Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε ψήφο "κατά συνείδηση" καλεί η ΕΔΕΚ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). - Το σκηνικό ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών οριστικοποιήθηκε μετά την τελική τοποθέτηση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ και του Κεντρικού Συμβουλίου του Κινήματος των Ελεύθερων Δημοκρατών του Γ. Βασιλείου.Η ΚΕ της ΕΔΕΚ αποφάσισε χτες το βράδυ, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρία της που άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης, να καλέσει τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Αντίθετα, το Κεντρικό Συμβούλιο των Ελεύθερων Δημοκρατών αποφάσισε κατά πλειοψηφία την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη. Ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου, τέθηκαν τρεις επιλογές, δηλαδή υποστήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη, υποστήριξη της υποψηφιότητας Ιακώβου και ψήφος κατά συνείδηση. Η υποψηφιότητα Κληρίδη εξασφάλισε 111 ψήφους, η υποψηφιότητα Ιακώβου 74 και η πρόταση κατά συνείδηση 25 ψήφους.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Γ. Βασιλείου είπε ότι η απόφαση πάρθηκε ύστερα από σοβαρό προβληματισμό και έχοντας βασικό κριτήριο το συμφέρον του τόπου. Ανέφερε επίσης ότι για τους Ενωμένους Δημοκράτες η επιλογή δεν ήταν ούτε η επιλογή Ιακώβου, ούτε η επιλογή Κληρίδη, αλλά θεωρήθηκε ότι το Κίνημα θα έπρεπε να τοποθετηθεί και "να μην επιλέξει την κατά συνείδηση ψήφο λόγω της κρισιμότητας των καιρών για την Κύπρο και των δύσκολων χρόνων που έρχονται". Είπε επίσης ότι το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα στα μέλη του που επιθυμούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ομως, πρόσθεσε, το κόμμα πήρε θέση και θα εργαστεί για την επανεκλογή του Γλ. Κληρίδη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δύσκολοι καιροί και τα κρίσιμα χρόνια που έρχονται.

Ο Γ. Ιακώβου επικρίνει

Ο Γ. Ιακώβου, σχολιάζοντας τη στάση του κόμματος των Ηνωμένων Δημοκρατών, τόνισε ότι το κόμμα αυτό μοιράστηκε ουσιαστικά στα δυο και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απλών μελών και ψηφοφόρων των Ελεύθερων Δημοκρατών θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα συστρατευθούν μαζί με τον ανεξάρτητο υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου. Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Γ. Ιακώβου τονίζει: "Πολλά μας ενώνουν στον κοινό αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά και τον Κληρίδη. Μαζί δώσαμε κοινές μάχες. Μαζί δίνουμε και τώρα τη μάχη και μαζί θα κερδίσουμε τις εκλογές για να υλοποιήσουμε το στόχο των Ηνωμένων Δημοκρατών, που ήταν και είναι ο τερματισμός της προεδρίας Κληρίδη.

Ο Γ. Ιακώβου κάλεσε τους ψηφοφόρους των Ηνωμένων Δημοκρατών να συστρατευθούν μαζί του για να τεθεί τέλος στην αναξιοκρατία, στο ρουσφέτι και την αναξιοπιστία.

Κληρίδης - Βασιλείου

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε περίπτωση επανεκλογής του, θα αναθέσει στον Γ. Βασιλείου την ευθύνη των διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το δήλωσε ο ίδιος ο Γλ. Κληρίδης μετά από σύντομη συνάντηση με τον Γ. Βασιλείου, ο οποίος πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την απόφαση του κόμματός του για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του.

Ο Γλ. Κληρίδης ευχαρίστησε τον Γ. Βασιλείου για την υποστήριξη. Η απόφαση, όπως είπε, πάρθηκε όχι με κομματικά κριτήρια, αλλά για το συμφέρον του λαού. Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για την επιθυμία των Νέων Δημοκρατών να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είπε επίσης ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα κάνει πρόταση και στο ΑΚΕΛ για συμμετοχή στην κυβέρνησή του.

Αντιδράσεις του ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, μιλώντας σε χτεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί η ηγεσία των Ηνωμένων Δημοκρατών και ιδιαίτερα ο Γ. Βασιλείου έχουν τροχιοδρομήσει μια απόφαση, η οποία τους οδηγεί στην αγκαλιά εκείνων που έχουν εκπορθήσει τον Γ. Βασιλείου από την προεδρία. Ο Γ. Βασιλείου, είπε ο Δημ. Χριστόφιας, έχει δημιουργήσει το Κίνημα Ελεύθερων Δημοκρατών, με στόχο να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της δικής του πενταετίας και να φέρει από κοινού με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις την αλλαγή στον τόπο και να φύγει ο Γλ. Κληρίδης από την εξουσία. "Δυστυχώς και λυπάμαι ειλικρινά γι' αυτό, για λόγους εντελώς προσωπικούς και καθοδηγούμενος από αισθήματα ίσως και από προσωπικές φιλοδοξίες, ο Γ. Βασιλείου οδηγεί τους Ελεύθερους Δημοκράτες στην αγκαλιά εκείνων που τον έριξαν από την εξουσία, εκείνων που έθεσαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες σαν στόχο τους να διώξουν από την εξουσία. Ο κυπριακός λαός έχει και συνείδηση, έχει και κριτήριο και κρίνει τις πράξεις όλων μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικές αντιπαραθέσεις...(2003-01-09 00:00:00.0)
Ερωτήματα προκαλούν οι υποψηφιότητες Κληρίδη - Μαρκίδη(2003-01-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-01-05 00:00:00.0)
Επικρίνει την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ(1998-10-31 00:00:00.0)
Στο πλευρό της Κύπρου το ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας(1998-10-15 00:00:00.0)
Νέες αντιδράσεις από τις δηλώσεις Αρσένη στην Κύπρο(1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ