ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απήργησαν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι

Μαζικά συμμετείχαν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου... έλειπε, με αποτέλεσμα η αντιπροσωπεία των απεργών να συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες...

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργία είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των έργων στο μετρό, δεδομένου ότι οι αρχαιολόγοι επιβλέπουν τις εργασίες, ενώ, στη ΒΔ Ελλάδα προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς Εφοριών. Σε στάση εργασίας για συμπαράσταση στους συμβασιούχους συναδέλφους τους προχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (μόνιμοι), ενώ αντιπροσωπεία τους συμμετείχε στην συγκέντρωση.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδυνατεί να λειτουργήσει αφού οι κενές οργανικές θέσεις των αρχαιολόγων ξεπερνούν τις 550, ενώ οι μόνιμοι συνάδελφοί τους που συνταξιοδοτούνται είναι διπλάσιοι από αυτούς που προσλαμβάνονται. Να σημειωθεί εδώ ότι ο λόγος γίνεται για τις ήδη θεσμοθετημένες οργανικές θέσεις και όχι για τις πραγματικές ανάγκες που είναι πολύ περισσότερες.

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, απόσυρση της τροπολογίας - «Σαμαρά» που όχι μόνο διαιωνίζει την εργασιακή «γαλέρα» στο ΥΠΠΟ αλλά και αφορά σε πολύ μικρό μέρος των συμβασιούχων - οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα απολυθούν σε ένα χρόνο - και προσλήψεις με διαφανείς διαδικασίες και όχι μέσω της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΠΟ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τον περασμένο Φλεβάρη Ερώτηση στη Βουλή για τους έκτακτους αρχαιολόγους, στην οποία περιγράφεται «ανάγλυφα» η τραγική κατάσταση των ίδιων αλλά, κατά συνέπεια και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων οι κομμουνιστές βουλευτές σημείωναν, ότι «το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται μέσα στην αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια, παλεύει για να προστατεύσει το δημόσιο αγαθό - την αρχαιολογική μας κληρονομιά - από τα αντικρουόμενα συμφέροντα (εργολάβων, κατασκευαστών, μεγαλοϊδιοκτητών), που χρηματοδοτούν τις ανασκαφές είτε νόμιμα, είτε παράνομα με ανασφάλιστη εργασία. Μάλιστα, δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς, προσλαμβάνονται με συμβάσεις δύο μηνών για έργα δύο ετών, αν βρουν αρχαία δεν μπορούν εύκολα να τα αναδείξουν γιατί κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν από τους ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους τους πιέζουν να εργαστούν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών».

Το Μουσείο Χαιρώνειας

Μετά από 14 χρόνια, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας ξανάνοιξε, ανανεωμένο, με εκθέματα από τη νεολιθική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.

Το μουσείο κατασκευάστηκε το 1903 - 1907, από την Αρχαιολογική Εταιρεία, δίπλα στο μνημείο του Λέοντος. Είναι ισόγειο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίριο, με άνετο περιβάλλοντα χώρο. Ιδρύθηκε για να στεγάσει ευρήματα των πρώτων ανασκαφών (1903-1907) της Αρχαιολογικής Εταιρείας στον τύμβο των Μακεδόνων, που έπεσαν στη μάχη του 338 π.Χ., και εγκαταστάσεις της Nεολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού. Εμπλουτίστηκε με ευρήματα από τις ανασκαφές της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών στον Ορχομενό και από άλλες θέσεις της βόρειας Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, έως το 1973. Με τους σεισμούς του 1981 υπέστη σοβαρές ζημιές και το 1995 έκλεισε. Ο εκθεσιακός χώρος διαθέτει προθάλαμο και δύο αίθουσες, με εκθέματα από τους προϊστορικούς έως τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

Ο προθάλαμος αφορά στην ιστορική φυσιογνωμία της αρχαίας Χαιρώνειας και της ευρύτερης περιοχής, με ευρήματα όπως όπλα, αγγεία, μικροαντικείμενα από τον τύμβο των πεσόντων Μακεδόνων (338 π.Χ.) και αναφορά στον Πλούταρχο, ο οποίος γεννήθηκε στη Χαιρώνεια (46 μ.Χ). Στην Αίθουσα Α' παρουσιάζεται η προϊστορία της βόρειας Βοιωτίας. Εκτίθεται ομοίωμα οικίσκου της Μέσης Νεολιθικής εποχής (5800 - 5300 π.Χ.) κ.ά. ενώ η Αίθουσα Β' αφορά στους ιστορικούς χρόνους.

Εκθεσιακές προσκλήσεις

Εργο του Γ. Χαδούλη
Εργο του Γ. Χαδούλη
Ζωγραφικά έργα από την πρόσφατη δουλειά των: Μανώλη Χάρου, Γιώργου Χαδούλη και Φάλη Λεών, παρουσιάζονται στην έκθεση (11/6-24/7) στο χώρο «M art Space» (Σόλωνος 10 και Ηρακλείτου). Ο Μ. Χάρος ζωγραφίζει τη λεπτή γραμμή του ορίζοντα, την ησυχία της νύχτας, τα φεγγάρια, τα αστέρια, το θρόισμα των φύλλων, τις πεταλούδες που πετούν και αφήνουν πίσω τους το χρώμα, τα καράβια που πηγαινοέρχονται, τη γαλήνια θάλασσα... Δεν αναπαριστά τη φύση. Ζωγραφίζει την αίσθηση, την ατμόσφαιρα και την ανάμνηση που απορρέει απ' αυτήν. Τη δροσιά της αυγής, την ψύχρα και την υγρασία της νύχτας... Με την τεχνική μιας πιο ελεύθερης πινελιάς, μιας πιο συνθετικής αποκατάστασης της πραγματικότητας, με φωτεινότερα χρώματα και δίχως να βουλιάζει στη βαριά ατμόσφαιρα των νατουραλιστών, ο Γ. Χαδούλης αποδίδει το φως, τα χρώματα και τα σχήματα του ελληνικού τοπίου. Χρησιμοποιεί το χρώμα για να εκφράσει το συναίσθημα, το πάθος, την ένταση. Ο Φάλης Λεών προσεγγίζει την ψυχή και την πνοή του αστικού τοπίου. Αποφεύγει τις γλαφυρές ή ρομαντικές διατυπώσεις, αιχμαλωτίζει την καθημερινότητα στις πραγματικές της διαστάσεις και την εμπλουτίζει με καυστικά κοινωνικοπολιτικά σχόλια. Βασικό άξονα στο έργο του αποτελεί η ανθρωποκεντρική εικόνα. Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου. Διάρκεια έως 24/7.

Δέκα τέσσερις σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί συμμετέχουν στην έκθεση «Δυναμική της εικόνας», που εγκαινιάζεται στις 5/6 στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη. Πρόκειται για τους: A. Ακριθάκη, Π. Γουλάκο, Μ. Ζαμπούρα, Μ. Θεοφυλακτόπουλο, Τ. Καραγεώργη, Μ. Λεβεντάκου, Μ. Μανουσάκη, Γ. Μπουτέα, κ.ά.

Καλοκαίρι στη ... .Διαπασών

Στη ...διαπασών θα ηχήσει η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, το καλοκαίρι, πανελλαδικά. Ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής ετοιμάζεται για το συναυλιακό του «ταξίδι», που περιλαμβάνει δεκαπέντε συναυλίες σε διάφορες περιοχές. Η αρχή θα γίνει στις 18 Ιούνη, στο «Θέατρο Βράχων», στα πλαίσια του Φεστιβάλ Υμηττού. Ακολουθούν: 29/6 Θεσσαλονίκη («Θέατρο Γης»), 2/7 Πάτρα, 11/7 Αμφίπολη Σερρών, 13/7 Ηράκλειο Κρήτης, 15/7 Γρεβενά, 18/7 Σίβηρη, 20/7 Αλεξανδρούπολη, 31/7 θέατρο «Φλόκα» Αρχαία Ολυμπία κ.ά. Μαζί του, στο τραγούδι, τρεις αξιόλογες φωνές: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιώργος Καραδήμος, Ασπασία Θεοφίλου.

Μετά τη συγκινητική επιστροφή του τον περασμένο χειμώνα, τόσο με τις επιτυχημένες εμφανίσεις του όσο και με το δίσκο του «Στη διαπασών», όπου 18 δημιουργοί ενώθηκαν για τη φωνή του, ο Δ. Μητροπάνος ανανεώνει το ραντεβού του με τους πολυπληθείς φίλους των τραγουδιών του. Γνήσιος λαϊκός ερμηνευτής, δωρικός στη ζωή και το τραγούδι, «ο ήχος της μαγκιάς και της πίκρας μαζί», θα ξετυλίξει μία εφ' όλης της ύλης αναδρομή: Από τα ανεπανάληπτα σπαραχτικά ζεϊμπέκικα, στα ανεξίτηλα τραγούδια των μεγάλων δημιουργών... Από τις απρόβλεπτες αγαπημένες ροκ μπαλάντες στα «πιο ωραία λαϊκά» του έρωτα, του χωρισμού, αλλά και του κεφιού.

Βραβείο θεατρικής μετάφρασης

Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «Διόνυσος», σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ), θα απονείμει το 2ο Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης», στις 10/6 (8 μ.μ) στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Ακάδημου 7, Μεταξουργείο). Υποψήφιοι για το βραβείο είναι οι μεταφραστές θεατρικών έργων που παίχθηκαν το 2008 (αλφαβητικά): Βαροπούλου Ελένη - «Φιλοκτήτης» του Χάινερ Μίλερ. Δεπάστας Γεώργιος - «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ. Πασχάλης Στρατής «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόντ Ροστάν. Χατζηεμμανουήλ Μαρία - «Νυχτόβια ζώα» του Χουάν Μαγιόργκα. Χατζόπουλος Νίκος - «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Το βραβείο συνοδεύεται με 3.000 ευρώ. Αποσπάσματα από τις μεταφράσεις των υποψηφίων για το βραβείο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί του θιάσου «Συν-Επί (+,Χ)» Νίκος Γιαλελής και Σοφιάνα Θεοφάνους.

Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Σάββας Πατσαλίδης (πρόεδρος), Βίκτωρ Αρδίττης, Μαρία Ευσταθιάδη, Ξένια Καλογεροπούλου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Δέκα χρόνια παρουσίας έκλεισε η μουσική σκηνή «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Α. Πετράλωνα, 210 3421212), που γιορτάζει την επέτειο με δυο ακόμη ξεχωριστές βραδιές (4 και 11/6) - αφιέρωμα στους μεγαλύτερους λαϊκούς μας συνθέτες, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Θεοδωράκη κ.ά. Σήμερα (10μμ), θα τραγουδήσουν: Λένα Αλκαίου, Κώστας Δουμουλιάκας, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Ντουνιάς, Αφεντούλα Ραζέλη. Τους συνοδεύει λαϊκή ορχήστρα από δεξιοτέχνες μουσικούς: Μανώλης Πάππος, Κώστας Δουμουλιάκας, Βασίλης Μασαλάς, Ντίνος Χατζηϊορδάνου, Θανάσης Σοφράς (έχει και την επιμέλεια του προγράμματος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ