ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καραμανλής "νουθετεί", Εβερτ (υπ)ακούει
  • Εξοδο από την κρίση, μέσω των συναινετικών διαδικασιών, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρόεδρο της ΝΔ
  • Μ. Εβερτ: "Πρέπει να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση για να βγεί ο τόπος από τα αδιέξοδα" (!)

Στις παρακαταθήκες και "νουθεσίες" περί συναινετικών διαδικασιών, που περιείχε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, παρέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ,με τον οποίο είχε χτες συνάντηση 45 λεπτών.

Οι προεδρικές νουθεσίες επηρέασαν εμφανώς τον Μ. Εβερτ, ο οποίος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, εναπέθεσε τη λύση των προβλημάτων και την έξοδο από την κρίση στην αλλαγή πλεύσης της πορείας της κυβέρνησης (!). Δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ: "Πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση για να μπορέσει να βγει ο τόπος από τα μεγάλα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί" (!). Παρόλο που διαπίστωσε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, ο Μ. Εβερτ απέφυγε οποιαδήποτε κριτική στην "ανίκανη και παράλυτη" κυβέρνηση και βέβαια "ξέχασε" να αναφέρει οτιδήποτε για πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, στον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Κ. Καραμανλής είχε παραπέμψει τον Μ. Εβερτ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ενώ φάνηκε μάλλον απρόθυμος να υποβοηθήσει τις δυνάμεις του δικομματισμού ενόψει της προεδρικής εκλογής, αποδεχόμενος "συστάσεις" για επίσπευση της αποχώρησής του από την προεδρία.

Απευθυνόμενος στον Μ. Εβερτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: "Ολοι λένε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Την εικόνα αυτής της κρίσης έδωσα και εγώ στο μήνυμά μου την πρωτοχρονιά και υπέδειξα εμμέσως τρόπους να βγούμε από την κρίση αυτή. Το θέμα μας, συμπλήρωσε, δεν είναι αν υπάρχει κρίση αλλά πώς βγαίνουμε από την κρίση και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας".

Υπενθυμίζεται ότι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κ. Καραμανλής είχε υποδείξει στα κόμματα εξουσίας να αναζητήσουν έξοδο από την κρίση μέσω των συναινετικών διαδικασιών. "Είναι καιρός, υπογραμμιζόταν στο μήνυμα, να συνειδητοποιήσουμε όλοι τα σφάλματά μας και να αναζητήσουμε με συναινετικές διαδικασίες την εθνική εκείνη γραμμή που θα μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα".

Προσδιορίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το δικό του ρόλο στα πλαίσια αυτά, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: "Εγώ πέραν των συμβουλών, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο".

Επίθεση στα λόγια

Το βράδυ όμως, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, ο Μ. Εβερτ, ανέβασε τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ενώ προσδιόρισε τα "κριτήρια" με τα οποία αντιμετωπίζει το θέμα της προεδρικής εκλογής. "Η ΝΔ, είπε, αρνείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε κατά έμμεσο τρόπο σε μια ανίκανη κυβέρνηση, η ΝΔ σέβεται το Σύνταγμα και θα έχει το δικό της υποψήφιο και δεν πρόκειται να κάνει καμία συζήτηση στο παρασκήνιο ή συναλλαγή με κανένα".

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι παρά τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε κατά του πρωθυπουργού και παρόλο που επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι κυβέρνηση σε αναμονή, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Επιχείρησε να "αποζημιώσει" τα στελέχη του λεκανοπεδίου Αττικής που τον άκουγαν, με τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν "τα θύματα των πολιτικών διώξεων, όταν θα βρεθεί εκ νέου και σύντομα η ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας". Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι η ΝΔ "επιθυμεί τις εποικοδομητικές προτάσεις, επιθυμεί τη δημιουργική κριτική" και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "εκώφευσε" σε όλες τις προτάσεις νόμων του κόμματός του.

Συνήγοροι "κέντρων"

Σ' εκείνα τα "πολλαπλά" και μονίμως... αόρατα "κέντρα", αναφέρθηκε πάλι προχτές ο πρωθυπουργός, για να κηρύξει τον... ανένδοτο ενάντια σε όσους "εκχυδαφιζουν την πολιτική ζωή". Κλήθηκε, επί ματαίω, να τα κατονομάσει. Κατέφυγε στην αποποίηση από μέρους του, του ρόλου του "αστυνόμου", ώστε να αποφύγει το ερώτημα. Και πολύ καλά έκανε. Διότι οι κανόνες του παιχνιδιού, που ονομάζεται "κράτα με να σε κρατώ", και το οποίο παίζεται ανάμεσα στα "κέντρα" της πολιτικής εξουσίας, της οικονομικής ολιγαρχίας και των συγκροτηματαρχών του Τύπου, θέτουν σαφή όρια.

***

Σαφέστερο, όμως, είναι το αβάσταχτο αυτής της αφόρητης υποκρισίας. Διότι το να εμφανίζεται η σημερινή κυβέρνηση - όπως και η χτεσινή - ως τιμητής της "ηθικής" της πολιτικής και ορκισμένος εχθρός των σκανδαλολογούντων και των παραπολιτικολογούντων, παραπάει. Πού πατάει, όμως, ο Α. Παπανδρέου; Πατάει ακριβώς στο φαινόμενο που δημιουργούν οι "διαμορφωτές της κοινής γνώμης", σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς συναγελαζόμενούς τους. Πρόκειται για το φαινόμενο - επιχείρηση απαξίωσης, γενικά, της πολιτικής και των πολιτικών. Βασικό τους δόγμα είναι το "όλοι ίδιοι είναι", όλοι είναι αναξιόπιστοι, όλοι μετέρχονται τη διγλωσσία κ.λπ. κ.λπ.

***

Ακριβώς στο ίδιο δόγμα βασίζεται και ο Α. Παπανδρέου και διεκδικεί, μάλιστα, το ρόλο του "μαχητή", που προστατεύει "όλο" τον πολιτικό κόσμο, "όλη" την πολιτική. Ενα ρόλο, που μπορεί - αν θέλει - να τον παίζει για τον αστικό πολιτικό κόσμο, αλλά καλά θα έκανε να εξαιρέσει απ' αυτή την... εθελοντική προσφορά τους κομμουνιστές. Οχι μόνο γιατί οι κομμουνιστές δε συναλλάσσονται με τα διάφορα "κέντρα", που αναλαμβάνουν μεγάλα έργα, που έχουν αλώσει τον Τύπο, που χτίζουν Μέγαρα, που επωφελούνται από τις θεσμοποιημένες ή όχι μίζες των κρατικών προμηθειών. Αλλά και γιατί δεν υπάρχει "ενιαία" πολιτική. Γιατί η πολιτική τους δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της δικομματικής ηγεσίας. Την κυρίαρχη, δηλαδή, πολιτική και τους φορείς της, που και δίγλωσσοι είναι και αναξιόπιστοι και ποτίζουν με την τακτική τους το εύφορο έδαφος του συστήματος για την παραγωγή σκανδάλων. Αυτής της πολιτικής συνήγορος είναι ο πρωθυπουργός. Κάποιοι, βέβαια, θέτουν το "δίλημμα": Είστε με εκείνους που συντηρούν τη σκανδαλολογία και την παραπολιτική ή με τους πολιτικούς που καταγγέλλονται ως "κλέφτες"; Ε, λοιπόν, δεν είμαστε με κανέναν, γιατί και οι δυο πλευρές αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Νέος γύρος προεδρολογίας

Σε "αναπτέρωση" της προεδρολογικής ονοματολογίας, μετά το "πράσινο" φως που έδωσε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, προχώρησαν χτες με τοποθετήσεις τους στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Το όνομα του Κ. Στεφανόπουλου έπεσε και πάλι στην "πασαρέλα" των υποψηφίων από μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ. Τακτική που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του "καψίματος" υποψηφίων και δε θα πρέπει να αποκλειστεί να σχετίζεται με τις τελικές προσωπικές επιλογές του Α. Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις προς τον "Φλας" ο Γ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι ο Κ. Στεφανόπουλος "φαίνεται να έχει τα στοιχεία για τη συγκέντρωση μιας μεγάλης πλειοψηφίας που κατά τη γνώμη μου πρέπει να συγκεντρωθούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας...". Από την πλευρά του ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε ότι ο Κ. Στεφανόπουλος "στην πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου έχει τις περισσότερες προτιμήσεις". Με θετικό επίσης τρόπο για το πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου εκφράστηκαν χτες και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οΓ. Δρυς και ο Ν. Αλευράς.Η εμφάνιση του τελευταίου αποτελεί σε ένα βαθμό απάντηση στα αναγραφόμενα για την "προβληματική" στάση που θα τηρήσει στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Γ. Αλευράς.

Οσον αφορά τον Α. Τσοχατζόπουλο,δήλωσε χτες ότι θεωρεί "αδιανόητο" και "αδύνατον" να υπάρξει διαφοροποίηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον υποψήφιο που θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατέληξε εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τη συνοχή του κόμματος. Βέβαια, όπως φαίνεται, το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τον "κίνδυνο" της μη συνοχής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας για την εξασφάλιση συμφωνίας με άλλα κόμματα για την προώθηση των επιλογών του. Παράλληλα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ερωτώμενος για το αν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού "φωτογραφίζουν" τον Κ. Στεφανόπουλο, επανέλαβε ότι θα επιδιωχτεί υποψηφιότητα "ευρύτατης αποδοχής" και υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις του Α. Παπανδρέου "δε φωτογραφίζουν" πρόσωπα. Επίσης επιβεβαίωσε ότι θα είναι μεταξύ εκείνων που "θα αναλάβουν να προετοιμάσουν μια σειρά από αναγκαίες επαφές" με τα υπόλοιπα κόμματα γύρω από το ζήτημα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιες επαφές έχουν ήδη αρχίσει από πλευράς του Α. Λιβάνη. Οσον αφορά τα περί επίσπευσης των διαδικασιών απάντησε: "δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για επίσπευση".

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο εξελίσσονται όλα αυτά καθορίζονται από το Σύνταγμα".

Αόρατα τα "πολλαπλά κέντρα"

Στα περί "πολλαπλών κέντρων" που "εκχυδαφιζουν την πολιτική" και τα οποία"στηλίτευσε" προχτές ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως ήταν φυσικό δεν επιχείρησε να κατονομάσει αυτά τα περιβόητα "κέντρα", αλλά θεώρησε σκόπιμο να κάνει μνεία στην "ιδιαίτερα προσεγμένη και κοινά αποδεκτή διατύπωση" του πρωθυπουργού. Οταν ρωτήθηκε για το ρόλο του Τύπου στην "πλημμυρίδα της σκανδαλολογίας, της ανευθυνολογίας και της παραπολιτικής" θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί στο μη ενιαίο του Τύπου και του ύφους που αυτός χρησιμοποιεί. Πέρα από τις ηθικολογίες, ο Ε. Βενιζέλος δεν απέφυγε να αναφερθεί στη "βλαπτική για το πολίτευμά μας και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος" τακτική που ακολουθεί ο Μ. Εβερτ, ο οποίος "θα έπρεπε να καταλαβαίνει", όπως συνέχισε ο εκπρόσωπος, ότι και ο ίδιος είναι θύμα των "πολλαπλών κέντρων". Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν ο Ε. Βενιζέλος ρωτήθηκε επίμονα για τις συναλλαγές των"πολλαπλών κέντρων" με την πολιτική εξουσία και την παρουσία τους σε μεγάλα έργα, τηλεοπτικούς σταθμούς κλπ., κατέφυγε σε ευφυολογήματα του τύπου"συναλλαγή είναι και η εργασιακή σχέση"... ενώ διαφήμισε το καταρτιζόμενο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ως "εγγύηση" της διαφάνειας. Δεν παρέλειψε τέλος να υπενθυμίσει τη... νέα στάση του πρωθυπουργού απέναντι στην "Αυριανή".

  • Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον "πόλεμο" μεταξύ των "μαχητών" της τιμής της πολιτικής και των "κέντρων" της παραπολιτικής που την "εκχυδαφιζουν", με χτεσινή του ανακοίνωση ο γαμπρός του πρωθυπουργού Θ. Κατσανέβας, που το όνομά του εμπλέχτηκε στα όσα ο Γ. Κουρής λέει τον τελευταίο καιρό, δήλωσε ότι "τις αρχές... και την αξιοπρέπειά μου δεν τις αντάλλαξα με οποιαδήποτε θέση... Αν έκανα το αντίθετο η θέση μου σήμερα στην πολιτική ιεραρχία θα ήταν εντελώς διαφορετική".
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ,ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη του Α. Παπανδρέου ότι ο πολιτικός κόσμος βάλλεται από διάφορα κέντρα, απάντησε: "Ενδεχομένως βάλλεται ο πολιτικός κόσμος. Το ερώτημα που υπάρχει όμως είναι τι κάνει ο πολιτικός κόσμος για να μη δίνει τις δυνατότητες να βάλλεται".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ