ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Προς το χειρότερο οι εξελίξεις στην ΕΕ

Παρέμβαση του Αντ. Σκυλλάκου σε σχετική συζήτηση στη Βουλή

Προς το χειρότερο κατευθύνονται οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την υιοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» και αυτό πρέπει να βάλει σε ανησυχίες ακόμα και αυτούς που υπερασπίζονται τις επιλογές της ΕΕ.

Την επισήμανση αυτή έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος παρεμβαίνοντας σε σχετική συζήτηση που έγινε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ολα όσα προβλέπονται, τόνισε, για την ιθαγένεια, τη νομική προσωπικότητα της ΕΕ ή την επικουρικότητα, θα μας οδηγήσουν σε μία κατάσταση κατά την οποία ό,τι διεθνή συμφωνία υπογράφει η ΕΕ με άλλα κράτη δε θα περνάει από τα εθνικά Κοινοβούλια. Ο Αντ. Σκυλλάκος έφερε ως παράδειγμα την υπό υπογραφή συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την έκδοση πολιτών, η οποία, κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού, δε θα έρθει για κύρωση στη Βουλή.

Οσο για την κοινή εξωτερική πολιτική ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το θέμα είναι εάν αυτή είναι καλή ή κακή και υπογράμμισε ότι στην περίπτωση της εισβολής στη Γιουγκοσλαβία ενώθηκαν όλοι για τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, όπως κάνουν σήμερα και στην Αφρική, όπου η Γαλλία έχει δικά της συμφέροντα. Αλλωστε, είπε, το πραγματικό της πρόσωπο η ΕΕ το δείχνει στο κείμενο του Συντάγματος, όπου αναφέρεται ότι η εξωτερική της πολιτική έχει «στόχο τα συμφέροντά της». Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για στρατιωτικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με το πρόσχημα της «πρόληψης της τρομοκρατίας», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα οι «ενοχλητικές χώρες».

Σχετικά με τα «θεσμικά ζητήματα» ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι η Ελλάδα υποχώρησε ακόμα και από εκείνα τα σημεία που θεωρητικά υποστήριζε, όπως να υπάρχει ένας επίτροπος από κάθε χώρα ή να διατηρηθεί η κυκλική προεδρία, και σύρεται στις θέσεις των «ισχυρών» της ΕΕ. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η πρόβλεψη για τα «ευρωπαϊκά κόμματα», τα οποία θα συμβάλουν στην «ευρωπαϊκή συνείδηση», κάτι που θα σημάνει διακρίσεις και αποκλεισμούς για τα «μη αρεστά κόμματα».

Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για το εάν το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» θα τεθεί ή όχι σε δημοψήφισμα και ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είπε ότι η προσωπική του άποψη είναι πως πρέπει να γίνει στη χώρα μας σχετικό δημοψήφισμα.

Αντίθετο στη θέσπιση του ευρωσυντάγματος το ΚΚΕ

Δήλωση των ευρωβουλευτών του Κόμματος

Με δήλωση που κατέθεσαν στο Προεδρείο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, Στρατής Κόρακας και Γιάννης Πατάκης κατήγγειλαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του «Συντάγματος», που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση, του οποίου μοναδικός στόχος είναι να κατοχυρωθούν «συνταγματικά» οι ανελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή τους τόνισαν τα παρακάτω:

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη θέσπιση ευρωσυντάγματος, γιατί έτσι ενισχύεται η ιμπεριαλιστική ΕΕ σε βάρος των λαών και σε όφελος των εκμεταλλευτών. Επιπλέον, το κείμενο της Συνέλευσης, η οποία συγκροτήθηκε και λειτούργησε άκρως αντιδημοκρατικά, φιμώνοντας κάθε αριστερή φωνή, δεν αποκρυσταλλώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών. Αντίθετα, τις συρρικνώνει.

Η δήλωση πίστης "σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική κοινωνική (!) οικονομία της αγοράς" θεσμοθετεί και συνταγματικά τον καπιταλισμό. Η κατάργηση της εναλλασσόμενης προεδρίας, η σύνθεση της Επιτροπής, η συρρίκνωση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, ο ορισμός της ειδικής πλειοψηφίας, αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ανακατανομή της εξουσίας υπέρ των ισχυρών και παραπέρα εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στο ιμπεριαλιστικό, ευρωενωσιακό κέντρο.

Βαθαίνει επικίνδυνα η στρατιωτικοποίηση στα πλαίσια της κοινής αμυντικής πολιτικής που, βέβαια, "σέβεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού". Με πρόσχημα την τρομοκρατία, δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις κατά των λαών όλου του κόσμου (χωρίς να μένει έξω ο "εσωτερικός εχθρός"), επιφυλάσσεται ιδιαίτερος ρόλος στα κράτη - μέλη με "υψηλές στρατιωτικές δυνατότητες". Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος υπουργός είναι των εξωτερικών.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι λαοί δε θα ξεγελαστούν. Οι αντιθέσεις του καπιταλισμού οξύνονται, μέσα και έξω από την ΕΕ. Η λαϊκή πάλη θα δυναμώνει όσο εντείνεται η αντιλαϊκή πολιτική και θα γκρεμίσει το οικοδόμημα που τόσο προσεκτικά φτιάχνουν».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ταύτιση «στόχων» με κυβέρνηση

Ενθερμος υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών επιλογών που προώθησε η κυβέρνηση Σημίτη από τη θέση της προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πλειοδοτήσει σε «φιλοευρωπαϊσμό».

«Στηρίξαμε τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Χαλκιδική. Προσδιορίζοντας τους στόχους αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της διεύρυνσης, στην προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, στην προώθηση των κοινοτικών πολιτικών στα θέματα της μετανάστευσης, του ασύλου και της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, καθώς και στην κατάθεση των προτάσεων για το Σύνταγμα της ΕΕ. «Και εμείς - επανέλαβε - σταθήκαμε υποστηρικτικά στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα ζητήματα της Προεδρίας». Δεν παρέλειψε επίσης να ευχηθεί στην κυβέρνηση «να πετύχει απόλυτα στην εκπλήρωσή όλων των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων».

Εξέφρασε τη βαθιά του πίστη στην «πολιτική ένωση και στην ομοσπονδιακή εξέλιξη της Ευρώπης», αλλά, ταυτόχρονα, ζήτησε να διασφαλιστεί η «ισοτιμία όλων», χωρίς να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό. Περιορίστηκε να αναφέρει τις επιφυλάξεις του για τη θέσπιση ενός μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά έριξε το βάρος του στην ανάγκη να περιληφθεί στο ευρω-Σύνταγμα «ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής», αν και γνωρίζει ότι είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης «ενισχυμένης συνεργασίας στην άμυνα».

Σχολιάζοντας το κείμενο της ψευδο-Συνέλευσης υπό τον Ζισκάρ ντ' Εστέν για το ευρω-Σύνταγμα είπε: «Οι έως σήμερα προτάσεις δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη θέληση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων για αλλαγές ουσίας, με διαφύλαξη της ισοτιμίας στο modus operandi της Ενωσης». Θέλουμε, πρόσθεσε, ένα κείμενο ισορροπημένο, όχι μόνον ανάμεσα στις απόψεις των μεγάλων, αλλά ανάμεσα στις προσδοκίες όλων των κρατών και όλων των λαών.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η προετοιμασία για το Σύνταγμα της ΕΕ και η διεύρυνση με δέκα νέα μέλη δημιουργούν την «αίσθηση αλλά και τη σιγουριά μιας Ευρώπης που προχωρά».

Σ' αυτήν την Ευρώπη όμως δεν υπάρχει θέση για τους εργάτες και μάλιστα τους μεταλλωρύχους. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε να συναντηθεί με τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής και παρέπεμψε σε συνάντηση «κατόπιν εορτής», την ερχόμενη Τρίτη, με τη μετάβαση στο Στρατώνι των βουλευτών της ΝΔ Μεϊμαράκη και Σαλαγκούδη.

ΒΟΥΛΗ
Αλλαγές στην ψηφοφορία για την ασυλία

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες στη Βουλή τροποποίηση του κανονισμού της για τον τρόπο λήψης της απόφασης σχετικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας. Σύμφωνα με την πρόταση του Α. Κακλαμάνη, που υιοθετήθηκε, στο εξής η απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας ενός βουλευτή θα λαμβάνεται με φανερή ψηφοφορία, εκτός εάν ζητηθεί μυστική από τον πρόεδρο της Βουλής ή τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο βουλευτής του οποίου ζητείται η άρση της ασυλίας.

Της όλης διαδικασίας θα προηγείται συζήτηση σε διακομματική επιτροπή Δεοντολογίας όπου, αφού ακουστεί ο ενδιαφερόμενος βουλευτής, θα συντάσσεται έκθεση για το εάν η πράξη για την οποία ζητείται η ασυλία συνδέεται ή όχι με την πολιτική δράση του βουλευτή.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος χαρακτήρισε κατάκτηση το θεσμό της βουλευτικής ασυλίας, όπως επίσης και την πρακτική να αποφασίζονται με μυστική ψηφοφορία ζητήματα που αφορούν πρόσωπα. Τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρξε στην πράξη υπερβολική χρήση της άρνησης της Βουλής να άρει την ασυλία για περιπτώσεις που δεν είχαν πολιτική σημασία και γι' αυτό το λόγο χρειάζεται η σημερινή παρέμβαση «με ανοιχτή ψηφοφορία χωρίς όμως να καταργείται εντελώς η δυνατότητα της μυστικής ψηφοφορίας. Υπάρχει, τόνισε, ένας λελογισμένος περιορισμός της μυστικής ψηφοφορίας ο οποίος όμως είναι απαραίτητος να διατηρηθεί γιατί μπορεί σήμερα να μην είναι εμφανές το πρόβλημα, αλλά μπορεί να προκύψει αύριο. Ζήτησε όμως να μπορούν και οι ίδιοι οι βουλευτές - ένας ορισμένος αριθμός - και όχι μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων να έχουν δυνατότητα να ζητούν μυστική ψηφοφορία, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Σύσκεψη για τα προβλήματα των ΕΒΕ

Η Κομματική Οργάνωση Κορυδαλλού του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 23 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης), για τα προβλήματα του επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου. Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ