Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Επιτέλους να πει τη γνώμη του ο λαός

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 6 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για άλλη μια φορά η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ επαναφέρει το δίκαιο δημοκρατικό αίτημα της ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης του λαού για την αναθεωρημένη πλέον στο Αμστερνταμ συνθήκη.

Με χθεσινή της ανακοίνωση τονίζει:

"Συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τότε που υπογράφτηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας η ομώνυμη συνθήκη, η οποία επικυρώθηκε στη χώρα μας λίγους μήνες αργότερα από την τότε πλειοψηφία του Εθνικού μας Κοινοβουλίου, με συνοπτικές διαδικασίες και ερήμην του ελληνικού λαού.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, όλο και περισσότεροι πολίτες της χώρας προβληματίζονται σοβαρά σχετικά με αυτές τις εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις, χωρίς όμως να έχουν πλήρη ενημέρωση και γνώση των αιτιών, παρά το γεγονός ότι υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες αυτής της επιλογής.

Οπως είναι επίσης γνωστό, η ίδια η Συνθήκη προδιέγραφε και την εξέλιξή της. Ετσι, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς γεννήθηκε η νέα Συνθήκη του Αμστερνταμ, τροποποιητική εκείνης του Μάαστριχτ και με ενσωματωμένη στο σχετικό κείμενό της τη γνωστή Συμφωνία Σένγκεν. Η Συνθήκη αυτή πρόκειται να έρθει τους προσεχείς μήνες στη Βουλή για επικύρωση.

Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε μια επιλογή μείζονος εθνικής σημασίας και ότι είναι απαράδεκτο να γίνει χωρίς την προηγούμενη πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού για το πραγματικό περιεχόμενό της, χωρίς την έκφραση γνώμης του, μέσω Εθνικού Δημοψηφίσματος, κάτι που άλλωστε θα συμβεί σε άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι η ανάγκη σεβασμού επιτέλους αυτού του στοιχειώδους δημοκρατικού - και συνταγματικά προβλεπόμενου - λαϊκού δικαιώματος είναι ζήτημα κρίσιμης επικαιρότητας, αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η νέα αυτή Συνθήκη τίθεται σε ισχύ παράλληλα με τη δρομολογημένη πορεία προς το ΕΥΡΩ, με τις αναμενόμενες επιπτώσεις του "συμφώνου σταθερότητας" και με τις σοβαρότατες ρυθμίσεις της "Ατζέντας 2000". Ολα τα παραπάνω θίγουν ακόμα περισσότερο εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας και συνδέονται άμεσα με το μέλλον της παραγωγικής βάσης του τόπου, αλλά και με την τύχη θεμελιακών εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας.

Εχουμε την άποψη, επομένως, ότι η αξίωσή μας να μην προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης της νέας συνθήκης, πριν πουν τη γνώμη τους οι σωστά και ολόπλευρα ενημερωμένοι πολίτες γύρω από το συγκεκριμένο μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης που τους επιφυλάσσουν, είναι και εύλογη και επίκαιρη. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, καλούμε όλες τις μαζικές οργανώσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των συνταξιούχων, των επιστημόνων, των γυναικών και της νεολαίας να πάρουν θέση ΤΩΡΑ!".

Για την επιτροπή υπογράφουν οι:

Μιχάλης Βαρδάνης, Υποστράτηγος ε. α.

Στέργιος Βασιλείου, Επαγγελματίας

Στρατής Κούνιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ασπα Μανδηλαρά, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

Ευάγγελος Μαχαίρας, Επίτιμος Πρόεδρος Δικηγόρος Συλλόγου Αθηνών

Αντώνης Ντρέκος, Οικονομολόγος

Θεοφάνης Πάκος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Γιάννης Σαμαράς, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Γιώργος Τσαπόγας, Δημοσιογράφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ