ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Αδογμάτιστα... υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ομως δεν έχω κανένα δογματισμό, το να υπάρχουν και μη κρατικά πανεπιστήμια. Θα έλεγα μάλιστα να απελευθερώσουμε τη γνώση, που μπορεί να παραχθεί και από πολλούς άλλους φορείς της κοινωνίας μας. Εχουμε έναν πλούτο. Είναι αρνητικό ότι η ΓΣΕΕ δημιούργησε ουσιαστικά ένα πανεπιστήμιο για τους συνδικαλιστές; Δεν είναι κρατικό πανεπιστήμιο. Μπορεί να μην είναι ακόμα πανεπιστήμιο, μεθαύριο μπορεί να είναι πανεπιστήμιο, να δώσει και πτυχίο. Πολύ θετικό το βλέπω. Γιατί να μην απελευθερώσουμε λοιπόν θεσμούς να λειτουργήσουν μ' αυτό τον τρόπο».

Ποιος τα λέει όλα αυτά; Μήπως κάποιος νεοφιλελεύθερος υπουργός Παιδείας, που θα 'λεγε κάποιο στέλεχος του ΣΥΝ; Οχι, τα δηλώνει ευθαρσώς ο Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς...

Τι μαθαίνουμε από αυτή τη δήλωση: Πρώτον, ότι ο Γ. Π. είναι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, δηλαδή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεύτερον, ότι αυτά θα απελευθερώσουν τη γνώση, καθότι μόνον οι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Τρίτον, ότι η ΓΣΕΕ ήδη έφτιαξε ένα τέτοιο ίδρυμα, που αύριο θα γίνει ιδιωτικό πανεπιστήμιο και θα δίνει πτυχία.

Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ, σέρνουν το χορό της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Παιδείας; Και ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη λειτουργία της Ακαδημίας, ανέλαβε πρώτη να φέρει σε πέρας το στόχο που έχουν θέσει τα δύο κόμματα;

Η γάγγραινα

Με το σύνθημα «πού είναι οι προσλήψεις κύριε υπουργέ;» υποδέχτηκαν χτες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη που μαζί με τον υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο εγκαινίασαν το Τμήμα Αιματολογίας-Ογκολογίας (το οποίο έγινε με δαπάνη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια η «ΦΛΟΓΑ»).

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν ενοχλήθηκε απ' τη διαμαρτυρία των εργαζομένων και επανέλαβε την άποψή του, όταν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, να εξαιρεθούν οι προσλήψεις στο χώρο της Υγείας από το ΑΣΕΠ, χαρακτηρίζοντας γάγγραινα την ισχύουσα διαδικασία. Και αναφερόμενος στις προσλήψεις για στο «Αγία Σοφία» είπε ότι μέχρι τον Ιούνη του 2006 θα γίνουν 100 (δηλαδή 40 που χρωστά απ' το 2004, άλλες 30 απ' το 2005 κι άλλες 30 για το 2006), ενώ τα υπάρχοντα ήδη κενά είναι πολλαπλάσια.

Η γάγγραινα λοιπόν δε βρίσκεται μόνον ή κυρίως στην πράγματι χρονοβόρα ισχύουσα διαδικασία, αλλά πρωτίστως στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας και στη λογική της απαλλαγής του κράτους από τις υποχρεώσεις του, που οδηγούν στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στο πετσόκομμα των ανάλογων κονδυλίων και δαπανών.

Τριάντα χρόνια στο ... «περίμενε»

Η εκτροπή του Αχελώου ποταμού για την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου ξεκίνησε ως ιδέα το 1975, ενώ το 1983 έγινε η πρώτη εξαγγελία του έργου από τον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Από τότε, αν και πέρασαν 30 χρόνια, αν και δαπανήθηκαν 290 δισ. δρχ. για διάφορες μελέτες και έργα, οι Θεσσαλοί μάταια περιμένουν το νερό που θα δώσει πνοή στα χωράφια τους, θα σώσει τον κάμπο απ' την απερήμωση και θα σώσει τον Πηνειό απ' τη ρύπανση. Το έργο, με ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και της σημερινής, βρίσκεται για άλλη μια φορά μπλοκαρισμένο.

Κι όλα αυτά παρότι στα συμπεράσματα πρόσφατης διημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ τονίζονται οι ακόλουθες διαστάσεις του έργου: «Η περιβαλλοντικά θετική, που θα πρέπει να τονιστεί από την πολιτεία, ώστε να επιδιωχτεί η χρηματοδότησή του και από την ΕΕ. Η ενεργειακή και επείγουσα ανάγκη ενεργοποίησης του έργου της Μεσοχώρας. Η αναπτυξιακή, αφού η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μέσα από την ανάπτυξη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης».

Τα ακούει άραγε αυτά ο αρμόδιος - και Θεσσαλός - υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ή απλώς ...«κωφεύει»;

Πίσω από τις ετικέτες

Η ασυδοσία των γαλακτοβιομηχανιών σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών δε σταματάει με κυβερνητικά ανακοινωθέντα για το τι θα γράφουν οι ετικέτες. Οσα κι αν γράψουν οι εφημερίδες ή αναφέρουν οι τηλεοπτικές εκπομπές για δήθεν πόλεμο κυβέρνησης και γαλακτοβιομηχάνων...

Βέβαια, είναι ένα θέμα το τι αναγράφουν οι ετικέτες, γιατί δεν μπορεί, για παράδειγμα, η περιοχή του Ολύμπου να βγάζει τόσο φρέσκο γάλα, που να το βρίσκεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα... Το ίδιο ισχύει για τις φάρμες της Μακεδονίας... Ομως, εδώ τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα, αφού οι ανάγκες της χώρας σε αγελαδινό γάλα ξεπερνούν τους 1.200.000 τόνους και η ΕΕ έχει επιβάλει ποσόστωση παραγωγής στους 800.000 τόνους. Ετσι, το έλλειμμα καλύπτεται με μαζικές εισαγωγές γάλακτος, συμπυκνωμένου και σε σκόνη, από τις βόρειες χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες κατηγορίες χρησιμοποιούνται μαζικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, που θα έπρεπε να γίνονται από φρέσκο γάλα. Εδώ, εκτός από το θέμα της παραπλάνησης, τίθεται και το κρίσιμο ερώτημα, γιατί κυβέρνηση και ΕΕ επιτρέπουν τη χρήση γάλακτος σε σκόνη, για παράδειγμα, στα παγωτά και τα επιδόρπια; Θεωρείται αυτό δείγμα πολιτισμού..; Οπως και το ερώτημα, ποιος, τι και πόσο ελέγχει το νευραλγικό για τη διατροφή τομέα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποφασιστική απάντηση

Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να σαρώσει το σύνολο, σχεδόν, των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» και της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνει ότι η πολιτική της όπως υλοποιείται αυτή την περίοδο με τον προϋπολογισμό του 2006, το νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ και τις προωθούμενες «μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις και το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα συναντήσει έντονη αντίδραση απ' την εργατική τάξη. Γι' αυτό επιχειρεί τη διαίρεση των εργαζομένων σε προνομιούχους και μη για να διασπάσει την ενιαία πάλη τους. Επιχειρεί ακόμη να παρουσιάσει τα παραπάνω μέτρα ως μονόδρομο. Ετσι, πιστεύει ότι θα μπορέσει να προωθήσει με μικρότερο «πολιτικό κόστος» και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την πολιτική της.

Ετσι, ακούσαμε πολλές φορές τις τελευταίες μέρες τον πρωθυπουργό (την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ) να αναφέρεται στην «αποφασιστικότητα» και την «ορμή», με τις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει την πολιτική της. Ενα μήνυμα όχι μόνο για το ίδιο του το κόμμα, αλλά και για τους εργαζόμενους. Οτι, δηλαδή, οι «μεταρρυθμίσεις» θα περάσουν διά πυρός και σιδήρου.

Πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου επιβεβαίωσε χτες την ταυτότητα των πολιτικών στόχων των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο τάχθηκε υπέρ των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και των άλλων «μεταρρυθμίσεων», αλλά ζήτησε και το λόγο από την κυβέρνηση, γιατί καθυστερεί στην προώθησή τους. Οι διαφωνίες που εξέφρασε αφορούσαν μόνο στους χειρισμούς.

Και τα δύο κόμματα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με αξιοζήλευτα αντανακλαστικά έσπευσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των βιομηχάνων, όπως αυτές εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες με τις παρεμβάσεις του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. «Ταχύτερα», «αποφασιστικότερα», «αποτελεσματικότερα», ζήτησαν οι βιομήχανοι να εφαρμοστούν τα μέτρα, που θα τους δώσουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Η διά γυμνού οφθαλμού ορατή ταύτιση των δύο κομμάτων στις βασικές (αντιλαϊκές) πολιτικές κατευθύνσεις κάνει επιτακτικότερη και προφανέστερη την ανάγκη του απεγκλωβισμού των εργαζομένων από το δικομματισμό με την ταυτόχρονη απόρριψη των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων που μπορεί να προκαλούν οι «κεντροαριστερές» και «κεντροδεξιές» εκδοχές του.

Για να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό και το πολιτικό πεδίο, με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και την προώθηση των λαϊκών συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ