ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό το νομοσχέδιο

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την ερχόμενη βδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση. Η έγκρισή του έγινε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

"Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και δε συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή" τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, καταγγέλλοντας ότι αυτό είναι αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό για τους εξής λόγους:

- Γιατί ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου πριν καν ψηφιστεί από τη Βουλή.

- Γιατί η Βουλή καλείται να παίξει έναν χωρίς προηγούμενο διακοσμητικό ρόλο, καθώς πολλά γίνονται εν ονόματί της, χωρίς όμως η ίδια να έχει οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης.

- Γιατί ενώ δεν έγινε ούτε καν ενημέρωση της Βουλής για τη σύμβαση καλείται η Βουλή να αναλάβει το υπέρογκο πολιτικό κόστος, να κυρώσει τη διαδικασία με την οποία θα υλοποιηθεί ένα έργο, για το οποίο, όχι απλώς δεν υπάρχει έγκριση της Βουλής, αλλά ούτε καν η πιο στοιχειώδης ενημέρωση.

- Γιατί προωθούνται ρυθμίσεις πρωτόγνωρες για τον αυταρχισμό τους στη χώρα μας.

Για την Εθνική Επιτροπή

Η Εθνική Επιτροπή, είπε ο Μπ. Αγγουράκης, δεν έχει ουσιαστικές ελεγκτικές αρμοδιότητες, αφού παρακολουθεί απλώς το σχεδιασμό, ενημερώνεται και διατυπώνει μόνον παρατηρήσεις και συστάσεις, βάσει των στοιχείων, όμως, που της προσφέρει η ανώνυμη εταιρία, δηλ. η Οργανωτική Επιτροπή. Επίσης, η Εθνική Επιτροπή δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα γιατί τα ουσιαστικά στοιχεία της Ολυμπιάδας έχουν ήδη αποφασιστεί, είναι καταχωρημένα στη Σύμβαση της Λωζάνης, την τήρηση της οποίας εγγυάται η ίδια η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι θα επέλθει περαιτέρω υποβάθμιση του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, ενόψει της Ολυμπιάδας. Θα ενταθεί η εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ τα έργα θα έχουν σαν αποτέλεσμα την οικολογική υποβάθμιση, κατά παραβίαση ακόμα και του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν νέα οικονομικά βάρη, ενώ θα αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων, ντόπιων και ξένων, επιχειρήσεων και, ταυτόχρονα, θα υπάρχει ένταση αυταρχικών μέτρων.

"Σε όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή δε θα έχει καμία αρμοδιότητα και θα καλείται να δώσει κάλυψη στις κυβερνητικές ενέργειες", είπε ο Μπ. Αγγουράκης, καταγγέλλοντας ότι έχουν αποκλειστεί μία σειρά από μαζικοί φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση των αγώνων.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, θα λειτουργεί η Οργανωτική Επιτροπή, απολαμβάνοντας, όμως, τα προνόμια και τις ατέλειες του δημοσίου. "Μέσω της μορφής αυτής, είπε ο Μπ. Αγγουράκης, δίνεται πιο άμεσα η δυνατότητα στους φορείς του μεγάλου κεφαλαίου να καρπώνονται μεγάλα κέρδη". Κατήγγειλε το αντιδημοκρατικό του σχήματος, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός, όχι μόνο όρισε τους επικεφαλής, αλλά έσπευσε να τους ανακοινώσει πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος.

Τόνισε, δε, ότι "αμοιβές, διορισμοί στην ανώνυμη εταιρία και τις θυγατρικές, αναθέσεις έργων θα γίνονται από τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη του ΔΣ, χωρίς να είναι δυνατός ένας ουσιαστικός έλεγχος. Η ίδια η αναφορά στον όρο "λειτουργία κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας" σημαίνει ότι ο κύριος στόχος είναι το κέρδος". Και κατέληξε:

"Από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Οργανωτική Επιτροπή δε θα είναι τίποτα άλλο από ένα όργανο επιφορτισμένο με το μοίρασμα της πίτας των αγώνων στα διάφορα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου".

ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ DΙΑΝΑ
Κυβερνητικές ευθύνες για το νέο εργατικό ατύχημα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

"Τη βασική και κύρια ευθύνη για το νέο θανατηφόρο ατύχημα στη χαρτοβιομηχανία DIANA τη φέρνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας" κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησής του για το νέο δεύτερο συνεχές κρούσμα εργατικού ατυχήματος στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Ο βουλευτής κατέδειξε τις συγκεκριμένες ευθύνες θέτοντας το ερώτημα: "Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει επιδοτηθεί με δισεκατομμύρια από το κράτος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, δε θα έπρεπε το κράτος να ελέγχει εάν τηρούνται οι αναγκαίοι όροι υγιεινής και ασφάλειας;".

Για μία ακόμα φορά (είχε προηγηθεί Eρώτηση του ΚΚΕ για ανάλογο ατύχημα πάλι στη DΙΑΝΑ) ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας επιχείρησε να καταστήσει συνένοχους τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα επανέλαβε ότι οι επιτροπές υγιεινής στους χώρους δουλιάς "δεν είναι υποχρέωση αλλά δικαίωμα των εργαζομένων και αυτό το δικαίωμα πρέπει να ζητήσουν να το ασκήσουν και δεν το έχουν ασκήσει ακόμα", κλείνοντας τα μάτια στις καταγγελίες για την άσκηση αφόρητης τρομοκρατίας στους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Επικαλούμενος έκθεση του τεχνικού επιθεωρητή Καβάλας, είπε ότι το συγκεκριμένο ατύχημα οφείλεται στην έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Τόνισε ότι η έκθεση αυτή θα κατατεθεί στους αρμόδιους και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι "όποιοι και αν είναι και όπου και αν βρίσκονται".

"Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όσο πιο αντεργατική είναι μια πολιτική που εφαρμόζει μια κυβέρνηση, τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις, ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων", τόνισε στην παρέμβασή του ο Στ. Παναγιώτου. Κατήγγειλε ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση αφήνει κυριολεκτικά ασύδοτους τους επιχειρηματίες, να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και υπογράμμισε:

"Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι από 163.374 που ήταν οι έλεγχοι το 1985, μειώθηκαν στους 85.460 το 1994; Και αυτοί τις περισσότερες φορές είναι εικονικοί.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι από τα 20.000 εργατικά ατυχήματα στις 150.000 επιχειρήσεις, κινούνται μόνο διακόσιες εξήντα καταδικαστικές αποφάσεις τον χρόνο και αυτές τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνες για τους επιχειρηματίες;

Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση από το 1988 μέχρι σήμερα τα ατυχήματα έφθασαν τα 207, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακρωτηριασμοί;".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ Ξάνθης, μέσα σε μία πενταετία, από το 1992 μέχρι το 1997 σημειώθηκαν 107 ατυχήματα από τα οποία τα 45 τα δύο τελευταία χρόνια. Ακόμα από τα 255 ατυχήματα που έγιναν το 1996 στις 90 επιχειρήσεις του νομού, τα 25 σημειώθηκαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

"Τι άλλα θέλετε για να δείτε τις ευθύνες σας, είπε ο Στ. Παναγιώτου, όταν η συγκεκριμένη επιχείρηση απαγόρευσε την είσοδο τόσο σε κλιμάκιο του εργατικού κέντρου όσο και στην επιθεώρηση εργασίας; Τι μέτρα πήρατε;".

Μέθοδοι φίμωσης και τρομοκράτησης
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας του Β. Μπούτα
  • Καταδικαστέες δηλώσεις από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Τσακλίδη για επεισόδιο σε ποδοσφαιρικό αγώνα

"Ο Β. Μπούτας έκανε αυτό που θα έκανε ο οποιοσδήποτε κομμουνιστής, να υπερασπίσει την πολιτική και συνδικαλιστική πλευρά που έχουν τα προβλήματα των αγώνων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των αγροτών".Αυτό τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής,κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Πάντως τοποθετούμενος συνολικότερα, έθεσε το θέμα της πρακτικής της ποινικοποίησης των αγώνων από την πλευρά της κυβέρνησης: "Φανταστείτε σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων που γίνεται σήμερα να σέρνεται το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο, που έχει πάρει αυτή την απόφαση, να εγκρίνει ουσιαστικά και να καλύψει τις κινητοποιήσεις αυτές των πρωτοβάθμιων ή δευτεροβάθμιων σωματείων. Είναι μια νέα μέθοδος που εισάγεται, έχει ξεκινήσει από τους αγρότες και θα επεκταθεί, όπως πάνε τα πράγματα. Είναι μια μέθοδος φίμωσης και τρομοκράτησης και οικονομικής εξάντλησης των εργαζομένων και στη συγκεκριμένη περίπτωση των αγροτών. Την ηθική ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και ο υπουργός Γεωργίας, που συνηγόρησε σε αυτές τις κατευθύνσεις".

Κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν τάχθηκε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Β. Μπούτα, όπως και για την ασυλία των βουλευτών Β. Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Ευτ. Κοντομάρη (ΝΔ) και Ι. Αράπη (ΔΗΚΚΙ). Πάντως η ψηφοφορία θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Δυσάρεστη εντύπωση

Πάντως ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση δημιούργησε η παρέμβαση του βουλευτή Καβάλας Ιωάννη Τσακλίδη,ο οποίος κατηγορείται ότι εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο πέρσι, στον αγώνα ποδοσφαίρου Καβάλας - Ολυμπιακού και επιτέθηκε στον διαιτητή του αγώνα, διαμαρτυρόμενος όταν νίκησαν οι φιλοξενούμενοι. Ο βουλευτής, δικαιολογώντας την πράξη του, υποστήριξε πως "ένα μήνυμα που ήθελα να στείλω στον διαιτητή ήταν ακριβώς και αυτό: Επειδή εγώ είμαι βουλευτής και έχω ασυλία, μπορώ να τον δείρω, χωρίς να μπορεί να τον προστατεύσει η αστυνομία. Αυτό ήθελα εκείνη την ώρα να το αισθάνεται ο διαιτητής. Περίμενε από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο ότι εγώ θα τον δείρω. Αυτό ήθελα να του δείξω με τη συμπεριφορά μου"!

Σχολιάζοντας την παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής τόνισε ότι "εμείς καταδικάζουμε τη συμπεριφορά του συναδέλφου. Ζητάμε πραγματικά όλα τα κόμματα να την καταδικάσουν και να μείνει εδώ", προσθέτοντας ότι "όποια και αν είναι τα κίνητρα, δεν μπορεί ο βουλευτής να παίρνει αυτές τις αποφάσεις και να κάνει αυτές ακριβώς τις κινήσεις".

ΟΣΕ
Περικοπές δρομολογίων στο Βόλο

Την περικοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ στη Μαγνησία κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογραμμίζοντας ότι η περικοπή αφορούσε δρομολόγια με σημαντική πληρότητα θέσεων, φθηνή και γρήγορη μετακίνηση των εργαζομένων.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Μ. Λουκάκης στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι τα δρομολόγια που ανεστάλησαν είναι τέσσερα από τον Βόλο στα Παλαιοφάρσαλα και άλλα τόσα από το Βόλο στη Λάρισα. Είπε ότι είναι ελάχιστες οι περικοπές και αφορούσαν δρομολόγια των οποίων η πληρότητα ήταν σχεδόν μηδαμινή και ανέφερε ότι στο τμήμα Βόλου - Λάρισας εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης και υποδομής.

Ο Ν. Γκατζής ανέφερε ότι τα δρομολόγια που κόπηκαν ήταν όλα γεμάτα και εξυπηρετούσαν τους εργαζόμενους οι οποίοι τώρα δεν μπορούν να πάνε στη δουλιά τους παρόλο που είχαν βγάλει και το πάγιο εισιτήριο. Αντί για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, είπε ο Ν. Γκατζής, ο σιδηρόδρομος στο Βόλο καταντάει όπως λένε οι σιδηροδρομικοί "μόρτα" που σημαίνει τέλος, σταμάτημα των πάντων. Η λέξη "μόρτα" χρησιμοποιείται από το πρωί μέχρι το βράδυ από τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το πού οδηγείται ο σιδηρόδρομος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ