Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ DΙΑΝΑ
Κυβερνητικές ευθύνες για το νέο εργατικό ατύχημα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

"Τη βασική και κύρια ευθύνη για το νέο θανατηφόρο ατύχημα στη χαρτοβιομηχανία DIANA τη φέρνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας" κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησής του για το νέο δεύτερο συνεχές κρούσμα εργατικού ατυχήματος στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Ο βουλευτής κατέδειξε τις συγκεκριμένες ευθύνες θέτοντας το ερώτημα: "Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει επιδοτηθεί με δισεκατομμύρια από το κράτος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, δε θα έπρεπε το κράτος να ελέγχει εάν τηρούνται οι αναγκαίοι όροι υγιεινής και ασφάλειας;".

Για μία ακόμα φορά (είχε προηγηθεί Eρώτηση του ΚΚΕ για ανάλογο ατύχημα πάλι στη DΙΑΝΑ) ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας επιχείρησε να καταστήσει συνένοχους τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα επανέλαβε ότι οι επιτροπές υγιεινής στους χώρους δουλιάς "δεν είναι υποχρέωση αλλά δικαίωμα των εργαζομένων και αυτό το δικαίωμα πρέπει να ζητήσουν να το ασκήσουν και δεν το έχουν ασκήσει ακόμα", κλείνοντας τα μάτια στις καταγγελίες για την άσκηση αφόρητης τρομοκρατίας στους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Επικαλούμενος έκθεση του τεχνικού επιθεωρητή Καβάλας, είπε ότι το συγκεκριμένο ατύχημα οφείλεται στην έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Τόνισε ότι η έκθεση αυτή θα κατατεθεί στους αρμόδιους και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι "όποιοι και αν είναι και όπου και αν βρίσκονται".

"Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όσο πιο αντεργατική είναι μια πολιτική που εφαρμόζει μια κυβέρνηση, τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις, ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων", τόνισε στην παρέμβασή του ο Στ. Παναγιώτου. Κατήγγειλε ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση αφήνει κυριολεκτικά ασύδοτους τους επιχειρηματίες, να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και υπογράμμισε:

"Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι από 163.374 που ήταν οι έλεγχοι το 1985, μειώθηκαν στους 85.460 το 1994; Και αυτοί τις περισσότερες φορές είναι εικονικοί.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι από τα 20.000 εργατικά ατυχήματα στις 150.000 επιχειρήσεις, κινούνται μόνο διακόσιες εξήντα καταδικαστικές αποφάσεις τον χρόνο και αυτές τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνες για τους επιχειρηματίες;

Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση από το 1988 μέχρι σήμερα τα ατυχήματα έφθασαν τα 207, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακρωτηριασμοί;".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ Ξάνθης, μέσα σε μία πενταετία, από το 1992 μέχρι το 1997 σημειώθηκαν 107 ατυχήματα από τα οποία τα 45 τα δύο τελευταία χρόνια. Ακόμα από τα 255 ατυχήματα που έγιναν το 1996 στις 90 επιχειρήσεις του νομού, τα 25 σημειώθηκαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

"Τι άλλα θέλετε για να δείτε τις ευθύνες σας, είπε ο Στ. Παναγιώτου, όταν η συγκεκριμένη επιχείρηση απαγόρευσε την είσοδο τόσο σε κλιμάκιο του εργατικού κέντρου όσο και στην επιθεώρηση εργασίας; Τι μέτρα πήρατε;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ