε.

Ετσι, λοιπόν, μετά το «δεδικασμένο» πλέον του «προληπτικού πολέμου», που έχουν ήδη δημιουργήσει οι Αμερικανο-Βρετανοί, τώρα έχουμε και αυτό της «μεταβατικής αρχής», που ανακοίνωσε χτες ο Κόλιν Πάουελ στις Βρυξέλλες. Σίγουρα κάτι σας θυμίζει από ...1940! Τουλάχιστον των μεγαλύτερων και όσων γνωρίζουν καλά τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Αραγε, μήπως πρέπει να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει ο «δικός μας», ο προεδρεύων και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, τι εννοούσε όταν έλεγε για ένα ψήφισμα που πρέπει να βγάλει ο ΟΗΕ, προκειμένου να μπει η Ευρώπη στο «κόλπο» της ανασυγκρότησης;

Γιατί, βέβαια (ακόμα κι αν δεν είχαμε γίνει πονηροί, μέσα σε τέτοιους καιρούς), άλλο συμβιβασμό, από τη νομιμοποίηση της κατάστασης στο Ιράκ εκ των υστέρων από τον ΟΗΕ, δεν μπορούμε να φανταστούμε.

ΝΑΙ, ΤΕΛΙΚΑ, δε χρειάζεται κανείς να πάει στη Βαγδάτη για να σκοτωθεί από έκρηξη. Μπορεί να πάθει ακριβώς το ίδιο και αν σηκωθεί το πρωί να πάει στη δουλιά του στην Κόρινθο. Ιδίως αν δουλεύει σε μια επιχείρηση, που επί χρόνια το κράτος ανέχεται να παρανομεί σε ό,τι αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Μάλιστα, σε παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε δει υφυπουργούς Εργασίας να προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, αλλά όχι κι έτσι, όπως ο υφυπουργός Λευτέρης Τζιόλας, που δήλωσε ότι «η ευθύνη για την υγιεινή και ασφάλεια δε μεταβιβάζεται».

Προφανώς, δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης της ευθύνης. Την έχει ακέραιη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και γι' αυτήν την επιχείρηση - καρμανιόλα και γι' αυτές που θα αποδειχθούν τέτοιες στο μέλλον και υπάρχουν σ' όλη τη χώρα.

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ανορθόλογη» απόφαση

«

Ηταν μια ανορθόλογη απόφαση μιας ειδικής - ιδιόμορφης ηγεσίας, που σ' αυτήν τη φάση κατέχει τη διοίκηση των ΗΠΑ...». Η πλειοψηφία των αναλυτών σχολιαστών, που περνούν από τις τηλεοράσεις, ή γράφουν στις εφημερίδες, ξεπερνούν κάπως έτσι το πρόβλημα του πολέμου. Δηλαδή, με άλλα, πιο απλά, λόγια, η πολύ παλιά συνταγή του «παρανοϊκού» προσώπου έρχεται, για άλλη μια φορά, να «ρίξει μπάζα» και να σκεπάσει το χαρακτήρα του συστήματος, που γεννάει αντικειμενικά τους πολέμους. Σαν να μη συγκρούονται συμφέροντα ξεχωριστών τάξεων, αλλά και ιδιαίτερα συμφέροντα στο εσωτερικό των τάξεων, αλλά μόνο «λογικές ή παράλογες» αποφάσεις.

Το αν η απόφαση ήταν ανορθόλογη, ή όχι, κρίνεται από τα συμφέροντα, που καλείται να εξυπηρετήσει. Και εδώ είναι το ζήτημα. Τα συμφέροντα των εταιριών πετρελαίου και της πολεμικής βιομηχανίας, που συνδέονται άμεσα και με τα πρόσωπα της τωρινής διοίκησης των ΗΠΑ, εξυπηρετούνται ή όχι από τον πόλεμο; Επίσης, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων των ΗΠΑ, συνολικά, εξυπηρετούνται ή όχι από τη μελλοντική κατοχή της γης του Ιράκ;

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους συνδέεται άμεσα με πετρελαϊκές εταιρίες του ΤΕΞΑΣ. Ο αντιπρόεδρος Μ. Τσέινι ήταν διευθυντής στη «Χαλιμπέρτον». Η σύζυγός του μετέχει στη διοίκηση της εταιρίας πολεμικής βιομηχανίας «Λόκχιντ Μάρτιν». Ο Π. Γούλφοβιτς συνδέεται με την εταιρία πολεμικής βιομηχανίας «Νόρθορπ»... Είναι μακρύς αυτός ο κατάλογος, που δεν είναι μυστικός, αλλά σε γνώση ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αρα, αμέσως συμπεραίνονται και τα κίνητρα εκείνων που πρωταγωνίστησαν στην απόφαση της εισβολής στο Ιράκ και σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τον «ανορθολογισμό» ή τις «ιδιομορφίες» των προσώπων...

Οσον αφορά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα του συνόλου των μονοπωλίων, μοιάζει λίγο «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;», αφού όλοι ξέρουν το πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Ιράκ για τον έλεγχο - επιβολή σε ολόκληρη την περιοχή. Για παράδειγμα, και να μην επιτεθούν άμεσα στη Συρία, όπως την απειλούν, θα έχουν τη δυνατότητα ακόμα και την ανάπτυξή της να καθορίζουν μέσω του ελέγχου των νερών του Τίγρη και του Ευφράτη...

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι, που ονομάζουν «ανορθόλογη» την απόφαση, γιατί, όπως ισχυρίζονται, μπορούσαν να γίνουν όλα και να εξυπηρετηθούν τα ίδια ή ανάλογα συμφέροντα, είτε με «νόμιμο» πόλεμο με απόφαση του ΟΗΕ, είτε «ειρηνικά» μετατρέποντας μιαν ανεξάρτητη χώρα σε προτεκτοράτο του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Αυτοί είναι ολοφάνερο πως νιώθουν «να τους πρόλαβε» με τον πόλεμο ο Τζ. Μπους και φοβούνται πως μένουν έξω από τη λεία. Αυτά είναι, κύρια, τα λεγόμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα, χωρίς να αποκλείει κανείς τέτοια αντιτιθέμενα συμφέροντα ακόμα και στο εσωτερικό των ίδιων των αμερικάνικων μονοπωλίων. Γι' αυτό και, ήδη, έχει αρχίσει η φαγωμάρα για τη λεγόμενη ανοικοδόμηση, ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ολοφάνερο πως «ζυγίζουν» τα μερίδια...

Συμπέρασμα: Ο «ανορθολογισμός» είναι ο ορθολογισμός του συστήματος, υπάρχει σαν συστατικό του στοιχείο και αυτό είναι ο εχθρός και ο δολοφόνος των λαών.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ