Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ηεπιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας πυροδότησε μια συζήτηση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Πολλοί υποστήριζαν ότι αυτή η επιδρομή μπορούσε να αποφευχθεί αν η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθετε μια κοινή εξωτερική πολιτική, με την οποία θα έβαζε φρένο στην πολιτική των Αμερικανών. Ηθελαν να πουν ότι οι Ευρωπαίοι «εταίροι» υποχρεώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σ' αυτή τη βρώμικη επιχείρηση.

Τέτοιες απόψεις ακούστηκαν και στη χώρα μας από τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό. Θα ήταν πολύ βολικό γι' αυτούς αν ο ελληνικός λαός πίστευε ότι η «αθώα» ΕΕ.... παρασύρθηκε, αφού έτσι δε θα χρειάζονταν οι ίδιοι να απολογηθούν για τις επιλογές τους. Ομως, για την τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν συνένοχη σ' αυτή την επιδρομή χωρίς «ελαφρυντικά».

* * *

Εχει, λοιπόν, κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική η Ευρωπαϊκή Ενωση; Η απάντηση είναι καταφατική. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κοινή πολιτική για τα εξωτερικά θέματα, όσο και για τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και την άμυνα. Αυτό αποδείχτηκε σε όλα τα σημαντικά θέματα που ανέκυψαν μετά το 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ίσως, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το Δεκέμβριο του 1991, ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών αποφάσισαν την αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας. Ανοιξαν έτσι τους ασκούς του Αιόλου με ολέθριες συνέπειες που ακόμη συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια ακόμη όχι μόνο για τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά για ολόκληρη τη Βαλκανική.

Τα όσα επακολούθησαν είναι γνωστά. Ο πόλεμος στη Βοσνία και η επέμβαση του ΝΑΤΟ, η επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας για το Κοσσυφοπέδιο, ήταν κοινές επιλογές των εταίρων της ΕΕ. Οπως κοινή πολιτική είναι και το «Σύμφωνο Σταθερότητας» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το οποίο μεθοδεύεται η αποσταθεροποίηση της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής, η υποδούλωση των χωρών και η εκμετάλλευση των λαών. Ομως και σε άλλα θέματα που αφορούν στις διεθνείς εξελίξεις οι «δεκαπέντε» εμφανίζονται με κοινή θέση, όπως αποδεικνύεται με τις εξελίξεις στον Καύκασο και την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Το γεγονός ότι αυτές οι επιλογές των Ευρωπαίων «εταίρων» συμφωνούν με τη στρατηγική της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής δε σημαίνει ότι δεν είναι κοινές.

* * *

Οσον αφορά στην κοινή πολιτική άμυνας, η Ευρωπαϊκή Ενωση και με την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας και με την υπογραφή της Συμφωνίας για το «νέο ΝΑΤΟ» συμφωνεί με τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ σ' αυτό τον τομέα. Χωρίς όμως να παραιτείται από την ιδέα ενός «ευρωπαϊκού στρατού» με τον οποίο θα κάνει τις δικές της επεμβάσεις, πάντα σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη τους. Εξάλλου και οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ενός ικανού και αποτελεσματικού στρατιωτικού μηχανισμού των Ευρωπαίων, με το οποίο θα γίνονται οι επεμβάσεις στην περιοχή χωρίς αναγκαστικά τη δική τους παρουσία, αλλά πάντα για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων της «νέας τάξης πραγμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ