ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μπει τέρμα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία
  • Επερώτηση δέκα βουλευτών του Κόμματος για τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία
  • Αναλυτικά στοιχεία, που καταδεικνύουν τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές - τρομοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης
  • Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της, να πάρει μέτρα και να σταματήσει την επικίνδυνη αυτή πρακτική σε βάρος του λαού

Τα επικίνδυνα φαινόμενα αυταρχισμού, αντιδημοκρατικής - τρομοκρατικής δράσης, της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων των εργαζομένων, της βιομηχανίας διώξεων, δικών και καταδικών των αγροτών για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως και τα κρούσματα παρακολούθησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με Επερώτηση για τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που υπογράφουν δέκα βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος (Αγγουράκης Μπάμπης, Γκατζής Νίκος, Κανταρτζής Αχιλλέας, Κολοζώφ Ορέστης, Κόρακας Στρατής, Κωστόπουλος Δημήτριος, Μπόσκου Μαρία, Μπούτας Βαγγέλης, Παναγιώτου Σταύρος και Τασούλας Απόστολος). Οι κομμουνιστές βουλευτές, με την Επερώτησή τους φέρνουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και την καλούν να ανακοινώσει στη Βουλή τι μέτρα θα πάρει, για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη πρακτική αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα στην Επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, επισημαίνεται αναλυτικά:

Η κυβέρνηση, υπακούοντας πιστά στις εντολές της ΕΕ και στην προσπάθειά της να προωθήσει τους στόχους σύγκλισης, εφαρμόζει, όλο και με ταχύτερους ρυθμούς, μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που προσθέτει όλο και νέα βάρη στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και γενικά στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και, από την άλλη, υποθάλπει και στηρίζει την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου στην πατρίδα μας.

Η εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής της, συνοδεύεται από μια έξαρση λήψης αυταρχικών μέτρων, με προφανείς στόχους την τρομοκράτηση όσων αντιδρούν ή σκέφτονται να αντιδράσουν, αλλά και την καταγραφή και περιορισμό της δράσης του λαϊκού κινήματος και των οργανώσεών του που παλεύουν για την αποδυνάμωση και, τελικά, την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Νομική θωράκιση του αυταρχισμού

Πλευρές αυτού του αυταρχικού κατήφορου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι οι παρακάτω:

1. Η ενίσχυση του αντιδημοκρατικού και αντιδραστικού νομοθετικού οπλοστασίου,με τη χρησιμοποίηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ετσι έχουμε:

  • Την κύρωση της Συνθήκης του Σένγκεν και την ψήφιση του ν.2429/97. Ετσι προωθείται η συλλογή και επεξεργασία ατομικών στοιχείων που αφορούν την ιδιωτική ζωή, αλλά και τη συλλογική κοινωνική δράση των πολιτών, στο όνομα της προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επεκτείνεται και ενισχύεται η δράση και η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών των συμβαλλομένων χωρών. Ας σημειωθεί ότι η Συνθήκη Σένγκεν ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ ως μίνιμουμ (γι' αυτό με τον τίτλο "κεκτημένο") σύστημα προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και της κρατικής ασφάλειας των χωρών - μελών της ΕΕ.
  • Την ψήφιση διατάξεων στο ν. 2479/97 που στοχεύουν στην ενίσχυση της καταστολής των απεργιών, διαδηλώσεων και κοινωνικών διαμαρτυριών, αφού επιτείνουν την ποινική τιμωρία της απελευθέρωσης κρατουμένου, πέραν των φυλακισμένων (άρθρο 2 παρ.4) και ποινικοποιούν τις παραβάσεις των δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών δικαστικών διαταγών στα πλαίσια της λήψης ασφαλιστικών μέτρων (άρθρο 2 παρ.9).
  • Την ψήφιση του ν. 2518/97, με τον οποίο νομιμοποιείται και επεκτείνεται η δράση των ιδιωτικών επιχειρήσεων ασφαλείας (ιδιωτική αστυνομία) με τη χρήση σκύλων, αλλά και με οπλοφορία. Ηδη η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση των ΗΣΑΠ, παρά την αντίδραση των εργαζομένων, ανέθεσε τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου και των σταθμών των ΗΣΑΠ σε ιδιωτική εταιρία ασφαλείας.
  • Με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που ετοιμάζει η κυβέρνηση διατηρεί την εμφυλιοπολεμική λογική του 1951, επισείοντας κύρωση για όσους εκδηλώνουν "άρνηση στο Σύνταγμα", "έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία" (ποιος θα το κρίνει;), με σχετικό άρθρο και με μια σειρά άλλες διατάξεις επιδιώκεται ο πειθαναγκασμός των δημοσίων υπαλλήλων στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.
Παραβίαση συνδικαλιστικών ελευθεριών

2. Η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων οργανώσεων του λαϊκού κινήματος που αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης με τη χρήση διάφορων μηχανισμών:

  • Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη παρουσία αστυνομικού σε σύσκεψη της Συνδικαλιστικής Παράταξης της ΕΣΑΚ. Αποδείχτηκε ότι εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία, κατόπιν εντολής της κρατικής Ασφάλειας. Πρόκειται για περιστατικό ωμής και ανοιχτής παραβίασης στοιχειωδών δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, για το οποίο φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση.
  • Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν τους τελευταίους μήνες σε Σύσκεψη Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας, της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, της Ομοσπονδίας Λογιστών στην Αθήνα, σε σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.
  • Αστυνομικοί απευθυνόμενοι σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε χωριά της Θεσσαλίας, ρωτούσαν εάν και πόσοι θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων στην Αθήνα.
Ποινικοποίηση των αγώνων

3. Η ποινικοποίηση των αγώνων.

  • Ολοι είμαστε μάρτυρες της πρωτοφανούς βιομηχανίας διώξεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε βάρος των αγροτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι διώξεις αυτές έχουν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι ιδιαίτερα μαζικές,στήνονται ομαδικές ποινικές δίκες, έχουμε - πέρα από κάθε δικαστηριακή πρακτική - επίσπευση των σχετικών δικών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δίκη σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, καταδίκη (για πρώτη φορά) των μελών της παραπάνω Επιτροπής για ηθική αυτουργία στα φερόμενα αδικήματα που υποτίθεται ότι διέπραξαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, προσφυγή στα δικαστήρια δημόσιων οργανισμών (ΟΣΕ, Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) για καταβολή αποζημιώσεων 1,7 δισ. δραχμών, δηλαδή απειλή οικονομικής εξόντωσης των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Εγινε ακόμα λόγος από το στόμα του υπουργού Δικαιοσύνης για διώξεις σε βάρος όσων εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες. Παράλληλα, έχουμε τη χρήση χουντικών νόμων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους και την πρωτοφανή ενέργεια της δολιοφθοράς στα γεωργικά μηχανήματα (ελκυστήρες) από τις αστυνομικές δυνάμεις στο όνομα της "πρόληψης αδικημάτων" μιας πραχτικής πολύ επικίνδυνης εάν συνεχιστεί και επεκταθεί. Τέλος, με πρωτοφανή απόφαση, σαφώς καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση, του δικαστηρίου της Αρτας δημεύονται αγροτικά μηχανήματα αγροτών,που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων και των αγώνων των ναυτεργατών, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, διάφοροι "αγανακτισμένοι" και "θιγόμενοι" φορτηγατζήδες και άλλοι "αγανακτισμένοι πολίτες" έκαναν συστηματικές προσπάθειες αντιπαράθεσης σε αυτούς τους αγώνες. Τότε προβλήθηκε δημόσια, από την κυβέρνηση η επικίνδυνη θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού".
  • Απειλή κατά των απεργών της "Ολυμπιακής", ότι θα αναζητηθούν διαφυγόντα κέρδη της επιχείρησης εάν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εκτόξευσε το καλοκαίρι του 1997 ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών κ. Καστανίδης.
  • Τον Ιανουάριο του 1997, σε δικαστήριο του Βόλου, δικάζονται 18 μαθητές του 2ου ΤΕΛ και της 1ης ΤΕΣ Βόλου και δύο εξ αυτών καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης 10 ημερών με τριετή αναστολή, γιατί συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος που πραγματοποίησαν οι μαθητές των παραπάνω σχολείων. Και άλλες τέτοιες δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Το Νοέμβρη του 1996 ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για παράνομη βία, σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Στόχος και η διακίνηση ιδεών!

4. Η προσπάθεια παρεμπόδισης της διακίνησης ιδεών και απόψεων που δεν υποτάσσονται στη λογική της κυβέρνησης και γενικότερα στην κυρίαρχη άποψη.

  • Το βράδυ της Τρίτης 1.4.1997 συνεργείο μελών της ΚΝΕ δέχτηκε βάναυση επίθεση από συνεργείο των Ειδικών Υπηρεσιών Καθαρισμού του Δήμου της Αθήνας και από έναν αστυνομικό, εκτός υπηρεσίας, που χρησιμοποίησε και το περίστροφό του, την ώρα που έκαναν αφισοκόλληση για εκδήλωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό.
  • Μετά τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη στο Βράχο της Ακρόπολης ατόμων που διαφωνούσαν για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Ελλάδα, συνελήφθησαν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, με συνοπτικές διαδικασίες, δύο νέοι, γιατί διακινούσαν προκηρύξεις κατά της ανάληψης της Ολυμπιάδας από την Αθήνα. Για την καταδίκη τους χρησιμοποιήθηκαν χουντικές διατάξεις για τη ρύπανση του δρόμου και για την απαγόρευση διανομής προκηρύξεων.
  • Στις 9/9/97 περιπολικό με πινακίδα "Πανεπιστήμιο Αθηνών" σταμάτησε, μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, μέλη της ΚΝΕ και των ΠΚΣ, τα οποία είχαν μεταβεί στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου για να μοιράσουν προκηρύξεις και να κρεμάσουν πανό για το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", δηλώνοντάς τους ότι "απαγορεύεται η διέλευση στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης". Πρόκειται για ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και για θεσμοθέτηση μιας άτυπης πανεπιστημιακής αστυνομίας.
  • Το Σάββατο 27/9/1997, κατά τις ημέρες που ο Πατριάρχης Κων/λεως Βαρθολομαίος, επισκεπτόταν επίσημα την Ελλάδα, οι αρχές Ασφαλείας συνέλαβαν και οδήγησαν στο Αυτόφωρο, για να δικαστούν με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης, έξι άτομα που κολλούσαν αφίσες, οι οποίες με το περιεχόμενό τους καταφέρονταν εναντίον του διαλόγου της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον Πάπα της Ρώμης.
Τρομοκρατική πρακτική

5. Αντιδημοκρατικές ενέργειες και πρακτικές που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και να εθίσουν την κοινή γνώμη στην αποδοχή της καταστολής και της δράσης των αστυνομικών δυνάμεων.

  • Το Νοέμβριο του 1996 δολοφονείται "εν ψυχρώ" από αστυνομικό ο Τσιγγάνος συμπολίτης μας Αναστάσιος Μουράτης, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης καταδίωξης και σύλληψης κακοποιού Τσιγγάνου. Είχαν προηγηθεί και άλλες μαζικές επιχειρήσεις "τύπου Ράμπο" σε τσιγγάνικους καταυλισμούς.
  • Με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας, αστυνομικοί αντιμετωπίζουν με απαράδεκτο τρόπο λαθρομετανάστες, ενισχύοντας τις ρατσιστικές αντιλήψεις μέσα στην κοινωνία. Αποτέλεσμα είναι, από τους προπηλακισμούς, ξυλοδαρμούς κλπ., να φτάσουμε σε φόνο άοπλου λαθρομετανάστη πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
  • Τον ίδιο μήνα έχουμε αναίτια σύλληψη, σωματικό έλεγχο και ξυλοδαρμό δύο μαθητών - μελών της ΚΝΕ από ομάδα αστυνομικών, καθώς επίσης και τη σύλληψη 14 μελών της ΚΝΕ μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο.
  • Την Παρασκευή 7/2/1997, αστυνομικές δυνάμεις απωθούν βίαια, ακόμη και ξυλοκοπούν δημοσιογράφους (στέλνοντας έναν από αυτούς στο Νοσοκομείο), για να μην καταγράψουν την επίθεση δολιοφθοράς των αστυνομικών στα τρακτέρ των αγροτών στις Μικροθήβες.
  • Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 22/7/1997 μια ομάδα ανδρών που δήλωναν αστυνομικοί της ομάδας Μ-4 εισήλθαν σε συρμό του ηλεκτρικού στην πλατεία Βικτωρίας και έσπειραν τον πανικό στους επιβάτες, ψάχνοντας, δήθεν, για Αλβανούς λαθρομετανάστες. Παρά τις αρχικές διαψεύσεις, τόσο του τότε αττικάρχη, όσο και του τότε διευθυντή Ασφαλείας, με έγγραφη απάντησή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ομολόγησε ότι επρόκειτο για ομάδα αστυνομικών, που λειτούργησαν νόμιμα μέσα στα πλαίσια της αποστολής τους.
  • Τον προηγούμενο μήνα, όλοι γίναμε μάρτυρες της εφαρμογής ενός ακραίου μέτρου καταστολής, όπως είναι η κατάσχεση και δήμευση αυτοκινήτων, που οι οδηγοί τους ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και δικύκλων που οι οδηγοί τους οδηγούν επικίνδυνα, κατόπιν εντολής και υποδείξεων του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αν. Κανελλόπουλου, στηριγμένη σε ξαφνική και έωλο ερμηνεία του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Η μετέπειτα δήμευση και αγροτικών μηχανημάτων αγωνιζόμενων αγροτών έδειξε πού αποσκοπεί η ενθάρρυνση από την κυβέρνηση αυτών των "πρωτοβουλιών".
  • Τη Δευτέρα 29/9/1997, η Αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει ουσιαστικά συγκέντρωση του ΚΚΕ με θέμα τη θέση του Κόμματος για το Σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" στο χωριό Λουσικά Αχαϊας όταν, με πρόσχημα το κυνήγι λαθρομεταναστών, αστυνομικοί με προτεταμένα τα όπλα, περνώντας ανάμεσα από τους έκπληκτους συγκεντρωμένους, μπήκαν μέσα σε παρακείμενο καφενείο και συνέλαβαν έναν Αλβανό.
Επίσημη ανοχή και στήριξη

6. Ανοχή ή και στήριξη του αυταρχισμού στους τόπους δουλιάς.

  • Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, αλλά και δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας και εισαγγελικές αρχές παρακολουθούν απαθείς και αμέτοχοι την προκλητική δράση επιχειρηματιών που τρομοκρατούν τους εργαζόμενους και απαγορεύουν στους συνδικαλιστές να εισέλθουν στους χώρους δουλιάς και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Σαν πιο χαρακτηριστικές αναφέρουμε τις περιπτώσεις: α) Της ΦΑΜΑΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, όπου η εργοδοσία προσδιορίζει ακόμα και την ώρα που οι εργαζόμενοι θα εκτελέσουν τη σωματική τους ανάγκη. β) Του ΜΙΝΙΟΝ, όπου η εργοδοσία, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εργαζόμενων, προέβη σε ύβρεις και απειλές, σε βάρος των εργαζόμενων και των συνδικαλιστών του επιχειρησιακού Σωματείου, ακόμα και σε χειροδικία σε βάρος της προέδρου του Σωματείου. γ) Της επιχείρησης ιματισμού ΕΛΛΑΣ ΑΕ στην Πάτρα, όπου, πρόσφατα, συνδικαλιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ιδιωτική αστυνομία του εργοστασίου, που, όχι μόνο εμπόδισε να συναντηθούν με εκπρόσωπο της εταιρίας, αλλά και τους εκδίωξε, ενώ η Νομαρχία και η Εισαγγελία δήλωσαν αδυναμία επέμβασης.
  • Υπάρχουν δυστυχώς και περιπτώσεις όπου όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις, μπαίνουν στην υπηρεσία εργοδοτών για να καταστείλουν τους αγώνες των εργαζομένων. Αναφέρουμε τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα:

α) Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και του Λιμενικού στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να εμποδίσουν τους άνεργους, επιτίθενται και τους ξυλοκοπούν άγρια.

β) Το στρατόπεδο της στρατιωτικής διοίκησης λιμένα Πειραιά (πρώην αμερικάνικη βάση) χρησιμοποιήθηκε για το σπάσιμο της απεργίας των ναυτεργατών, ο διοικητής του στρατοπέδου έδωσε διαταγή προς τους φαντάρους να στρέψουν τα όπλα προς τους ναυτεργάτες που απεργούσαν.

γ) Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών, ισχυρές λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν βάναυσα στους ναυτεργάτες που περιφρουρούσαν την απεργία τους, τραυματίζοντας δύο από αυτούς.

δ) Στο εργοστάσιο του βιομήχανου κ. Δραγούνη, αστυνομικοί, ενεργώντας σαν ιδιωτική αστυνομία του εργοδότη, απαγόρευσαν παράνομα την είσοδο σε συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ και άλλα πολλά παραδείγματα.

Κυβερνητικές υπεκφυγές και ευθύνες

Οταν τα παραπάνω φαινόμενα καταστολής και άκρατου αυταρχισμού καταγγέλλονται, η Κυβέρνηση επιλέγει διάφορους τρόπους να απαντήσει.

  • Αλλοτε καλύπτεται πίσω από τη δήθεν ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης υποδείκνυε σε καθημερινές εμφανίσεις του τα ποινικά αδικήματα στα οποία υποτίθεται ότι υπέπεσαν οι αγρότες και έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση κατάλυσης της έννομης τάξης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  • Αλλοτε δικαιολογεί τις αστυνομικές επεμβάσεις, στο όνομα της προστασίας της έννομης τάξης και των συμφερόντων των πληττομένων από τις κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων.
  • Αλλοτε επιχειρεί να υποβαθμίσει τα γεγονότα, χαρακτηρίζοντάς τα μεμονωμένα περιστατικά.
  • Αλλοτε, τέλος, προσπαθεί να απαλλαγεί των ευθυνών της, διατάσσοντας τις γνωστές Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις, που παίρνουν τυπικό χαρακτήρα με προαποφασισμένο το πόρισμά τους.

Η συχνότητα, η ένταση, οι μέθοδοι των περιστατικών εκδήλωσης αυταρχισμού, αλλά και οι απαντήσεις της κυβέρνησης, όταν τέτοια φαινόμενα καταγγέλλονται, πείθουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια καλά οργανωμένη εκστρατεία που στοχεύει στο να ελαχιστοποιήσει και τελικά να υποτάξει τις λαϊκές αντιδράσεις που στρέφονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση:

Να σταματήσει ο αυταρχικός κατήφορος που εκδηλώνεται πρώτα και κύρια με την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

Να αποκαλυφθούν πλήρως και να αντιμετωπιστούν, οριστικά και αμετάκλητα, φαινόμενα παρακολούθησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας και έξαρσης της αστυνομοκρατίας.

Να ξηλωθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που στρέφονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εναντίον όλων των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική, που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη άποψη πάνω στα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.

Να προχωρήσει ο ουσιαστικός και πλήρης εκδημοκρατισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων των ευαίσθητων τομέων του κρατικού μηχανισμού.

ΒΟΥΛΗ
Εδρασαν πάλι οι σκοτεινοί μηχανισμοί

Σοβαρό κρούσμα "συνακρόασης" με θύμα δημοσιογράφο, δημιουργεί μέγα θέμα

Σοβαρό κρούσμα τηλεφωνικής συνακρόασης που δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες παρακολούθησης των συνδιαλέξεων σημειώθηκε χτες στη Βουλή και συγκεκριμένα στην αίθουσα δημοσιογράφων με θύμα τον δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ Γ. Διακογιάννη.

Το κρούσμα αυτό δημιουργεί μεγάλο θέμα για τη δράση των διάφορων κυκλωμάτων (παρακρατικών ή μη) πόσο μάλλον που συνέβη μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο. Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Ο συνάδελφος χτες το μεσημέρι όταν προσπάθησε από το τηλέφωνό του στη Βουλή να καλέσει το νούμερο της εφημερίδας του, έπεσε πάνω σε συνομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλου με συγγενικό του πρόσωπο. Οταν ο συνάδελφος αναγνώρισε τη φωνή του υπουργού και του είπε ότι τους ακούει, ο Αλ. Παπαδόπουλος ταράχτηκε και απόρησε για το πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Να σημειωθεί ότι εκείνη τη στιγμή ο υπουργός βρισκόταν στο γραφείο του στο υπουργείο Προεδρίας που είναι απέναντι σχεδόν από το κτίριο της Βουλής.

Να σημειωθεί επίσης ότι κρούσμα υποκλοπών μέσα στη Βουλή είχαμε και πριν από λίγους μήνες όταν με αφορμή την υπόθεση με τις "λίστες πολιτικών φρονημάτων" αστυνομικών, δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες τηλεφωνικές συνομιλίες του υπαστυνόμου Σουλτάτου, συνομιλίες που γίνονταν από το γραφείο του μέσα στη Βουλή.

Αμέσως μετά το συμβάν, ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος είπε ότι θα δώσει εντολή "να ερευνηθούν τα πάντα". Πάντως ο υπεύθυνος τηλεπικοινωνιών της Βουλής αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι πιθανότερη αιτία του συμβάντος είναι η "τυχαία συνακρόαση" υπογραμμίζοντας όμως ότι αν δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο τότε "θα είναι κάτι πολύ σοβαρό" γιατί η Βουλή και το υπουργείο Προεδρίας ανήκουν σε διαφορετικά τηλεφωνικά κέντρα. Μια άλλη εξήγησε που επιχειρήθηκε να δοθεί είναι ότι γίνονται έργα στην οδό Αθηνάς και πιθανόν λόγω των έργων να προκλήθηκε η τηλεφωνική εμπλοκή. Πάντως το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνών Τ. Μαντέλη ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα διατάξει να γίνει έρευνα στον ΟΤΕ.

Η σοβαρότητα του συμβάντος είναι προφανής γιατί έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των πρόσφατων αντιδημοκρατικών κρουσμάτων όπως η παρακολούθηση συνδικαλιστών από ασφαλίτες και η πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά απόφαση για τη δήμευση των τρακτέρ από αγρότες που συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις.

Φυσικά εάν οι όποιοι μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους δημοσιογράφους μέσα στη Βουλή, τότε είναι αυτονόητο ότι υπό παρακολούθηση είναι και τα κόμματα αλλά και οι βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται διερεύνηση σε βάθος της καταγγελίας και όχι η οχύρωση πίσω από βολικές όπως έδειξε το παρελθόν δικαιολογίες περί "τυχαίων περιστατικών".

Καθυστερούν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία

Αναγνώρισε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, ότι υπάρχει καθυστέρηση στις προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, αλλά φρόντισε να ρίξει τις ευθύνες στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο, όπως είπε, καθυστερεί τις σχετικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, και απαντώντας σε, σχετική με τις προσλήψεις στον τομέα της υγείας, Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα,ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις στον τομέα της υγείας "αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση", ανακοινώνοντας ότι για το 1996 - 97 θα γίνουν στο χώρο της υγείας συνολικά 10.000 προσλήψεις. Παραθέτοντας μία σειρά από νούμερα προσπάθησε να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς στη στελέχωση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.

Ο Απ. Τασούλας τόνισε ότι μία σειρά από νοσοκομεία, όπως της Λάρισας και της Ελευσίνας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην απαράδεκτη τακτική των προσλήψεων προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας. Επίσης τόνισε ότι παρ' όλη την παράθεση των σχετικών αριθμών από τον υφυπουργό, οι ελλείψεις προσωπικού υφίστανται κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στα νέα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη η συζήτηση της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με την παρακολούθηση από την Ασφάλεια συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ, επειδή ο Κ. Σημίτης πραγματοποιούσε χτες ταξίδι στην Αλβανία.

ΚΚΕ
Να η δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ!

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με αφορμή την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη, τονίζει με ανακοίνωσή του:

"Να η δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ! Το κρούσμα παρακολούθησης και τηλεφώνου δημοσιογράφου μέσα στο γραφείο του στη Βουλή, προσθέτει έναν ακόμα μεγάλο κρίκο στην αμαρτωλή πολιτική της κυβέρνησης. Αναδείχνει τον βρώμικο αντιλαϊκό ρόλο και τους μηχανισμούς που έχουν στήσει, με ευθύνη και κατ' εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του, οι διάφοροι κύριοι Τσουκάτοι και οι υπηρεσίες τους.

Επιβεβαιώνεται και πάλι, ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης, τρομοκρατίας, εξαγοράς και εκβιασμών, δε στρέφονται μόνο κατά των κομμουνιστών. Εχουν ευρύτερους στόχους.

Στην κυβέρνηση των "κοριών", μια απάντηση χρειάζεται: Ο ενωμένος λαϊκός αγώνας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, μέχρι τη στιγμή που ο λαός θα την πάρει στο κατόπι, αυτή και τους φορείς της".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ