Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Προς το χειρότερο οι εξελίξεις στην ΕΕ

Παρέμβαση του Αντ. Σκυλλάκου σε σχετική συζήτηση στη Βουλή

Προς το χειρότερο κατευθύνονται οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την υιοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» και αυτό πρέπει να βάλει σε ανησυχίες ακόμα και αυτούς που υπερασπίζονται τις επιλογές της ΕΕ.

Την επισήμανση αυτή έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος παρεμβαίνοντας σε σχετική συζήτηση που έγινε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ολα όσα προβλέπονται, τόνισε, για την ιθαγένεια, τη νομική προσωπικότητα της ΕΕ ή την επικουρικότητα, θα μας οδηγήσουν σε μία κατάσταση κατά την οποία ό,τι διεθνή συμφωνία υπογράφει η ΕΕ με άλλα κράτη δε θα περνάει από τα εθνικά Κοινοβούλια. Ο Αντ. Σκυλλάκος έφερε ως παράδειγμα την υπό υπογραφή συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την έκδοση πολιτών, η οποία, κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού, δε θα έρθει για κύρωση στη Βουλή.

Οσο για την κοινή εξωτερική πολιτική ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το θέμα είναι εάν αυτή είναι καλή ή κακή και υπογράμμισε ότι στην περίπτωση της εισβολής στη Γιουγκοσλαβία ενώθηκαν όλοι για τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, όπως κάνουν σήμερα και στην Αφρική, όπου η Γαλλία έχει δικά της συμφέροντα. Αλλωστε, είπε, το πραγματικό της πρόσωπο η ΕΕ το δείχνει στο κείμενο του Συντάγματος, όπου αναφέρεται ότι η εξωτερική της πολιτική έχει «στόχο τα συμφέροντά της». Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για στρατιωτικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με το πρόσχημα της «πρόληψης της τρομοκρατίας», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα οι «ενοχλητικές χώρες».

Σχετικά με τα «θεσμικά ζητήματα» ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι η Ελλάδα υποχώρησε ακόμα και από εκείνα τα σημεία που θεωρητικά υποστήριζε, όπως να υπάρχει ένας επίτροπος από κάθε χώρα ή να διατηρηθεί η κυκλική προεδρία, και σύρεται στις θέσεις των «ισχυρών» της ΕΕ. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η πρόβλεψη για τα «ευρωπαϊκά κόμματα», τα οποία θα συμβάλουν στην «ευρωπαϊκή συνείδηση», κάτι που θα σημάνει διακρίσεις και αποκλεισμούς για τα «μη αρεστά κόμματα».

Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για το εάν το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» θα τεθεί ή όχι σε δημοψήφισμα και ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είπε ότι η προσωπική του άποψη είναι πως πρέπει να γίνει στη χώρα μας σχετικό δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ