ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Για ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη παλεύουν οι κομμουνιστές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ανοίγει πλατιά τη συζήτηση μέσα στην ελληνική κοινωνία

Με την τριήμερη περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς εγκαινιάστηκε η εκστρατεία του ΚΚΕ, με στόχο την πλατιά και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του ελληνικού λαού για τις νέες εξελίξεις στην ΕΕ, την ΟΝΕ, τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, το ΕΥΡΩ, τα Σύμφωνα Σταθερότητας, όλα αυτά που χρησιμοποιούνται για να προωθείται και στη χώρα μας η πολιτική που γεμίζει με αμύθητα πλούτη τους λίγους και με φτώχεια και μύρια βάσανα τους πολλούς.

Το ΚΚΕ θέτει στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση μέσα στο λαό "για ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη παλεύουν οι κομμουνιστές". Ταυτόχρονα ζητάει από τον ελληνικό λαό να χρησιμοποιήσει τις ερχόμενες Ευρωεκλογές για να καταδικάσει αποφασιστικά την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας στο όνομα της ΟΝΕ. Για να στείλει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και τ' άλλα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της, αλλά και προς τις Βρυξέλλες ότι δεν αποδέχεται το μονόδρομο προς την ΟΝΕ και δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να κάνει θυσίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και για τα Σύμφωνα Σταθερότητας μετά την ένταξη.

Οπως τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και στη Λάρισα, "το ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση για τους δυο δρόμους ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, για την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σημαντικών πολιτικών αλλαγών, με τη δραστική αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων. Αυτό μπορεί να γίνει, όταν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού η στρατηγική των αναδιαρθρώσεων της ΟΝΕ, η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της νέας τάξης πραγμάτων".

Οι συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, αλλά και στο χωριό Κεραμίδι των Τρικάλων ήταν πολύ μαζικές, γεγονός που δείχνει ότι πάρα πολλοί στη Θεσσαλία θέλουν ν' ακούσουν το λόγο, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Αλλωστε - όπως επισήμανε αρκετές φορές η Αλέκα Παπαρήγα - αρκετός κόσμος αρχίζει να "πονηρεύεται" για το πού πάει η Ελλάδα με την ΟΝΕ κι αρχίζει να ανησυχεί και να αντιδρά. Ιδιαίτερα δε στη Θεσσαλία, όπου αναπτύχθηκαν πολλοί, δυναμικοί και ενωτικοί λαϊκοί αγώνες, αρχίζουν να "ξυπνούν" συνειδήσεις και να συνειδητοποιούν πολλοί την ανάγκη λαϊκών συσπειρώσεων που θα αντιμάχονται την πολιτική που οδηγεί τη χώρα μας στα "δόκανα" της ΟΝΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις συγκεντρώσεις - στις οποίες συμμετείχαν δήμαρχοι της περιοχής και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και πολλών μαζικών φορέων - αναπτύχθηκε ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τοποθετήσεις για τις θέσεις και προτάσεις του Κόμματος. Τα θέματα που αναδείχτηκαν από το διάλογο αφορούσαν στα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ στους εργαζόμενους, στους νέους, στους συνταξιούχους.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην πολιτική υποταγής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και οι επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει αυτή στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας.

Ιδιαίτερα απασχόλησε, το διάλογο που αναπτύχθηκε, η ανάγκη ανάπτυξης νέων, πιο έντονων αγώνων εναντίον αυτής της πολιτικής, οι οποίοι θα πρέπει να συνενώσουν όλες τις λαϊκές δυνάμεις στην κατεύθυνση δημιουργίας του λαϊκού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ και αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την Ελλάδα. Αγώνες, που θα θέτουν στην ημερήσια διάταξη κοινωνικούς, αλλά και πολιτικούς στόχους και σκοπούς, για να φέρουν και τις αναγκαίες πολιτικές αλλαγές στον τόπο μας, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Κίνδυνος να κλείσει την ΑΓΕΤ το Καρτέλ Τσιμέντου

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού οδηγούν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων αποτελεί η ΑΓΕΤ. Οπως ενημέρωσαν την Αλέκα Παπαρήγα ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων στην επιχείρηση - σε συνάντηση που είχαν μαζί της στο Βόλο - οι Ιταλοί, που αγόρασαν την ΑΓΕΤ, μπορεί να επιχειρήσουν να την πουλήσουν στο Καρτέλ Τσιμέντου, με κίνδυνο ακόμα και να κλείσει η επιχείρηση, αφού είναι γνωστό ότι το Καρτέλ αγοράζει τσιμεντοβιομηχανίες και μετά τις κλείνει, όπως έγινε στην Ισπανία και αλλού.Αν η ΑΓΕΤ "περάσει" στο Καρτέλ - επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - στην καλύτερη περίπτωση θα δουλεύει για να καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και αναλόγως τις θέσεις εργασίας, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα κλείσει.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν ότι από το 1992, όταν ξεπουλήθηκε η ΑΓΕΤ μέχρι και σήμερα, μειώθηκαν στον όμιλο κατά 800 περίπου οι θέσεις εργασίας και εκτιμούν ότι η εταιρία θα προχωρήσει την κατάλληλη στιγμή και σε απολύσεις εργαζομένων για να μειώσει κι άλλο το κόστος παραγωγής. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ αυξάνει κατά 40% κάθε χρόνο τα κέρδη της, ενώ οι αμοιβές των εργαζομένων είτε παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή και μειώνονται και παράλληλα εντατικοποιείται η εργασία του προσωπικού, με αποτέλεσμα μέσα στο ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας να βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνοι, σκελετοπάθειες κ. ά.

Ενα πρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρία - και το οποίο έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - είναι το ενδεχόμενο ν' ανακληθεί η απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών της ΑΓΕΤ, ύψους 27 δισ. δραχμών, που με τους τόκους έφτασαν τα 36 δισ, που πάρθηκε το 1986 και ν' αναγκαστεί η εταιρία να επιστρέψει αυτά τα ποσά στο ελληνικό δημόσιο. Το θέμα αυτό ανακίνησε - στα πλαίσια του αδυσώπητου ανταγωνισμού - η τσιμεντοβιομηχανία "Τιτάν" κι αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μπορεί να προβλέπει είτε την επιβολή προστίμου στην ΑΓΕΤ ή και την ακύρωση της ρύθμισης των χρεών της. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι το κόστος αυτής της ζημιάς η ΑΓΕΤ θα το μετακυλίσει στους ίδιους, με ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των αμοιβών τους, εντατικοποίηση της εργασίας ή και απολύσεις. Ο Ιταλός πρόεδρος της εταιρίας δήλωσε πως σ' αυτό το ενδεχόμενο, η ΑΓΕΤ είτε θα προσφύγει σε δανεισμό και θα "γονατίσει" οικονομικά ή θα προχωρήσει σε εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων. Είναι δηλαδή φανερό ότι θα χρησιμοποιήσει μια τέτοια απόφαση ως άλλοθι για το ξεπούλημα θυγατρικών επιχειρήσεών της και για "σαλαμοποίηση" της εταιρίας, ώστε να επιτύχει καλύτερα και συνολικότερα το στρατηγικό της στόχο, που είναι η πώληση της ΑΓΕΤ στο Καρτέλ Τσιμέντου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σημείωσαν ότι στους όρους πώλησης της ΑΓΕΤ υπήρχε κι εκείνος που προέβλεπε πως η Εθνική Τράπεζα - η οποία κατέχει σήμερα το 32% των μετοχών της επιχείρησης - μπορεί να παρέμβει για να αποτρέψει τη μεταπώληση της ΑΓΕΤ, αλλά τόνισαν ότι η Τράπεζα όχι μόνο δεν παρεμβαίνει, αλλά αντιθέτως φαίνεται να κινείται στις ίδιες κατευθύνσεις με τους Ιταλούς.

Τέλος, οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν και στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στο φορολογικό κ. ά. και οφείλονται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε πως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ φαίνεται καθαρά τι σημαίνουν και πού οδηγούν οι ιδιωτικοποιήσεις και υπογράμμισε ότι κεντρικό ζήτημα της δράσης των κομμουνιστών είναι ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Σημείωσε ότι ο νόμος του καπιταλιστικού ανταγωνισμού μπορεί να οδηγήσει και στο κλείσιμο στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και τόνισε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο διαφωνεί με το ξεπούλημα και το κλείσιμο της ΑΓΕΤ, αλλά πιστεύει πως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας ώστε αύριο να γυρίσει η επιχείρηση στο δημόσιο τομέα. Αν η μάχη των εργαζομένων δοθεί στα πλαίσια των όρων που θέτει ο νόμος του ανταγωνισμού - υπογράμμισε - δε θα βγει άκρη και τόνισε ότι αν μια επιχείρηση ανήκει στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης και ελέγχου από τους εργαζόμενους, ενώ τώρα, στην περίπτωση της ΑΓΕΤ, πρέπει να τα βάλουν με τα Καρτέλ Τσιμέντου κτλ.

Επισήμανε ότι δε φταίει μόνο η κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία οδηγείται σήμερα η ΑΓΕΤ, αλλά και τα άλλα κόμματα που, ουσιαστικά, συμφωνούν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στα πλαίσια και της πορείας ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες εναντίον αυτής της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε - έστω για την "τιμή των όπλων" - η ηγεσία της ΓΣΕΕ και να οργανώσουν την πάλη τους, συμπαρατασσόμενοι με τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση δημιουργίας ευρύτερων λαϊκών συμπαρατάξεων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ποτάμι των αγώνων θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βόλο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου κατά την περιοδεία της στο Βόλο, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα, πρέπει να πω πως ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση - αγροτοδικεία στήνει, εισαγγελείς στέλνει στα σχολεία για να παρεμποδίσουν τη νεολαία να υπερασπίσει το δικαίωμά της στη μόρφωση - δεν πρόκειται να βγάλει τίποτα. Το ποτάμι των αγώνων θ' αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, γιατί νομίζω - κι αυτό είναι το σημαντικό - ότι είναι περισσότερα από πριν τα λαϊκά στρώματα, που αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα δεν είναι ειδικά ή τοπικά προβλήματα, αλλά έχουν να κάνουν με τη γενική πολιτική που ακολουθείται στον τόπο μας. Θεωρούμε θετικό ότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού, όταν ακούει τα περί "εθνικού στόχου της ΟΝΕ", χαμογελά. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος ένας στόχος που οδηγεί να "στεγνώσει" η αγορά, να είναι σε "νεκρό σημείο" τα ασφαλιστικά ταμεία, η ανεργία στα ύψη, το εργατικό εισόδημα να πέφτει, η δημοκρατία να είναι ανύπαρκτη, διότι, όταν οξύνονται τα κοινωνικά προβλήματα, δεν υπάρχει δημοκρατία. Αυτό που περισσεύει στον τόπο μας είναι η απάτη, η κοροϊδία, η παραπληροφόρηση και η προσπάθεια να διαπαιδαγωγηθεί ένας ολόκληρος λαός στο πνεύμα του σύγχρονου ραγιά. Είδα σήμερα στις τοπικές εφημερίδες ότι δημιουργούνται - λέει - 1.000 νέες θέσεις εργασίας, με τα Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης και με επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες. Να σας πω, πριν δύο - τρία - τέσσερα χρόνια θα 'λεγε κανείς "μήπως, να το ψάξουμε να δούμε". Είναι χονδρή απάτη. Απλώς έχει βρεθεί ένας τρόπος, οι επιχειρηματίες να παίρνουν διάφορα ποσά και κίνητρα και με αυτόν τον τρόπο είτε να απολύουν τακτικό προσωπικό και να προσλαμβάνουν προσωρινό - και πληρώνονται για να το κάνουν αυτό - είτε βοηθάνε να "διασκεδάσουν" την υπόθεση της ανεργίας, καθώς προσλαμβάνουν ανθρώπους εντελώς προσωρινά. Οι τακτικοί θα φεύγουν, οι προσωρινοί θα έρχονται και θα γίνεται μια ανακύκλωση της ανεργίας. Είναι σαν αυτό που έγινε στη Θράκη, τα προηγούμενα χρόνια, που δίνανε χρήματα για να εγκατασταθούν βιομηχανίες και να μην ερημώσει η περιοχή, έκαναν τους τέσσερις τοίχους οι περίφημοι βιομήχανοι και, βέβαια, τα λεφτά μετά, είτε τα "έτρωγαν", είτε τα χρησιμοποιούσαν σε άλλους σκοπούς και στόχους. Κάπως έτσι θα γίνεται και εδώ. Οι βιομήχανοι θ' αρπάζουν τις επιχορηγήσεις, θα προσλαμβάνουν πέντε - δέκα ανθρώπους, θα διώχνουν άλλους τόσους. Με αυτή την έννοια, εμείς λέμε στους εργαζόμενους να μην πιστεύουν τίποτε απ' αυτά, το πολύ - πολύ να γίνονται εκατό θέσεις εργασίας και να χάνονται χίλιες.

Η περιοδεία μας εδώ και σ' όλη τη Θεσσαλία έχει σαν στόχο να ανοίξει μια πιο πλατιά συζήτηση για τους δύο δρόμους ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, για την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σημαντικών πολιτικών αλλαγών, όχι απλά "ν' ανακατεύουμε την τράπουλα", αλλά να επέλθει δραστική αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης. Και αυτό μπορεί να γίνει, όταν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού η στρατηγική των αναδιαρθρώσεων, της ΟΝΕ, η πολιτική που αποβλέπει στα συμφέροντα των μονοπωλίων, η πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων".

Και, το δεύτερο, εγκαινιάζουμε, πολύ αποφασιστικά, την πλατιά ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις εξελίξεις στην ΕΕ - ιδιαίτερα από το '95 και μετά - τι είναι η Συνθήκη του Αμστερνταμ, το ΕΥΡΩ, τα σύμφωνα σταθερότητας και όλες αυτές οι "περικοκλάδες", που εφευρίσκονται, προκειμένου να προωθείται η πολιτική, που άλλους τους γεμίζει με αμύθητα πλούτη και άλλους με φτώχεια και με πολύμορφα βάσανα.

Αρχίζουμε, λοιπόν, αυτή την πληροφόρηση σ' ένα άλλο επίπεδο, ποιο ολοκληρωμένο. Ποια Ελλάδα, ποια Ευρώπη εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε και, βεβαίως, έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές σαν ένα μετερίζι, όπου αποφασιστικά θα καταδικάσει την πολιτική που ακολουθείται στον τόπο μας στο όνομα της ΟΝΕ, θα στείλει μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τις Βρυξέλλες, αλλά και προς κάθε κόμμα ή φορέα που, ακόμα και όταν αναγνωρίζει ότι η ΟΝΕ δημιουργεί προβλήματα, του λέει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά ο δρόμος της συναίνεσης και της υποταγής. Η ψήφος στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι καθαρή: "Είμαι ή δεν είμαι ευχαριστημένος με την ΕΕ, είμαι ή δεν είμαι ευχαριστημένος με την ΟΝΕ, θέλω να κάνω θυσίες για την ΟΝΕ ή δε θέλω". Δεν μπορεί να υπάρχουν μεζοβέζικα πράγματα: "Και ΟΝΕ και κοινωνικό πρόσωπο και Μάαστριχτ και ανάπτυξη". Η το ένα ή το άλλο και μ' αυτή την έννοια οι ευρωεκλογές αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία ενημέρωσης, συζήτησης και, το σπουδαιότερο, δράσης. Για να καταγραφεί πραγματικά ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να υφίσταται τέτοιες θυσίες και να θησαυρίζουν οι λίγοι. Πρέπει αυτό να καταγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Εμείς θα βοηθήσουμε να καταγραφεί".

Υπόθεση των εργαζομένων και όλου του λαού η παιδεία

Με την Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων της Μαγνησίας

Την αντίθεση των εκπαιδευτικών στην "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση" και την απαίτηση να καταργηθεί ο νόμος 2525/97, έκφρασαν στην Αλέκα Παπαρήγα, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, σε συνάντηση που είχαν μαζί της στο Βόλο

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν στα πολλά προβλήματα που δημιουργεί η απόπειρα εφαρμογής του νόμου και σε άλλα προβλήματα που αφορούν στο έντονο διδακτηριακό πρόβλημα της Μαγνησίας, στην έλλειψη χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων, στην καθυστέρηση πιστώσεων για την απασχόληση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στην ενοποίηση μαθητικών τμημάτων, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στην έλλειψη βιβλίων και υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία. Ταυτόχρονα επεσήμαναν τον κίνδυνο, με τη "μεταρρύθμιση" να μετατραπούν σε αργόμισθους πολλοί εκπαιδευτικοί - ιδιαίτερα στα ΤΕΕ και προπάντων καθηγητές ξένων γλωσσών και άλλων ειδικοτήτων - ακόμα και να αρθεί η μονιμότητα. Μάλιστα ανέφεραν ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η κυβέρνηση προτίθεται να αποφασίσει να γίνονται οι διορισμοί κατά σχολείο (!), λες και κάθε σχολείο αποτελεί ξεχωριστή επιχείρηση.

Οι εκπρόσωποι των αδιόριστων υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες για την κατάργηση του νόμου και για διορισμούς από την επετηρίδα, κατήγγειλαν ότι οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ "φυτεύονται" σε κάποια σχολεία με αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ και άρχισε τώρα να εμφανίζεται ένα καινούριο "φρούτο", αυτό των "προσωρινών αναπληρωτών" (!), χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην έκρηξη του αγώνα των μαθητών για την παιδεία, υπογραμμίζοντας, με έμφαση, ότι οι μαθητές παλεύουν για τη συνολική κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και όχι για κάποιες επιδιορθώσεις στο νόμο. Και τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το κίνημα να μπορέσει να παρεμποδίσει την εφαρμογή της "αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης". Σημείωσε ότι η υπόθεση της παιδείας δεν αφορά μόνον τους εκπαιδευτικούς, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και το κίνημα της παιδείας πρέπει να ανοίξει το θέμα μέσα στην κοινωνία, για το τι παιδεία μέσα σε τι κοινωνία θέλουμε.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ κάνει προσπάθεια να ενημερώσει τους κοινωνικούς φορείς, ετοιμάζει ένα κείμενο με τις θέσεις του για την παιδεία που θα επιδοθεί στους αρμόδιους και στους μαζικούς φορείς και θα φέρει το θέμα στη Βουλή. Υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να στηθούν σε κάθε δήμο, σε κάθε περιοχή Επιτροπές Αγώνα των φορέων για την παιδεία και τόνισε ότι οι αγώνες των εργαζομένων - και η απεργία στις 15 Δεκέμβρη - πρέπει να έχουν ως ένα από τα κυρίαρχα αιτήματά τους την αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας.

"Θερίζουν" κέρδη οι Ιταλοί

Αύξηση κερδών 23,4% με αύξηση πωλήσεων μόλις 6,7% σημείωσε η "ΑΓΕΤ Ηρακλής" το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1998, έναντι του αντίστοιχου 9μηνου του 1997, συνεχίζοντας την κερδοφόρα πορεία της άλλοτε ισχυρής τσιμεντοβιομηχανίας, που με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέληξε στον πλήρη έλεγχο των ιταλικών συμφερόντων του ομίλου "Κονκρέτουμ". Κερδοφορία το ίδιο διάστημα είχε και η εταιρία "Τσιμέντα Χαλκίδας", που επίσης πέρασε στον έλεγχο των ίδιων συμφερόντων. Συγκεκριμένα τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" τους πρώτους 9 μήνες του 1998 σημείωσαν αύξηση πωλήσεων έναντι του 9μηνου 1997 κατά 12,4% (25,5 δισ. δρχ.), ενώ τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 4 δισ. δρχ. έναντι 877 εκατ. δρχ. του 1997.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Εταιριών "Ηρακλής", οι πωλήσεις της ΑΓΕΤ τους πρώτους εννέα μήνες του 1998 ανήλθαν σε 80,6 δισ. δρχ. έναντι 75,6 δισ. δρχ. της αντίστοιχης περιόδου του 1997, ενώ τα κέρδη το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 15,7 δισ. δραχμές. Οι πωλήσεις του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ κατά το 9μηνο του 1998 ανήλθαν σε 119,8 δισ. δρχ. έναντι 12,4 δισ. δρχ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 15,5 δισ. δρχ. το ίδιο διάστημα, έναντι κερδών 12,4 δισ. δρχ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, στην ευνοϊκή διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της τσιμεντοβιομηχανίας, σημαντική ήταν η συμβολή των εξαγωγών, παρά τον έντονο ανταγωνισμό. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό, όπου δραστηριοποιείται η εταιρία και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ήταν επίσης αυξημένες, ενώ η εταιρία ανακοινώνει ότι βλέπει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις βαλκανικές χώρες για την επέκτασή της. Να σημειωθεί ότι ήδη δραστηριοποιείται στην Αλβανία, όπου υλοποιεί Κέντρο Διανομής, με προοπτική σε επόμενη φάση να κατασκευαστεί και μονάδα παραγωγής κλίνκερ.

Με τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ενωση Αστυνομικών

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι της πόλης ενημέρωσαν την Αλέκα Παπαρήγα ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αναφέρθηκαν στα προβλήματα που εισπράττει η αγορά εξαιτίας της ανέχειας που πλήττει τους εργαζόμενους και τους άνεργους, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων και στην αύξηση της ανεργίας. Επεσήμαναν ακόμα τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου και τόνισαν πως οι έμποροι αγωνιούν για το παρόν και για το μέλλον τους.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε την ανάγκη η αγωνία να μετατραπεί σε αγώνα, τονίζοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό και αφορά όλα τα λαϊκά στρώματα που πρέπει να συνενώσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

  • Συνάντηση και με εκπροσώπους της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας είχε η Αλέκα Παπαρήγα, οι οποίοι έθεσαν το θέμα του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού προβλήματος των αστυνομικών και αναφέρθηκαν σε άλλα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος που αφορούν στην πληρωμή των αστυνομικών για τα νυχτερινά και τις αργίες, σε μισθολογικά, σε ελλείψεις υποδομής και εκπαίδευσης κ. ά.

Από τη συγκέντρωση στην Καρδίτσα

Με το Σωματείο των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ