Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ποτάμι των αγώνων θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βόλο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου κατά την περιοδεία της στο Βόλο, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα, πρέπει να πω πως ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση - αγροτοδικεία στήνει, εισαγγελείς στέλνει στα σχολεία για να παρεμποδίσουν τη νεολαία να υπερασπίσει το δικαίωμά της στη μόρφωση - δεν πρόκειται να βγάλει τίποτα. Το ποτάμι των αγώνων θ' αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, γιατί νομίζω - κι αυτό είναι το σημαντικό - ότι είναι περισσότερα από πριν τα λαϊκά στρώματα, που αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα δεν είναι ειδικά ή τοπικά προβλήματα, αλλά έχουν να κάνουν με τη γενική πολιτική που ακολουθείται στον τόπο μας. Θεωρούμε θετικό ότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού, όταν ακούει τα περί "εθνικού στόχου της ΟΝΕ", χαμογελά. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος ένας στόχος που οδηγεί να "στεγνώσει" η αγορά, να είναι σε "νεκρό σημείο" τα ασφαλιστικά ταμεία, η ανεργία στα ύψη, το εργατικό εισόδημα να πέφτει, η δημοκρατία να είναι ανύπαρκτη, διότι, όταν οξύνονται τα κοινωνικά προβλήματα, δεν υπάρχει δημοκρατία. Αυτό που περισσεύει στον τόπο μας είναι η απάτη, η κοροϊδία, η παραπληροφόρηση και η προσπάθεια να διαπαιδαγωγηθεί ένας ολόκληρος λαός στο πνεύμα του σύγχρονου ραγιά. Είδα σήμερα στις τοπικές εφημερίδες ότι δημιουργούνται - λέει - 1.000 νέες θέσεις εργασίας, με τα Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης και με επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες. Να σας πω, πριν δύο - τρία - τέσσερα χρόνια θα 'λεγε κανείς "μήπως, να το ψάξουμε να δούμε". Είναι χονδρή απάτη. Απλώς έχει βρεθεί ένας τρόπος, οι επιχειρηματίες να παίρνουν διάφορα ποσά και κίνητρα και με αυτόν τον τρόπο είτε να απολύουν τακτικό προσωπικό και να προσλαμβάνουν προσωρινό - και πληρώνονται για να το κάνουν αυτό - είτε βοηθάνε να "διασκεδάσουν" την υπόθεση της ανεργίας, καθώς προσλαμβάνουν ανθρώπους εντελώς προσωρινά. Οι τακτικοί θα φεύγουν, οι προσωρινοί θα έρχονται και θα γίνεται μια ανακύκλωση της ανεργίας. Είναι σαν αυτό που έγινε στη Θράκη, τα προηγούμενα χρόνια, που δίνανε χρήματα για να εγκατασταθούν βιομηχανίες και να μην ερημώσει η περιοχή, έκαναν τους τέσσερις τοίχους οι περίφημοι βιομήχανοι και, βέβαια, τα λεφτά μετά, είτε τα "έτρωγαν", είτε τα χρησιμοποιούσαν σε άλλους σκοπούς και στόχους. Κάπως έτσι θα γίνεται και εδώ. Οι βιομήχανοι θ' αρπάζουν τις επιχορηγήσεις, θα προσλαμβάνουν πέντε - δέκα ανθρώπους, θα διώχνουν άλλους τόσους. Με αυτή την έννοια, εμείς λέμε στους εργαζόμενους να μην πιστεύουν τίποτε απ' αυτά, το πολύ - πολύ να γίνονται εκατό θέσεις εργασίας και να χάνονται χίλιες.

Η περιοδεία μας εδώ και σ' όλη τη Θεσσαλία έχει σαν στόχο να ανοίξει μια πιο πλατιά συζήτηση για τους δύο δρόμους ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, για την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σημαντικών πολιτικών αλλαγών, όχι απλά "ν' ανακατεύουμε την τράπουλα", αλλά να επέλθει δραστική αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης. Και αυτό μπορεί να γίνει, όταν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού η στρατηγική των αναδιαρθρώσεων, της ΟΝΕ, η πολιτική που αποβλέπει στα συμφέροντα των μονοπωλίων, η πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων".

Και, το δεύτερο, εγκαινιάζουμε, πολύ αποφασιστικά, την πλατιά ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις εξελίξεις στην ΕΕ - ιδιαίτερα από το '95 και μετά - τι είναι η Συνθήκη του Αμστερνταμ, το ΕΥΡΩ, τα σύμφωνα σταθερότητας και όλες αυτές οι "περικοκλάδες", που εφευρίσκονται, προκειμένου να προωθείται η πολιτική, που άλλους τους γεμίζει με αμύθητα πλούτη και άλλους με φτώχεια και με πολύμορφα βάσανα.

Αρχίζουμε, λοιπόν, αυτή την πληροφόρηση σ' ένα άλλο επίπεδο, ποιο ολοκληρωμένο. Ποια Ελλάδα, ποια Ευρώπη εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε και, βεβαίως, έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές σαν ένα μετερίζι, όπου αποφασιστικά θα καταδικάσει την πολιτική που ακολουθείται στον τόπο μας στο όνομα της ΟΝΕ, θα στείλει μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τις Βρυξέλλες, αλλά και προς κάθε κόμμα ή φορέα που, ακόμα και όταν αναγνωρίζει ότι η ΟΝΕ δημιουργεί προβλήματα, του λέει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά ο δρόμος της συναίνεσης και της υποταγής. Η ψήφος στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι καθαρή: "Είμαι ή δεν είμαι ευχαριστημένος με την ΕΕ, είμαι ή δεν είμαι ευχαριστημένος με την ΟΝΕ, θέλω να κάνω θυσίες για την ΟΝΕ ή δε θέλω". Δεν μπορεί να υπάρχουν μεζοβέζικα πράγματα: "Και ΟΝΕ και κοινωνικό πρόσωπο και Μάαστριχτ και ανάπτυξη". Η το ένα ή το άλλο και μ' αυτή την έννοια οι ευρωεκλογές αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία ενημέρωσης, συζήτησης και, το σπουδαιότερο, δράσης. Για να καταγραφεί πραγματικά ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να υφίσταται τέτοιες θυσίες και να θησαυρίζουν οι λίγοι. Πρέπει αυτό να καταγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Εμείς θα βοηθήσουμε να καταγραφεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ