ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
Η σύγχρονη Αριστερά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τις προάλλες έκανε προτάσεις συνεργασίας της Αριστεράς και, μάλιστα, εξέφραζε την απορία του, γιατί να μην συμπράξουν ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ στη συγκρότηση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Και προχτές - σύμφωνα με τη χτεσινή «Αυγή» - μιλώντας στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στη Φλωρεντία και βάζοντας τα πλαίσια «της νέας σχέσης της σύγχρονης Αριστεράς με τα νέα κοινωνικά κινήματα», παρέθεσε μια σειρά γενικόλογα συνθήματα, ανάμεσα στα οποία, τα πλέον... ριζοσπαστικά, φτάνουν μέχρι τη «ρύθμιση του χρέους των φτωχών χωρών», τον «έλεγχο των χρηματαγορών» και τη «διαφάνεια στις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών».

Ας μας επιτρέψει ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος - γι' αυτόν πρόκειται - να διαφωνήσουμε κατηγορηματικά με τις απόψεις του. Αλίμονο στη σύγχρονη Αριστερά εάν εξαντλεί τη στρατηγική και τις σχέσεις της με τα κοινωνικά κινήματα στα προαναφερόμενα αιτήματα ή τα όποια παρόμοια. Αλίμονό της, εάν καλλιεργεί και διαχέει στους εργαζόμενους αυταπάτες του τύπου, ότι, ακόμη και εάν ήταν δυνατή η υλοποίηση των παραπάνω, στα πλαίσια του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, αυτό θα σημάνει την «αλλαγή του κόσμου». Εκτός και ο όρος «αλλαγή» έχει και γι' αυτήν το ίδιο ακριβώς νόημα, που είχε και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν τη χρησιμοποιούσε για να ξεγελάσει τους εργαζόμενους.

... και τα κρίσιμα ζητήματα

Με αφορμή το τελευταίο, πάντως, να συμπληρώσουμε και το εξής: Αρκετές από τις θέσεις, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη Φλωρεντία, αποτελούν και σήμερα θέσεις των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, αλλά την πρακτική αξία τους τη γνωρίζουν οι πάντες πολύ καλά, αφού τα περισσότερα βρίσκονταν ή εξακολουθούν να βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία των χωρών τους. Αλλες θέσεις ή και ακόμη περισσότερο «ριζοσπαστικές», τις είχαν παλιότερα τα ίδια κόμματα, αλλά το πραγματικό νόημα, που έδιναν σ' αυτές έγινε καθαρό στους εργαζόμενους, όταν κατέλαβαν τις κυβερνητικές καρέκλες.

Τα φαινόμενα αυτά, βέβαια, δεν είναι τυχαία. Αλλωστε, ποτέ τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν είχαν ουσιαστικό μέτωπο απέναντι στις πολυεθνικές, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ποτέ δεν αμφισβήτησαν την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Ποτέ δεν είπαν στους εργαζόμενους των χωρών τους, ότι η όποια ουσιαστική και ριζική αλλαγή -και όχι η ...αλλαγή του ΠΑΣΟΚ- προϋποθέτει την αφαίρεση της εξουσίας από το μεγάλο κεφάλαιο και το πέρασμά της στα χέρια του λαού. Οπως και όλων των απαραίτητων μοχλών για την ουσιαστική και αποτελεσματική άσκησή της.

Και δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι ούτε ο Ν. Κωνσταντόπουλος και ο ΣΥΝ μιλούν για τα κρίσιμα αυτά θέματα.

Η «κοινωνική οικονομία»

Μια νέα απειλή προβάλλει για τους άνεργους και τους εργαζόμενους της Ελλάδας και όλης της ΕΕ. Η «κοινωνική οικονομία» αποτελεί ένα νέο όρο που ταυτίζεται αβίαστα με την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να επενδυθεί με χαρακτηριστικά «κοινωνικής» αποστολής.

Το γενικό πλαίσιο, που έθεσαν χτες κυβερνητικά στελέχη φαντάζει «αθώο». Ανεργοι και εργαζόμενοι στην περιφέρεια, σε ακριτικές περιοχές, αλλά και σε αστικές, όπου υπάρχει κίνδυνος περιθωριοποίησης, θα ήταν καλό να ενωθούν, συστήνοντας επιχειρηματικούς φορείς με σκοπό όχι το κέρδος, αλλά την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών «κοινωνικού» χαρακτήρα.

Τα πράγματα, όμως, σοβάρεψαν όταν άρχισαν οι αναφορές σε κάποιες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ο εθελοντισμός και η «ευέλικτη» εργασία -με τη... «θετική έννοια»- αποτελούν, κατά την κυβέρνηση και ξένους ειδικούς, συστατικό στοιχείο της λειτουργίας των φορέων της «κοινωνικής οικονομίας»! Ακόμη περισσότερο, οι φορείς αυτοί μπορούν να δραστηριοποιηθούν εκεί που το κράτος δεν το κάνει και τους ιδιώτες δεν τους συμφέρει. Μπορούν ακόμη να σημάνουν μετάθεση αρμοδιοτήτων και ευθυνών από το κεντρικό κράτος στην ...Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Από όσα έχουν λεχθεί, αλλά και όσα έχουν αποκρυφτεί, το σίγουρο είναι πως τα προσδοκώμενα οφέλη από αυτή τη νέα «οικονομία» είναι πολύμορφα και πολυεπίπεδα για το κεφάλαιο. Και η εργατική τάξη έχει να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση. Πάντα για το... καλό της, βέβαια.


Πλημμύρες

Πλημμυρίσανε τετράκις

ο Γιωργής,

κι ο Μιχαλάκης

και κινδύνεψε η Αλίκη

να πνιγεί

σαν το ποντίκι.

* * *

Ολα αυτά γίναν εσχάτως

κι ασφαλώς φταίει

το κράτος

που δε νοιάζεται καρφάκι

για την τύχη

του κοσμάκη.

* * *

Μα ρωτάω τους παθόντες

φταίνε μόνο

οι κυβερνώντες

και δε φταίν'

λίγο κι εκείνοι

που ψηφίζουν τέτοια κτήνη;

* * *

Α, τα σύκα λέω σύκα

και συγγνώμη

αν σας «μπήκα»

αλλά πάψτε πια, νισάφι,

πάψτε πια αυτά

τα λάθη!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οργή που ξεχειλίζει

Εφτασε, λοιπόν, και πάλι μια ολιγόωρη νεροποντή για να μετατρέψει τη ζωή στην πρωτεύουσα - τέταρτη φορά σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών - σε κόλαση. Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν και κινδύνεψαν, εκατοντάδες είδαν τις περιουσίες τους να πλημμυρίζουν και να καταστρέφονται. Η απόλυτα δικαιολογημένη οργή τους ξεχείλισε, αφού, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είδαν και την κυβέρνηση να τους κοροϊδεύει ασύστολα: «Δεν αποφύγαμε τα προβλήματα, παρότι είχαν ληφθεί πολλά και σοβαρά μέτρα», άκουσαν να τους λέει χτες, χωρίς αιδώ, ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε»!..

Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών και με αφορμή τις τέσσερις πλημμύρες, έχουμε την εκδήλωση των ίδιων «ακραίων φαινομένων» κυβερνητικής υποκρισίας και αδιαφορίας για τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, την πρώτη φορά έφταιγε ο καιρός, τη δεύτερη η ΕΜΥ που δεν προειδοποίησε έγκαιρα, την τρίτη ο τέως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας που απομακρύνθηκε και τώρα κάποιος εργολάβος και μερικοί εποπτεύοντες μηχανικοί που δεν έκαναν καλά τη δουλιά τους...

«

Αθώα», λοιπόν, η κυβέρνηση, «αθώα» και η αξιωματική αντιπολίτευση που περιορίζεται να την επικρίνει για έλλειψη ευθιξίας και ...φιλότιμου να παραιτηθεί. «Αθώοι» και οι δύο κι ας ομολογούν πως οι πλημμύρες οφείλονται σε προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για δεκαετίες, δηλαδή σε λάθη και παραλείψεις που έγιναν επί δικών τους κυβερνήσεων, αλλά κυρίως για την υποταγή τους στην εξυπηρέτηση του κέρδους των κεφαλαιοκρατών. Μιλούν για τα 550 χιλιόμετρα των ρεμάτων της Αττικής που έχουν μπαζωθεί, για την άναρχη δόμηση που έχει αναπτυχθεί, για τις καταπατήσεις που έχουν συντελεστεί, για τις τεράστιες δασικές εκτάσεις που έχουν πυρποληθεί, για την αθρόα τσιμεντοποίηση. Δε λένε, όμως, ότι όλα αυτά έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται κάτω από τη δική τους προστασία, καθοδήγηση, ανοχή ή συνενοχή και με την ψήφιση ακόμη και σκανδαλωδών νόμων που τα νομιμοποιούν, προκειμένου να αναπτύσσεται η κερδοσκοπία.

Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις, που, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άφησαν αθωράκιστο το Λεκανοπέδιο από υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και που, ακόμη και όταν κατασκευάζουν κάποια τέτοια έργα, το κάνουν με γνώμονα τα συμφέροντα των εργολάβων και όχι τις ανάγκες του λαού. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί πλέον το αίσχος του Κηφισού. Ενα έργο, που, όπως ομολογείται, σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται λάθος και μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε μόλις χτες, με υδρολογικές μελέτες που βασίζονται σε στοιχεία του 1970! Ενα έργο, δηλαδή, που ακόμη και με όποιο τρόπο πλέον ολοκληρωθεί, θα γίνεται αφορμή για εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές εσαεί...

Θα το πούμε, για άλλη μια φορά. Οι πλημμύρες στην Αττική δεν αποτελούν, ούτε θεομηνία, ούτε μοιραίο γεγονός. Συνιστούν, απλούστατα, μια προμελετημένη και κατά συρροήν εγκληματική ενέργεια, που έχει τη βάση της στην εγκληματική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού εδώ και δεκαετίες. Αν η οργή των πλημμυροπαθών δε μετουσιωθεί σε μαχητικότητα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, τότε η Αθήνα θα στενάζει διαρκώς στο έλεος της βροχής και των κροκοδείλιων δακρύων των κυβερνώντων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ