ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2004
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κόσμος ζοφερός, αβυσσαλέος

Τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή θα ανεβάσει, το καλοκαίρι, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Κώστα Βαλάκα - Ελένης Παπάζογλου, σκηνοθεσία Βίκτωρ Αρδίττη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολου και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.

H Δηιάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή, περιμένει με αγωνία, στην Τραχίνα, να μάθει νέα για την τύχη του άντρα της που λείπει. Ενας απεσταλμένος του Ηρακλή καταφτάνει και αναγγέλλει την επιστροφή του. Μαζί του φέρνει και μια νέα και όμορφη αιχμάλωτη, την Ιόλη. Σύντομα, αποκαλύπτεται ότι η Ιόλη είναι ερωμένη του Ηρακλή. H Δηιάνειρα, απελπισμένη από έρωτα και ζήλια, αποφασίζει να διεκδικήσει την καρδιά του άντρα της με μάγια. Του στέλνει δώρο ένα χιτώνα βαμμένο με το φίλτρο του Κενταύρου. Ο Ηρακλής το φορά και καίγεται ολόκληρος. Η Διηάνειρα μαθαίνει το τραγικό μαντάτο από τον γιο της Υλλο, ο οποίος απαρνιέται τη μάνα του σαν φόνισσα του πατέρα του. Η Διηάνειρα απελπισμένη αυτοκτονεί, ενώ ο πάσχων Ηρακλής ζητά από τον γιο του να τον κάψει στην πυρά και να παντρευτεί την Ιόλη.

Οι «Τραχίνιες» συγκροτούν έναν κόσμο ζοφερό, αβυσσαλέο, μέσα και έξω από τις ψυχές των πρωταγωνιστών. Αποτελεί για πολλούς ένα από τα καλύτερα έργα του Σοφοκλή, αλλά παίζεται ελάχιστα. Το ΚΘΒΕ, συμμετέχοντας στο γιορτασμό των 2.500 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, επέλεξε αυτήν την παράδοξα «σύγχρονη» τραγωδία του σκότους και της τύφλωσης, όπου, μέσα στους ανθρώπους δε ζούνε «θεοί», αλλά «τέρατα».

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Ανέζα Παπαδοπούλου (Διηάνειρα), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (τροφός), Γιάννος Περλέγκας (Υλλος), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελος), Γιάννης Τσορτέκης (Λίχας), Ευτυχία Γιακουμή (Ιόλη), Δημήτρης Καρέλλης (Γέροντας), Ακύλας Καραζήσης (Ηρακλής). Χορός: Μελίνα Αποστολίδου, Ευγενία Αποστόλου, Τίνα Γιωτοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αννα Καλαϊτζίδου, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νατάσα Μαρματάκη, Μερόπη Μορφούλη, κ.ά.

Η τραγωδία θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων περιοχών: 25/6 Αρχαίο Στάδιο Δελφών. 31/6 Αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών. 19, 20, 21/7 «Θέατρο Δάσους». 7/8 Αρχαίο Θέατρο Δίου. 20, 21/8 στην Επίδαυρο. 28/7 Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας. 1/9 Θέατρο «Πέτρας» (Πετρούπολη).

Σπαράγματα ινδιάνικου πολιτισμού

Πήλινα σκεύη ηλικίας 4.860 ετών βρέθηκαν στη Νότια Βραζιλία τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η ακριβής χρονολόγησή τους επιτεύχθηκε πριν από μια βδομάδα σε ειδικό εργαστήριο των ΗΠΑ, με τη μέθοδο του άνθρακα 14 και με περιθώριο λάθους τα 40 χρόνια.

Την ανακάλυψη έκαναν Βραζιλιάνοι αρχαιολόγοι και τα σκεύη, τα οποία ανήκουν σε ιθαγενείς χρονολογούνται γύρω στο 2860 π.Χ., γεγονός που τα φέρνει μεταξύ των παλαιοτέρων της αμερικανικής ηπείρου. Τα αντικείμενα βρέθηκαν τον Φεβρουάριο κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Κάμπος Νόβος και έχουν τα χαρακτηριστικά των Ινδιάνων Χοκλένγκ. Οι μόνες καταγραφές της ομάδας αυτής των ιθαγενών υπήρχαν σε άλλη περιοχή της Πολιτείας Σάντα Καταρίνα και χρονολογούνταν από το έτος 200 μ.Χ., δηλαδή μια διαφορά περίπου 3.000 ετών.

«Η ανακάλυψη αυτή μας κάνει να επανεξετάσουμε τις γνώσεις μας για τις μεταναστεύσεις που έγιναν από τους Ινδιάνους σε όλη εκείνη την περίοδο, καθώς νομίζαμε ότι οι Χοκλένγκ είχαν φθάσει πολύ αργότερα», είπε ο επικεφαλής αρχαιολόγος. Τα παλαιότερα κεραμικά στην Αμερική είναι εκείνα που βρέθηκαν στον Ισημερινό που χρονολογούνται από το 3200 π.Χ., πρόσθεσε.

Σήμερα ζουν περίπου 350.000 ιθαγενείς στη Βραζιλία, από 245 εθνότητες και τουλάχιστον 180 γλώσσες σε πληθυσμό 170 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ κατά την άφιξη των Πορτογάλων το 1500, ήταν τρία με πέντε εκατομμύρια.

Ξανάνοιξε το Μουσείο Μήλου

Εκθέματα του μουσείου
Εκθέματα του μουσείου
Την ερχόμενη Κυριακή ανοίγει και πάλι τις πόρτες του το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Μήλου, μετά από περίπου ένα χρόνο, καθώς παρέμενε κλειστό λόγω εργασιών επισκευής του κτιρίου, συντήρησης σημαντικού αριθμού αντικειμένων της συλλογής, και εργασιών για την επανέκθεση των κειμηλίων του. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1967 από την «Ενωση Μηλίων εν Αθήναις» και στεγάζεται σε παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα.

Η νέα έκθεση πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και περιλαμβάνει αντικείμενα που «φιλοδοξούν» να φωτίσουν πτυχές της ζωής των κατοίκων της Μήλου στο γύρισμα του 20ού αιώνα: Τις ασχολίες εντός και εκτός σπιτιού, τις επιρροές από άλλους τόπους, τις διατροφικές και ενδυματολογικές προτιμήσεις, τον τρόπο διασκέδασης, τη σχέση με τη φύση.

Τα αντικείμενα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό και σύντομα δίγλωσσα κείμενα, που παρουσιάζουν στοιχεία από την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Μήλου στα νεότερα χρόνια.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • «Γιατρός επαρχίας», τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της μονάκριβης κόρης του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου. Αναφερόμαστε στην Ερη Ρίτσου. Ο τίτλος του νέου βιβλίου της μοιάζει να παραπέμπει στην αλησμόνητη μητέρα της, Φαλίτσα. Την αταλάντευτη συντρόφισσα του ποιητή στους αγώνες και τα πάθη του, στη ζωή και την τέχνη του, τη σπουδαία γιατρό, η οποία επί πολλές δεκαετίες θεράπευε με την επιστήμη, αλλά και την ψυχή της τη φτωχολογιά της Σάμου. Το βιβλίο της Ερης Ρίτσου, μαζί με άλλα τέσσερα βιβλία θα παρουσιαστούν σήμερα (7.30μ.μ.) στη «Στοά Βιβλίου», από τον «Κέδρο». Τα άλλα βιβλία είναι των: Κώστα Καβανόζη «Χοιρινό με λάχανο», Τάσου Κοντέλη «Σφαίρες, Σωκράτη, όχι κώνειο», Μαρίας Πάουελ «Δεσμά αίματος», Ηλία Παπαμόσχου «Καλό ταξίδι, κούκλα μου».
  • «Αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τους», τιτλοφορείται το λεύκωμα των Ντόρας Μηναΐδη - Μαρίας Φακίδη, το οποίο θα παρουσιάσουν σήμερα (8μ.μ.) στο Βυζαντινό Μουσείο οι εκδόσεις «Πατάκη».
  • «Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας (οι πολιτικοί κρατούμενοι στον εμφύλιο)», τιτλοφορείται το βιβλίο του Πολυμέρη Βόγλη, το οποίο θα παρουσιάσουν στις 10/6 (6.30μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65) οι εκδόσεις «Βιβλιόραμα».
Ολυμπιακές εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διοργανώσει η «Αθήνα 2004» στην Πάτρα για το Ολυμπιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου, παρουσίασε ο Θάνος Μικρούτσικος, σύμβουλος Πολιτισμού της ΟΕΟΑ. Στις 8 Αυγούστου, ημέρα που θα φτάσει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Μνήμη 1896», με τη συμμετοχή 700 και πλέον εκτελεστών από 11 χορωδίες, 5 φιλαρμονικές, μία συμφωνική, σολίστ, μαέστροι κ.ά. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν ο Εθνικός και Ολυμπιακός Υμνος, ο Υμνος στην Εκεχειρία, δύο ελληνικοί χοροί του Σκαλκώτα, απόσπασμα από την όπερα «Ναμπούκο» κ.ά.

Στις 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τίτλο «Πάτρα η πόλη του σήμερα: Λίγο πριν τη σέντρα», με τη συμμετοχή έντεκα τραγουδοποιών - τραγουδιστών. Συμμετέχουν: Γιώργος Ανδρεάτος, Γιώργος Ανδρέου, Βαγγέλης Γερμανός, Χρήστος Θηβαίος, Βασίλης Καζούλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Φάμελλος.

Πανηγυρικός «εφιάλτης»

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» παρουσιάζει (Δευτέρα και Τρίτη, έως τις 22/6) το έργο «η Τζέιν Εϊρ στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου, σε δική της σκηνοθεσία. Μια συγγραφέας αναζητά χώρο για ζωντανές αναγνώσεις έργου της. Ενας νεαρός επιχειρηματίας με λογοτεχνικά ενδιαφέροντα και ένα δίκτυο επικοινωνεί μέσω Ιντερνετ χρησιμοποιώντας ονόματα μυθιστορηματικών χαρακτήρων. Οι δυο τους συναντώνται σε ένα παλιό εγκαταλειμμένο κτίριο. Στη συνάντηση, μέσα σ' έναν πανηγυρικό εφιάλτη, τα πρόσωπα σπάνε τη φανταστική τους περσόνα και ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους ταυτότητα.

Για την παράσταση χρησιμοποιείται η αυλή και το φουαγιέ του θεάτρου, σαν φυσικό σκηνικό, ενώ χρησιμοποιούνται και δύο εγκαταστάσεις (εικαστική και ηχητική).

Ο Στρατής Δούκας δεν ήταν μόνον ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της γενιάς του 1930. Ηταν και εξαιρετικός ζωγράφος και, βέβαια, λάτρης των εικαστικών τεχνών. Απόδειξη, ένα αυτοπροσωπογραφικό σκίτσο του με πενάκι, το οποίο παρατίθεται στην πρώτη σελίδα του 15ου τεύχους του περιοδικού «Πανδώρα», εικονογραφώντας το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του συγγραφέα και ζωγράφου Γιώργου Ρωμανού με τίτλο «Η ιστορία ενός χειρογράφου...» (αφορά στο αφήγημα του Στ. Δούκα «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου»). Από τα άλλα ποιητικά και πεζογραφικά κείμενα που δημοσιεύονται στο τεύχος, σημειώνουμε το κείμενο της Ζωρζ Σαρρή «Οι κουρτίνες».

Αντεπιστέλλον μέλος της, θα ανακηρύξει σήμερα (8 μ.μ.) η Ακαδημία Αθηνών τον Πολυχρόνη Σπανό, για τον οποίο θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ιδρύματος, Σπύρος Ιακωβίδης, και ο ακαδημαϊκός Αντώνιος Κουνάδης. Στη συνέχεια, ο Π. Σπανός θα μιλήσει με θέμα «Αριθμητικά κυματίδια και εφαρμογές στη στοχαστική δυναμική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ