Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό το νομοσχέδιο

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την ερχόμενη βδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση. Η έγκρισή του έγινε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

"Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και δε συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή" τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, καταγγέλλοντας ότι αυτό είναι αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό για τους εξής λόγους:

- Γιατί ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου πριν καν ψηφιστεί από τη Βουλή.

- Γιατί η Βουλή καλείται να παίξει έναν χωρίς προηγούμενο διακοσμητικό ρόλο, καθώς πολλά γίνονται εν ονόματί της, χωρίς όμως η ίδια να έχει οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης.

- Γιατί ενώ δεν έγινε ούτε καν ενημέρωση της Βουλής για τη σύμβαση καλείται η Βουλή να αναλάβει το υπέρογκο πολιτικό κόστος, να κυρώσει τη διαδικασία με την οποία θα υλοποιηθεί ένα έργο, για το οποίο, όχι απλώς δεν υπάρχει έγκριση της Βουλής, αλλά ούτε καν η πιο στοιχειώδης ενημέρωση.

- Γιατί προωθούνται ρυθμίσεις πρωτόγνωρες για τον αυταρχισμό τους στη χώρα μας.

Για την Εθνική Επιτροπή

Η Εθνική Επιτροπή, είπε ο Μπ. Αγγουράκης, δεν έχει ουσιαστικές ελεγκτικές αρμοδιότητες, αφού παρακολουθεί απλώς το σχεδιασμό, ενημερώνεται και διατυπώνει μόνον παρατηρήσεις και συστάσεις, βάσει των στοιχείων, όμως, που της προσφέρει η ανώνυμη εταιρία, δηλ. η Οργανωτική Επιτροπή. Επίσης, η Εθνική Επιτροπή δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα γιατί τα ουσιαστικά στοιχεία της Ολυμπιάδας έχουν ήδη αποφασιστεί, είναι καταχωρημένα στη Σύμβαση της Λωζάνης, την τήρηση της οποίας εγγυάται η ίδια η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι θα επέλθει περαιτέρω υποβάθμιση του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, ενόψει της Ολυμπιάδας. Θα ενταθεί η εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ τα έργα θα έχουν σαν αποτέλεσμα την οικολογική υποβάθμιση, κατά παραβίαση ακόμα και του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν νέα οικονομικά βάρη, ενώ θα αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων, ντόπιων και ξένων, επιχειρήσεων και, ταυτόχρονα, θα υπάρχει ένταση αυταρχικών μέτρων.

"Σε όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή δε θα έχει καμία αρμοδιότητα και θα καλείται να δώσει κάλυψη στις κυβερνητικές ενέργειες", είπε ο Μπ. Αγγουράκης, καταγγέλλοντας ότι έχουν αποκλειστεί μία σειρά από μαζικοί φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση των αγώνων.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, θα λειτουργεί η Οργανωτική Επιτροπή, απολαμβάνοντας, όμως, τα προνόμια και τις ατέλειες του δημοσίου. "Μέσω της μορφής αυτής, είπε ο Μπ. Αγγουράκης, δίνεται πιο άμεσα η δυνατότητα στους φορείς του μεγάλου κεφαλαίου να καρπώνονται μεγάλα κέρδη". Κατήγγειλε το αντιδημοκρατικό του σχήματος, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός, όχι μόνο όρισε τους επικεφαλής, αλλά έσπευσε να τους ανακοινώσει πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος.

Τόνισε, δε, ότι "αμοιβές, διορισμοί στην ανώνυμη εταιρία και τις θυγατρικές, αναθέσεις έργων θα γίνονται από τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη του ΔΣ, χωρίς να είναι δυνατός ένας ουσιαστικός έλεγχος. Η ίδια η αναφορά στον όρο "λειτουργία κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας" σημαίνει ότι ο κύριος στόχος είναι το κέρδος". Και κατέληξε:

"Από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Οργανωτική Επιτροπή δε θα είναι τίποτα άλλο από ένα όργανο επιφορτισμένο με το μοίρασμα της πίτας των αγώνων στα διάφορα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ