Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί εντυπωσιάζονται;

"Είμαι διεθνίστρια και συνήγορος των ΗΠΑ". Ποιος το λέει; Η Μαντλίν Ολμπράιτ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή της στο περιοδικό "Τζορτζ".

Η δήλωση παρουσιάζεται από τη χτεσινή "Ελευθεροτυπία", με πρωτοσέλιδο αναγγελτικό, ως περίπου κάτι το εντυπωσιακό. Γιατί, όμως, παραξενεύονται; Η κυρία Ολμπράιτ δεν είπε απολύτως τίποτε το καινούριο ή το περίεργο. Δήλωσε εκπρόσωπος και διαχειριστής του διεθνούς ιμπεριαλισμού, με ιδιαίτερη ευθύνη, για τα συμφέροντα του κυρίαρχου τμήματός του, του αμερικάνικου δηλαδή κεφαλαίου. Θα μπορούσε και να το πει κι αλλιώς. Για παράδειγμα: υπουργός Εξωτερικών της "Νέας Τάξης Πραγμάτων". Αλλωστε, η υπουργός των Εξωτερικών φροντίζει να κάνει πολύ καθαρό το διεθνισμό της. Λέει συγκεκριμένα: "Πιστεύω στη δύναμη και την επιρροή των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό για την Αμερική να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς επιθυμεί και να χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό δύναμη και διπλωματία. Πιστεύω πως ως χώρα πρέπει να παρεμβαίνουμε σε διεθνή κλίμακα".

Ανεξάρτητα του συγκεκριμένου περιεχομένου κάθε εποχής, τα ίδια στην ουσία δεν έκανε, για δεκαετίες τώρα, ο κάθε Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ