ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Μόσχα για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα εκπροσωπήσει το Κόμμα στη συνάντηση προς τιμήν των 60 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, που οργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα στη Μόσχα, στις 17 και 18 του Απρίλη.

Στη συνάντηση θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της προσφοράς των κομμουνιστικών κομμάτων στον αντιφασιστικό αγώνα. Στο επίκεντρό της θα βρεθεί επίσης η αντιμετώπιση του σύγχρονου αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού, όπως και η ανάγκη για την ενίσχυση της αλληλεγγύης με τους αντιφασίστες και τους κομμουνιστές, που είναι φυλακισμένοι, διώκονται και βρίσκονται στην παρανομία, με όσους αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο νεοφασισμό.

Η συνάντηση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που αποφάσισαν τα κομμουνιστικά κόμματα στη Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2004.

Το ΚΚΡΟ έχει προσκαλέσει εκπροσώπους των κομμουνιστικών κομμάτων από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και από ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικές ... φούσκες στη Βουλή

Την εξωτερική πολιτική επέλεξαν χτες ως πεδίο αντιπαράθεσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να «καλύψουν» τη συμφωνία τους στην υιοθέτηση της Συνθήκης για το «ευρωσύνταγμα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ προανήγγειλε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Επιδιώξαμε και επιτύχαμε να γίνει αποδεκτή σε διεθνές επίπεδο η θέση μας για κοινά αποδεκτή λύση μέσα από ουσιαστικό διάλογο. Επιδιώξαμε και επιτύχαμε την ενεργοποίηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κατάθεση αυτού του πλαισίου νέας πρότασης από τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε εκείνοι που προκαλέσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με άπλετη ενημέρωση για το Κυπριακό. Θα το κάνουμε και στο ζήτημα των Σκοπίων». Επίσης, σχετικά με την πρόταση Νίμιτς σημείωσε: «Το έγγραφο το οποίο δόθηκε τελικά είχε μία έννοια εμπιστευτικότητας. Δεν είχε καμία έννοια να αποκρυβεί από οποιονδήποτε. Αλλωστε κανείς δε δέχτηκε αυτό ότι είναι προϊόν ή αποτέλεσμα τελικής συμφωνίας. Πριν πάμε σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, βεβαίως και θα διαβουλευτούμε με τους πολιτικούς αρχηγούς και με πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών». Κατέληξε τονίζοντας: «Θα ήμασταν έτοιμοι να προσέλθουμε με εποικοδομητικό πνεύμα σε μια τελική φάση διαπραγματεύσεων, για να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κ. Καραμανλής σημείωσε: «Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά την προώθηση και την πιστή εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης (...) Δε βοηθούν τη γειτονική χώρα οι δραστηριότητες και τα γεγονότα που προκαλούν ένταση».

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «έλλειμμα πληροφόρησης που είχα από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δε μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές» αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ. Συνολικότερα σημείωσε: «Το εθνικό μας συμφέρον είναι να λύσουμε ειρηνικά τα προβλήματα στην περιοχή, και το θέμα του ονόματος και το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού λέγοντας: «Εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την πολιτική μας πάνω σε σχέδιο, τη στρατηγική του Ελσίνκι, που είχε τα σκέλη και της ένταξης της Κύπρου και της επίλυσης του Κυπριακού και βεβαίως της παραπομπής της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο γι' αυτές τις υποθέσεις και για τα Βαλκάνια (...) Η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε προοδευτικά και ριζικά αυτήν την πολιτική. Αντικατέστησαν μία υπεύθυνη οραματική πολιτική με το κενό».

ΠΓΔΜ
Αμετακίνητη στη «διπλή ονομασία»

Στη «διπλή ονομασία» επιμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι στο τέλος η χώρα του θα νικήσει!

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα του ονόματος θα είναι δύσκολος, όμως στο τέλος θα νικήσουμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

Σχολιάζοντας την τροπολογία ομάδας ευρωβουλευτών, οι οποίοι με αυτή ζητούσαν την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας) και η οποία χτες απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Βλ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι «πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια και πρωτοβουλία των φίλων και υποστηρικτών της Μακεδονίας» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε με την απόρριψη της τροπολογίας. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, όλο και συχνότερα, θα έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοιες πρωτοβουλίες».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «εάν εισερχόμαστε στην τελευταία φάση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τότε η Μακεδονία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να προτείνει περισσότερες λύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, αποκλειστικά και μόνο για το όνομα που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα στις διμερείς σχέσεις με τη Μακεδονία». Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ότι στα Σκόπια ασκούνται «πιέσεις» από την ΕΕ να αποδεχτούν την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ως βάση διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως δεν υπάρχουν «πιέσεις» προς τη χώρα του και πρόσθεσε ότι ούτε και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, άσκησε κάποια πίεση, κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Ο Βλ. Μπούτσκοφσκι, τέλος, τάχθηκε κατά μίας πιθανολογούμενης ανάμειξης της ΕΕ στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το όνομα. «Την παρούσα στιγμή δεν είναι απαραίτητη η ανάμειξη της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι για την εκκρεμότητα της ονομασίας διεξάγουμε συνομιλίες στα Ηνωμένα Εθνη», δήλωσε.

Στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναφέρθηκε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενταξης (DUI), Αλί Αχμέτι, ο οποίος μιλώντας στο Τέτοβο, εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στη συνταγματική, όπως αποκαλείται, ονομασία της ΠΓΔΜ. «Το DUI αποδέχεται και υπερασπίζεται το συνταγματικό όνομα της χώρας, υποστηρίζει όλες τις διπλωματικές και πολιτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Αχμέτι. Σε αντίθεση με τον Αλί Αχμέτι, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) της αντιπολίτευσης, Αρμπεν Τζαφέρι, δήλωσε πως το κόμμα του υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους.

Δε θα γίνει η ΝΑΤΟική άσκηση στο Πράσινο Ακρωτήρι

Λόγω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Δε θα γίνει τελικά στα ανοιχτά των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου (Capo Verde), στις αφρικανικές ακτές του Ατλαντικού, η προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη του 2006 ΝΑΤΟική άσκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Η διεξαγωγή της άσκησης είχε ανακοινωθεί από την έδρα του ΝΑΤΟ και θα ήταν η πρώτη της υπό συγκρότηση δύναμης 18.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών, όπως και η πρώτη τέτοιας κλίμακας στην Αφρική. Η συγκεκριμένη άσκηση δε θα διεξαχθεί τελικά στην Αφρική, λόγω αντιδράσεων της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ελληνική συμμετοχή δεν προβλεπόταν στην άσκηση.

Πάντως, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια δε ματαιώνονται και αναμένεται ο ορισμός άλλης περιοχής για να ασκηθεί η νέα ΝΑΤΟική δύναμη. Εξάλλου, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνη του 2004 στην Κωνσταντινούπολη, που καθόρισαν το πλαίσιο για επέκταση της δράσης στην Αφρική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, είναι ενεργοί, με στόχο την εδραίωση του ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμια κατασταλτική δύναμη, ως ο στρατιωτικός βραχίονας της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Υπενθυμίζεται η αρχική ματαίωση των φετινών ασκήσεων στη Μαυριτανία, μετά από παρέμβαση και πάλι της Γαλλίας.

Εκδήλωση στην Πρέβεζα

Η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας διοργανώνει σήμερα εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια» και ομιλητή τον Η. Θερμό, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στο ξενοδοχείο «ΠΡΕΒΕΖΑ CITY» στις 8μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ