Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απήργησαν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι

Μαζικά συμμετείχαν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου... έλειπε, με αποτέλεσμα η αντιπροσωπεία των απεργών να συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες...

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργία είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των έργων στο μετρό, δεδομένου ότι οι αρχαιολόγοι επιβλέπουν τις εργασίες, ενώ, στη ΒΔ Ελλάδα προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς Εφοριών. Σε στάση εργασίας για συμπαράσταση στους συμβασιούχους συναδέλφους τους προχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (μόνιμοι), ενώ αντιπροσωπεία τους συμμετείχε στην συγκέντρωση.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδυνατεί να λειτουργήσει αφού οι κενές οργανικές θέσεις των αρχαιολόγων ξεπερνούν τις 550, ενώ οι μόνιμοι συνάδελφοί τους που συνταξιοδοτούνται είναι διπλάσιοι από αυτούς που προσλαμβάνονται. Να σημειωθεί εδώ ότι ο λόγος γίνεται για τις ήδη θεσμοθετημένες οργανικές θέσεις και όχι για τις πραγματικές ανάγκες που είναι πολύ περισσότερες.

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, απόσυρση της τροπολογίας - «Σαμαρά» που όχι μόνο διαιωνίζει την εργασιακή «γαλέρα» στο ΥΠΠΟ αλλά και αφορά σε πολύ μικρό μέρος των συμβασιούχων - οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα απολυθούν σε ένα χρόνο - και προσλήψεις με διαφανείς διαδικασίες και όχι μέσω της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΠΟ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τον περασμένο Φλεβάρη Ερώτηση στη Βουλή για τους έκτακτους αρχαιολόγους, στην οποία περιγράφεται «ανάγλυφα» η τραγική κατάσταση των ίδιων αλλά, κατά συνέπεια και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων οι κομμουνιστές βουλευτές σημείωναν, ότι «το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται μέσα στην αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια, παλεύει για να προστατεύσει το δημόσιο αγαθό - την αρχαιολογική μας κληρονομιά - από τα αντικρουόμενα συμφέροντα (εργολάβων, κατασκευαστών, μεγαλοϊδιοκτητών), που χρηματοδοτούν τις ανασκαφές είτε νόμιμα, είτε παράνομα με ανασφάλιστη εργασία. Μάλιστα, δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς, προσλαμβάνονται με συμβάσεις δύο μηνών για έργα δύο ετών, αν βρουν αρχαία δεν μπορούν εύκολα να τα αναδείξουν γιατί κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν από τους ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους τους πιέζουν να εργαστούν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ