Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Μουσείο Χαιρώνειας

Μετά από 14 χρόνια, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας ξανάνοιξε, ανανεωμένο, με εκθέματα από τη νεολιθική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.

Το μουσείο κατασκευάστηκε το 1903 - 1907, από την Αρχαιολογική Εταιρεία, δίπλα στο μνημείο του Λέοντος. Είναι ισόγειο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίριο, με άνετο περιβάλλοντα χώρο. Ιδρύθηκε για να στεγάσει ευρήματα των πρώτων ανασκαφών (1903-1907) της Αρχαιολογικής Εταιρείας στον τύμβο των Μακεδόνων, που έπεσαν στη μάχη του 338 π.Χ., και εγκαταστάσεις της Nεολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού. Εμπλουτίστηκε με ευρήματα από τις ανασκαφές της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών στον Ορχομενό και από άλλες θέσεις της βόρειας Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, έως το 1973. Με τους σεισμούς του 1981 υπέστη σοβαρές ζημιές και το 1995 έκλεισε. Ο εκθεσιακός χώρος διαθέτει προθάλαμο και δύο αίθουσες, με εκθέματα από τους προϊστορικούς έως τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

Ο προθάλαμος αφορά στην ιστορική φυσιογνωμία της αρχαίας Χαιρώνειας και της ευρύτερης περιοχής, με ευρήματα όπως όπλα, αγγεία, μικροαντικείμενα από τον τύμβο των πεσόντων Μακεδόνων (338 π.Χ.) και αναφορά στον Πλούταρχο, ο οποίος γεννήθηκε στη Χαιρώνεια (46 μ.Χ). Στην Αίθουσα Α' παρουσιάζεται η προϊστορία της βόρειας Βοιωτίας. Εκτίθεται ομοίωμα οικίσκου της Μέσης Νεολιθικής εποχής (5800 - 5300 π.Χ.) κ.ά. ενώ η Αίθουσα Β' αφορά στους ιστορικούς χρόνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ