ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιέστες και «ενέσεις» τεχνητής ευφορίας

Σε ετοιμότητα θέτει τους αντικομμουνιστικούς μηχανισμούς η κυβέρνηση για... παν ενδεχόμενο

Η προεκλογική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, αφ' ενός με τις κατά τόπους φιέστες που σκηνοθετεί το κυβερνών κόμμα, αφ' ετέρου συνοδεύεται από συνεχείς «ενέσεις» διαμόρφωσης κλίματος τεχνητής ευφορίας, που σχετίζονται με την περιβόητη... «διεύρυνση» των ψηφοδελτίων του κόμματος. Την ίδια ώρα, βέβαια, στις κεκλεισμένων των θυρών συσκέψεις των κυβερνητικών στελεχών δε λείπουν από τον προεκλογικό κυβερνητικό καμβά και οι πλευρές, που προϊδεάζουν για ένταση του αντικομμουνιστικού μετώπου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών.

«Προσοχή στο ΚΚΕ»

Ετσι, μετά την περιοδεία στη Θράκη και τους συνήθεις... «μαυρογιαλουρισμούς» του Σαββατοκύριακου, με τα εγκαίνια τμήματος της Εγνατίας κλπ. (σσ: ακολουθεί η Ημαθία), χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του λεγόμενου «πρωινού καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, αρκετή ώρα ασχολήθηκαν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του με το ΚΚΕ.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κ.Σημίτης και οι επιτελείς του, βλέποντας την αγανάκτηση που επικρατεί στην επαρχία και ειδικά στις αγροτικές περιοχές, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ, συζήτησαν γύρω από το ενδεχόμενο εκδήλωσης εκτεταμένων αγροτικών κινητοποιήσεων, βάζοντας σε ετοιμότητα τους μηχανισμούς που και το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα περί «υποκινούμενων» από το ΚΚΕ κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα, η κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ, επίσης προβληματίζει τους κυβερνώντες που μιλούν για ενδεχόμενη γενίκευση της εκπαιδευτικής αντίδρασης, με «υποκινητή» - πάντα - το ΚΚΕ.

Αγωνία για το Κοσσυφοπέδιο

Σημαντική, όμως είναι μια ακόμα πληροφορία προερχόμενη από το χτεσινό «πρωινό καφέ», όπου, όπως αναφέρεται, τέθηκε το ζήτημα της κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Γεγονός που - παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών προς το «Ρ» - φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς, σε περίπτωση μετατροπής τής εκεί κατάστασης σε «έκρυθμης», αυτό θα συμπαρέσυρε και την κυβέρνηση, λόγω της εμπλοκής της χώρας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής της περιοχής.

«Διεύρυνση» με... Λιάνη;

Οσον αφορά τώρα τη «διεύρυνση» των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση εξελίσσεται σε αμφιβόλου αισθητικής θέαμα. Ετσι χτες ανακοινώθηκε ως... μέγιστη πολιτική είδηση η εκλογική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ της ομάδας «Πρωτοβουλία», η οποία - βέβαια - από την εποχή της ίδρυσής της ουδέποτε έπαψε να είναι με το ΠΑΣΟΚ... Σήμερα, δε, η συνάντηση που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τον πρώην καλαθοσφαιριστή Π. Φασούλα για την ενδεχόμενη κάθοδο του τελευταίου στις εκλογές, επισκιάζεται από το ραντεβού του Κ. Σημίτη με την Δήμητρα Λιάνη...

Ας σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του αναμένεται να επικυρωθούν την Παρασκευή σε συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, ενώ αύριο ο συντάκτης του προεκλογικού προγράμματος, Ε.Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον Κ.Σημίτη.

Στο μεταξύ χτες - μετά την ευφορία που προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ τα «εύγε» που περιέχονται σε συνέντευξη του Δ. Αβραμόπουλου για τον πρωθυπουργό - ήρθαν οι δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου οι οποίες (κατά μια ερμηνεία) θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ήττας στις εκλογές. Ομως, όπως τόνιζαν άλλες πλευρές, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας στη συνέντευξή για «συνολικές ευθύνες» της ηγεσίας σε περιπτώσεις ήττας, υπήρξε «νομιμόφρων»...

Ρέππας: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Γιαννόπουλου περί... «υπηρεσιών του καθεστώτος»!

Τέλος, αξιοσημείωτες είναι οι τοποθετήσεις του Δ.Ρέππα σχετικά με τις δηλώσεις Γιαννόπουλου, ο οποίος υποστήριξε την Κυριακή, σε δημόσια ομιλία του, ότι οι πληροφορίες που μετέφερε από βήματος Βουλής σχετικά με τη «ροζ» σκανδαλολογία, προέρχονται από τις «υπηρεσίες του καθεστώτος»! Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «σε κάθε θεσμικά συγκροτημένη οντότητα, το κράτος έχει τις υπηρεσίες του, οι οποίες, ασφαλώς, έχουν πληροφορίες και συλλέγουν στοιχεία. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με άλλα μεγέθη τα οποία έχουν πλήρη θεσμική αυτονομία...». Ομως ο κ.Ρέππας προχώρησε ακόμα παραπέρα και αφού προσπάθησε να «διορθώσει» τον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ο κ. Γιαννόπουλος, με τις διευκρινίσεις του «ήταν τόσο σαφής, ώστε να μην επιτρέπεται οποιαδήποτε παρερμηνεία» (;), συμπλήρωσε αναφερόμενος στις από βήματος Βουλής δηλώσεις του υπουργού: «Με αυτή την έννοια, ο κ. Γιαννόπουλος υπερασπίστηκε την τιμή της πολιτικής και την τιμή των πολιτικών και του κόμματός του. Αυτό όφειλε να κάνει»!

Η Νέα Δημοκρατία

Αμεσες εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ζητά η ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του Ευ. Γιαννόπουλου ότι το «καθεστώς έχει παντού υπηρεσίες». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σαφή επιβεβαίωση των εκτιμήσεών της «για το νοσηρό κομματικό κατεστημένο της εικοσαετίας». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας στα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να καταφεύγει σε υπεκφυγές. Πολύ περισσότερο, όπως αναφέρει, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για συλλογή πληροφοριών υπέρ του καθεστώτος από αστυνομικά όργανα. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού (STAR 19/2/2000) μιλούσε για δικές του πληροφορίες, από δικές του υπηρεσίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει «ολόκληρο αστυνομικό Διευθυντή», ο οποίος του δίνει «ό,τι χρειάζεται το υπουργείο» (!)

Νέα μήνυση Γιαννόπουλου κατά Λ. Κανέλλη

Η γνωστή δημοσιογράφος απολογήθηκε, χτες, αρνούμενη τις κατηγορίες , ενώ έκανε λόγο για σκοπιμότητες που υπηρετεί η  πολιτική δίωξη της

Συνεχίζοντας τη βιομηχανία μηνύσεων κατά πολιτικών αντιπάλων και αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη Ε. Γιαννόπουλος προχώρησε σε μήνυση της Λιάνας Κανέλλη για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου», μετά από τη σχετική αγωγή με την οποία απαιτεί αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων... Είναι αποκαλυπτικό ότι η δίωξη αφορά δημοσίευμα στο περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ» του μηνός Νοεμβρίου για το βιβλίο του Γ. Μανδίκου με τίτλο «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ», στο οποίο παρουσιάζεται η κατοχική και μετακατοχική δράση του υπουργού Δικαιοσύνης του Κ. Σημίτη.

Η καθυστερημένα και στη συγκεκριμένη στιγμή υποβληθείσα μήνυση, επιβεβαιώνει, εκτός των άλλων, ότι ο Ε. Γιαννόπουλος απλώς συνεχίζει τις πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων και του αντιπολιτευόμενου Τύπου, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Λιάνας Κανέλλη.

Η γνωστή δημοσιογράφος πήρε κατεπειγόντως, την Παρασκευή, την ειδοποίηση για απολογία, χτες, τη Δευτέρα, με... 48ωρη προθεσμία! Προσήλθε μόνη, αυτοεκπροσωπούμενη ως δικηγόρος, στην 11η πταισματοδίκη κα Σαρρή όπου και απολογήθηκε. Κατά πληροφορίες, τα όσα επικαλείται στη μήνυσή του ο Ε. Γιαννόπουλος, είναι επανάληψη των όσων τελευταία, σαν έμμονη ιδέα, επαναλαμβάνει για συκοφαντικές επιθέσεις κλπ., με αφορμή όσα αποκαλύπτονται για την κατοχική και μετακατοχική του δράση.

Η Λ. Κανέλλη αρνήθηκε την κατηγορία, θεωρώντας την ακυρωτική της δημοσιογραφικής ηθικής και προσωπικής υπόστασης. «Το να θεωρεί ένας υπουργός Δικαιοσύνης, τηλεπαρουσιαστής επί σειρά ετών, συγγραφέας βιβλίων και άρθρων, αδίκημα ποινικά κολάσιμο την παρουσίαση ενός βιβλίου με το περιεχόμενο του οποίου διαφωνεί, σε συνδυασμό με το χρόνο που υποβάλλεται η μήνυση, μου επιτρέπει να πιθανολογήσω ότι έχει κίνητρα και σκοπιμότητες που αρνούμαι να υπηρετήσω και να εξυπηρετήσω», κατέθεσε, κατά πληροφορίες μας, απολογούμενη η Λ. Κανέλλη.

Αξίζει να σημειωθεί, για τις σκοπιμότητες που φαίνεται να υπηρετεί η μήνυση Γιαννόπουλου, ότι το περιοδικό «Νέμεσις» δημοσίευσε πριν 14 μήνες ολόκληρη την ερώτηση του Β. Κεδίκογλου για την κατοχική και μετακατοχική δράση του πρώτου, όπως και σχετική συνέντευξη του υπερνομάρχη Αθηνών -Πειραιώς Θ. Κατριβάνου πριν 6 μήνες. Ομως, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κ. Σημίτη θυμήθηκε, στη συγκεκριμένη στιγμή... να κάνει μήνυση κατά της Λ. Κανέλλη και μάλιστα για την παρουσίαση ενός βιβλίου που παρουσιάζει, ουσιαστικά, την ερώτηση Κεδίκογλου!

Εχει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ηεπιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας πυροδότησε μια συζήτηση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Πολλοί υποστήριζαν ότι αυτή η επιδρομή μπορούσε να αποφευχθεί αν η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθετε μια κοινή εξωτερική πολιτική, με την οποία θα έβαζε φρένο στην πολιτική των Αμερικανών. Ηθελαν να πουν ότι οι Ευρωπαίοι «εταίροι» υποχρεώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σ' αυτή τη βρώμικη επιχείρηση.

Τέτοιες απόψεις ακούστηκαν και στη χώρα μας από τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό. Θα ήταν πολύ βολικό γι' αυτούς αν ο ελληνικός λαός πίστευε ότι η «αθώα» ΕΕ.... παρασύρθηκε, αφού έτσι δε θα χρειάζονταν οι ίδιοι να απολογηθούν για τις επιλογές τους. Ομως, για την τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν συνένοχη σ' αυτή την επιδρομή χωρίς «ελαφρυντικά».

* * *

Εχει, λοιπόν, κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική η Ευρωπαϊκή Ενωση; Η απάντηση είναι καταφατική. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κοινή πολιτική για τα εξωτερικά θέματα, όσο και για τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και την άμυνα. Αυτό αποδείχτηκε σε όλα τα σημαντικά θέματα που ανέκυψαν μετά το 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ίσως, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το Δεκέμβριο του 1991, ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών αποφάσισαν την αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας. Ανοιξαν έτσι τους ασκούς του Αιόλου με ολέθριες συνέπειες που ακόμη συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια ακόμη όχι μόνο για τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά για ολόκληρη τη Βαλκανική.

Τα όσα επακολούθησαν είναι γνωστά. Ο πόλεμος στη Βοσνία και η επέμβαση του ΝΑΤΟ, η επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας για το Κοσσυφοπέδιο, ήταν κοινές επιλογές των εταίρων της ΕΕ. Οπως κοινή πολιτική είναι και το «Σύμφωνο Σταθερότητας» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το οποίο μεθοδεύεται η αποσταθεροποίηση της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής, η υποδούλωση των χωρών και η εκμετάλλευση των λαών. Ομως και σε άλλα θέματα που αφορούν στις διεθνείς εξελίξεις οι «δεκαπέντε» εμφανίζονται με κοινή θέση, όπως αποδεικνύεται με τις εξελίξεις στον Καύκασο και την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Το γεγονός ότι αυτές οι επιλογές των Ευρωπαίων «εταίρων» συμφωνούν με τη στρατηγική της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής δε σημαίνει ότι δεν είναι κοινές.

* * *

Οσον αφορά στην κοινή πολιτική άμυνας, η Ευρωπαϊκή Ενωση και με την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας και με την υπογραφή της Συμφωνίας για το «νέο ΝΑΤΟ» συμφωνεί με τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ σ' αυτό τον τομέα. Χωρίς όμως να παραιτείται από την ιδέα ενός «ευρωπαϊκού στρατού» με τον οποίο θα κάνει τις δικές της επεμβάσεις, πάντα σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη τους. Εξάλλου και οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ενός ικανού και αποτελεσματικού στρατιωτικού μηχανισμού των Ευρωπαίων, με το οποίο θα γίνονται οι επεμβάσεις στην περιοχή χωρίς αναγκαστικά τη δική τους παρουσία, αλλά πάντα για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων της «νέας τάξης πραγμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ