ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενταση της δημαγωγίας και της συναίνεσης

Η ένταση της δημαγωγίας και η αποφασιστικότερη στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών, μέσω της πολιτικής συναίνεσης, θα αποτελέσουν τις δύο όψεις της "αντιπολιτευτικής" τακτικής της ΝΔ απέναντι στη "νέα" κυβέρνηση. Οπως εκτιμούν ηγετικά στελέχη, ένα τμήμα των οπαδών της ΝΔ διακατέχεται από μια "θετική προδιάθεση" απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη, ενώ επισημαίνουν ότι τώρα πλέον "έχουν εκλείψει τα αντιπαπανδρεϊκά σύνδρομα, που τροφοδοτούσαν σε ένα βαθμό την εκλογική επιρροή του κόμματος".

Οπως φάνηκε από τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η ηγεσία της ΝΔ δε σκοπεύει να εγκαταλείψει την "εποικοδομητική" και "υπεύθυνη" αντιπολιτευτική τακτική. Αντίθετα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Μαγγίνας,μετά τη συνεδρίαση του ΠΣ, "η ΝΔ θα επιμείνει και θα εντείνει την πολιτική της υπευθυνότητας, με προτάσεις και πρωτοβουλίες για θεσμικές μεταρρυθμίσεις". Στα πλαίσια αυτά, επειδή δε δίνει "περίοδο χάριτος", αλλά και για να "δοκιμάσει" την κυβέρνηση Σημίτη, θα καταθέσει εκ νέου τις... προτάσεις νόμου "περί ευθύνης υπουργών", για τα οικονομικά των κομμάτων, τη σύσταση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, παιδείας κ. ο. κ. Επίσης θα επαναφέρει την πρόταση για την "Ωρα του πρωθυπουργού", που... "παρέλειψε" να αναφέρει χτες ο πρωθυπουργός και προφανώς για να τον προλάβει ενόψει της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ θα προσπαθήσει να περιχαρακώσει το χώρο της με την ένταση της δημαγωγίας. Είναι χαρακτηριστική η απλή... αναφορά του Β. Μαγγίνα στα προβλήματα της ανεργίας, το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, την υποβάθμιση της παιδείας και στην τρομακτική καθυστέρηση στα μεγάλα έργα.

Στη συνεδρίαση του ΠΣ έγινε μια γενική κουβέντα και εκφράστηκε προβληματισμός για τη "νέα κατάσταση". Η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι πρέπει να μελετηθούν τα νέα δεδομένα και οι συνθήκες που δημιουργούνται από τη νέα κυβέρνηση, ενώ ο Σ. Κούβελας τόνισε ότι πρέπει να προβληθεί η ιδεολογία της ΝΔ, σε αντίθεση με την ιδεολογική σύγχυση του ΠΑΣΟΚ, να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί και να γίνει "άνοιγμα στο Κέντρο". Να μη δοθεί περίοδος χάριτος και να να συνεχιστεί η ίδια αντιπολιτευτική τακτική, ζήτησαν οι Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος και Γ. Κεφαλογιάννης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
"Νέα πορεία" στην παλιά ρότα

Επιχειρώντας χτες ο Κ. Σημίτης να δώσει το στίγμα της κυβέρνησής του, σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του, αν και προσπάθησε να εμφανίσει το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, παραδέχτηκε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι συνέχεια του προηγούμενου, λέγοντας: "Αποστολή και αυτού του κυβερνητικού σχήματος η συνέχιση του έργου του προηγουμένου".

Παράλληλα, χρησιμοποίησε όρους που έως τώρα χρησιμοποιούσε ο Μ. Εβερτ κάνοντας αναφορά στη "νέα εποχή". Είπε ο Κ. Σημίτης: "Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η σύγχρονη πολιτική δύναμη που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα εποχή".

Αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης υποσχέθηκε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέρχεται σε τακτές συνεδριάσεις στην αρχή κάθε δεκαπέντε ημέρες και αργότερα κάθε βδομάδα. Ακολούθως έκανε λόγο για αναβάθμιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα συμμετέχει, όπως είπε, στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Με αυτό τον τρόπο πάντως ο νέος πρωθυπουργός προσπαθεί να αμβλύνει την εσωκομματική αντιπολίτευση, καθιστώντας όλους συνυπεύθυνους της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Κ. Σημίτης προσδιόρισε την πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ για τις 6 Φλεβάρη

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του προανήγγειλε τη μείωση των κυβερνητικών οργάνων και δεσμεύτηκε για τακτές συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία πάντως θα αναδιαμορφωθεί.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη σύνθεση της κυβέρνησής του και σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει την εντύπωση λόγω των ισορροπιών που επιχειρήθηκαν να κρατηθούν κατά τη συγκρότησή της, ισχυρίστηκε ότι "ο περιορισμός υπουργών και υφυπουργών, η ανάγκη της περιφερειακής εκπροσώπησης και η ανάγκη να εκπροσωπούνται διαφορετικές πολιτικές ευαισθησίες και απόψεις, δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή όλων εκείνων που είχαν τα προσόντα να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Γ. Χαραλαμπόπουλο, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη μακρά συνομιλία που είχαν για το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Επίσης, ευχαρίστησε τους Χρ. Ροκόφυλλο και Ε. Μαλαίσιο οι οποίοι τον διευκόλυναν προθυμοποιούμενοι να μη μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Η νέα κυβέρνηση θα εμφανιστεί στη Βουλή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την προσεχή Δευτέρα.

Προεόρτια αντιλαϊκών "δεσμεύσεων" και εσωκομματικές αιχμές

Με τις πρώτες αιχμές για τη σύνθεσή της να έχουν διατυπωθεί λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση Σημίτη οδεύει προς τη Βουλή όπου την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει τις προγραμματικές της δηλώσεις. Προγραμματικές δηλώσεις, για την κατάρτιση των οποίων ο Κ. Σημίτης έχει ζητήσει τις απόψεις των υπουργών μέχρι την Παρασκευή, αλλά που το ουσιαστικό περιεχόμενό τους είναι δεδομένο, αφού ήδη χτες είχαμε πλήθος επαναλήψεων ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίζει την ήδη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και μάλιστα να την εντείνει. Δείγμα γραφής δόθηκε από τον Θ. Πάγκαλο που όπως δήλωσε, θεωρεί ότι "πραγματική λιτότητα... δεν υπήρξε στην Ελλάδα ποτέ μέχρι σήμερα" (! ) και τον Γ. Παπαντωνίου που ξεκαθάρισε ότι η παρούσα πολιτική θα εφαρμοστεί "αδιατάρακτα".

Οσο για τις διεργασίες που οδήγησαν στον σχηματισμό της 40μελούς κυβέρνησης, από την οποία λείπουν οι λεγόμενοι "προεδρικοί" και "κεντρογενείς", εκτός των αιχμών που διατυπώθηκαν κατά τις παραδόσεις των υπουργείων από τους προκατόχους τους, υπήρξαν οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, μετά την αναφορά του Κ. Σημίτη, έπειτα από το Υπουργικό Συμβούλιο στο πρόσωπό του, και τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού για τη "μακρά συνομιλία που είχαν για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και την κυβερνητική πολιτική", εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: "Σχετικά με την ολιγόλεπτη συνομιλία μου με τον κ. πρωθυπουργό, θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω ότι ο κ. Σημίτης μου τηλεφώνησε μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και συνεπώς δεν είχαμε καμία συνεργασία για τη συγκρότησή του, ούτε μου ζητήθηκε προηγουμένως η γνώμη"... Στη δήλωση αυτή του Γ. Χαραλαμπόπουλου θεωρήθηκε σκόπιμο να μη δοθεί συνέχεια από πλευράς Κ. Σημίτη. Οι αιχμές των "κεντρογενών", είχαν ξεκινήσει πιο νωρίς όταν σε δηλώσεις τους οι Λ. Βερυβάκης και Π. Κρητικός μιλούσαν για "κεντροαριστερά χωρίς κεντροαριστερούς" και για "οικοδομημένη κυβέρνηση με το σύστημα της οριζόντιας ιδιοκτησίας".

Σε σχετική δήλωση προέβη και ο Απ. Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της Βουλής και με αφορμή, όπως λέει, ότι ένα μέλος της κυβέρνησης παρουσιάζεται ως "κακλαμανικός", δηλώνει ότι δεν επενέβη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και επαναλαμβάνει ότι πρέπει να διαλυθούν οι "προσωπικές ομάδες εντός της ΚΟ" για να καταλήξει ότι "πέρα από τις δικαιολογημένες ή μη απόψεις για τη σύνθεση και τη διαδικασία συγκρότησης της κυβέρνησης... όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οφείλουμε να στηρίξουμε το νέο πρωθυπουργό". Παράλληλα και ο Αντ. Λιβάνης έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του προς τον Κ. Σημίτη, όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δε θα δεχόταν να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση όπου δε θα προεδρεύει ο Α. Παπανδρέου. Ας σημειωθεί ότι και ο Δ. Μπέης, πολιτικός φίλος του Γερ. Αρσένη, μίλησε για "εικόνα αποκλεισμών".

Οσον αφορά την πλευρά Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι "χολωμένος" τόσο από την τακτική που του επιφυλάχτηκε κατά τη διαδικασία εκλογής, αλλά και κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης,τηρείται στάση αναμονής. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο υπουργός "δεν έχει καθορίσει ακόμη τη στρατηγική του" καθώς αναμένει να δει τις κινήσεις των υπόλοιπων εσωκομματικών τάσεων.

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συζητείται επιστροφή του στην Εκάλη

Σταθεροποιημένη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό δελτίο. "Εγινε βρογχοσκόπηση, η οποία δεν έδειξε ενδοβρογχική βλάβη - συνεχίζει. Ο πρόεδρος είναι απύρετος και δεν εμφανίζει στοιχεία λοιμώξεως. Η αναπνευστική και νεφρική λειτουργία υποστηρίζονται περιοδικά".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χτες καλύτερη διάθεση απ' ό,τι τις προηγούμενες μέρες. Η τελευταία αξονική τομογραφία, που έγινε στο θώρακα το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, έδειξε ότι δεν έχει επανασυσσωρευτεί υγρό στο αριστερό ημιθωράκιο και ότι κατά πάσα πιθανότητα πέτυχε η μέθοδος της πλευροδεσίας. Η βρογχοσκόπηση που έγινε χτες αφορά το αιματηρό υγρό που υπάρχει κατά τόπους στο δεξιό ημιθωράκιο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αναμένονται σήμερα.

Οι θεράποντες γιατροί του πρώην πρωθυπουργού εξετάζουν τη δυνατότητα επιστροφής του στην Εκάλη, ενώ παράλληλα συζητείται και το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, όταν βεβαίως το επιτρέψει η πορεία της υγείας του.

Χτες, τον Α. Παπανδρέου στο "Ωνάσειο" επισκέφτηκε ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονής, αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Ακόμη, τον συνάντησαν ο γιος του και υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γερ. Αρσένης και οι πρώην υπουργοί Τηλ. Χυτήρης και Αντ. Λιβάνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Στους ενωμένους αγώνες η διέξοδος

Με ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ) επισημαίνει ότι και η νέα κυβέρνηση ευαγγελίζεται τη συνέχιση της ίδιας ακριβώς πολιτικής, γι' αυτό και εισέπραξε τη συμπαράσταση και στήριξη της ΕΕ, του Προέδρου των ΗΠΑ και του ΣΕΒ. Δηλώνει, δε, πως η μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στους ενωμένους και συντονισμένους αγώνες τους και πως γι' αυτούς η ΔΕ θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της.

Η νέα κυβέρνηση

Πρωθυπουργός

Κωνσταντίνος Γ. Σημίτης.

Υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

Υπουργός: Αθανάσιος - Απόστολος Τσοχατζόπουλος.

Υφυπουργοί: Γεώργιος Μωραϊτης, Λάμπρος Παπαδήμας.

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπουργός: Γεράσιμος Αρσένης.

Υφυπουργός: Νικόλαος Κουρής.

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Θεόδωρος Πάγκαλος

Αν. υπουργός: Γεώργιος Ρωμαίος.

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Υπουργός: Γιάννος Παπαντωνίου.

Υφυπουργοί: Χρήστος Πάχτας, Εμμανουήλ Μπεντενιώτης.

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Υπουργός: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

Υφυπουργοί: Γεώργιος Δρυς, Γεώργιος Ανωμερίτης.

Υπουργείο Γεωργίας

Υπουργός: Στέφανος Τζουμάκας.

Υφυπουργοί: Αλέξανδρος Μπαλτάς, Απόστολος Φωτιάδης.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Υπουργός: Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Υφυπουργοί: Λάμπρος Κανελλόπουλος, Νικόλαος Φαρμάκης.

Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας

Υπουργός: Αναστάσιος Πεπονής.

Υφυπουργοί: Φραγκλίνος Παπαδέλης, Θεόδωρος Κοτσώνης.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Βασιλική Παπανδρέου.

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: Σταύρος Μπένος.

Υφυπουργός: Ανδρέας Φούρας.

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Υπουργός: Κοσμάς Σφυρίου.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Υπουργός: Κωνσταντίνος Γείτονας.

Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Υπουργός: Φίλιππος Πετσάλνικος.

Υπουργείο Αιγαίου

Υπουργός: Αντώνιος Κοτσακάς.

Υπουργείο Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων

Υπουργός: Κωνσταντίνος Λαλιώτης.

Υφυπουργοί: Εμμανουήλ Λουκάκης, Ελισάβετ Παπαζώη.

Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας

Υπουργός: Βασιλική Παπανδρέου.

Υφυπουργός: Φοίβος Ιωαννίδης.

Υπουργείο Εμπορίου

Υπουργός: Βασιλική Παπανδρέου.

Υφυπουργός: Γεώργιος Δασκαλάκης.

Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Υπουργός: Χαράλαμπος Καστανίδης.

Υφυπουργός: Γεώργιος Δασκαλάκης.

Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Υπουργός: Δημήτριος Ρέππας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Αυξάνουν οι δόσεις δημαγωγίας

"Επιθετικά", με αυξημένες δόσεις δημαγωγίας και λαϊκισμού, σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς, τη "νέα" κυβέρνηση Σημίτη. Εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να διαφοροποιηθεί με φιλολαϊκές κορόνες για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενώ "σκληρή" στάση θα κρατήσει και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, προσδοκώντας να καρπωθεί ένα τμήμα της φθοράς της κυβέρνησης, ενόψει των "συμβιβασμών" στο Σκοπιανό κλπ.

Εξάλλου ο ευρωβουλευτής Ν. Κακλαμάνης δήλωσε, μιλώντας στον "Φλας", ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον Μ. Εβερτ. Σύμφωνα με τον Ν. Κακλαμάνη, η μη συμμετοχή του Π. Αυγερινού ερμηνεύεται, με το ότι η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές σε έξι μήνες και ο Π. Αυγερινός θα αναλάβει να κάνει τον εκλογικό νόμο.

ΚΚΕ
Προσγείωση στη συντηρητική πραγματικότητα

Σχετικά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

"Οποιοι ελπίζουν ότι θα 'ρθουν "καλύτερες μέρες" με τη νέα κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, πολύ γρήγορα θα προσγειωθούν στη συντηρητική πραγματικότητα, στην αντιλαϊκή πολιτική, που θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και με αυτή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

"ΣΥΝ"
Θα κρίνει (σ)τη "συνέχεια"

Κριτική ασκεί στον Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, εκτιμώντας πως "η μέχρι σήμερα πορεία του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει αισιοδοξίες". Σε ανάλογο ύφος το Γραφείο Τύπου του "ΣΥΝ" θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση "κυριαρχείται από το δόγμα της συνέχειας μιας κυβερνητικής πολιτικής που απέτυχε". Ο "ΣΥΝ" εκτιμά ότι στη νέα κυβέρνηση "πλεονάζουν οι ισορροπίες και τακτοποιήσεις και απουσιάζουν η τόλμη και η έμπνευση" και συμπληρώνει πως "το ΠΑΣΟΚ με τη νέα του κυβέρνηση συνεχίζει και εξαντλεί τον εαυτό του". Κατά τα άλλα, ο "ΣΥΝ" περιμένει να "κρίνει τη νέα κυβέρνηση από το έργο της".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ