Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Του είπαν για Ολλανδία και τον παρέδωσαν στους Τούρκους

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Κούρδος ηγέτης αναζητούσε δρόμο για την Ευρώπη

Ακόμη και την ύστατη στιγμή, λίγο πριν ο Κούρδος ηγέτης Α. Οτσαλάν παραδοθεί στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, αναζητούσε δρόμο για την Ευρώπη και απηύθυνε δραματική έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για να τον στείλει σε ευρωπαϊκή χώρα. Τη μαρτυρία αυτή ανέφερε η Σεμσί Κουλούτς (Ντιλάν), ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, καταθέτοντας για δεύτερη μέρα χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Η Ντιλάν είπε ότι λίγο πριν απομακρυνθεί ο Οτσαλάν από την πρεσβεία έβγαλε το πιστόλι της και απείλησε να αυτοκτονήσει, με κύριο αίτημα προς τους παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης «να ανοίξουν στον Α. Οτσαλάν το δρόμο για την Ευρώπη».

Η Ντιλάν, αναφερόμενη στις τελευταίες δραματικές στιγμές του Α. Οτσαλάν στην Κένια, είπε πως η ίδια και οι σύντροφοί της διέβλεπαν τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του και δεν άφηναν να τον πλησιάσει κανείς, εκτός από τον ταγματάρχη Σ. Καλεντερίδη. Η ίδια ρωτούσε επίμονα τον προορισμό του αεροσκάφους, στο οποίο θα επέβαινε ο Κούρδος ηγέτης, αλλά δεν της δινόταν καμιά πειστική απάντηση. Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο και τους ειπώθηκε ότι ήταν ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος τους διαβεβαίωνε, μέσω Καλεντερίδη και Κωστούλα, ότι το αεροπλάνο θα πετάξει στην Ολλανδία.

Το τηλεφώνημα αυτό ήταν και η αρχή του τέλους. «Μετά από αυτή την εξέλιξη, συνέχισε η Ντιλάν, ο πρόεδρος Α. Οτσαλάν είπε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να μην εμπιστευόμαστε τους φίλους μας». Ετσι ακολούθησε η γνωστή λίγο-πολύ διαδικασία, με την έξοδό του από την πρεσβεία και την τελική κατάληξη στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Ο ρόλος του Α. Αριστείδου

Η μάρτυς αναφέρθηκε και στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του φερόμενου Κύπριου επιχειρηματία Αρη Αριστείδου (Τζορτζ) και στο σκοτεινό ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση της παράδοσης Οτσαλάν. Η Ντιλάν επιβεβαίωσε ότι ο Α. Αριστείδου ζήτησε 1,5 εκατ. δολάρια, τα οποία θα ...έδινε για να εξαγοράσει υπηρεσιακούς παράγοντες από τις Σεϊχέλες, προκειμένου να χορηγήσουν στον «Απο» διαβατήριο! Επίσης, το ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ κατέθεσε ότι ο Κύπριος «επιχειρηματίας» είχε πολύ στενές επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, ότι βρισκόταν στο αεροπλάνο που πήγε τον Α. Οτσαλάν από την Ελλάδα στην Κένια και ότι ήταν στην ομάδα που οργάνωσε και υλοποίησε τη συνωμοσία κατά του Κούρδου ηγέτη. «Ο κ. Αριστείδου, είπε η Ντιλάν, λειτουργούσε αν όχι υπό την καθοδήγηση των μυστικών ελληνικών υπηρεσιών, τουλάχιστον υπό την ανοχή τους. Ηταν το άτομο που μετέφερε εντολές της κυβέρνησης και είχε άμεση επαφή με τον διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη». «Ενα πράγμα θέλω να καταθέσω - είπε η Ντιλάν: Ο πρόεδρος Οτσαλάν δεν ενέκρινε αυτές τις κινήσεις και τις έβλεπε μοναχά ως λύση ανάγκης, που του επιβάλλονταν υπό την πίεση των γεγονότων».

Αναφερόμενη για δεύτερη φορά στο ρόλο του αρχιπλοιάρχου ε.α. Α. Ναξάκη είπε ότι λειτουργούσε μεν καλοπροαίρετα, αλλά έπαιρνε εντολές από την κυβέρνηση και τις εκτελούσε.

Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες πως δήθεν ο Κούρδος ηγέτης είχε απευθείας συνομιλίες με τις αρχές της Κένιας για το πού θα πάει. Σε σχετική ερώτηση του Θ. Θεοδωρόπουλου, συνηγόρου του Α. Οτσαλάν, για να σχολιάσει η μάρτυς τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης διά στόματος πρωθυπουργού ότι ο Κούρδος ηγέτης επέλεξε την απευθείας συνεννόηση με την κυβέρνηση της Κένιας, η Ντιλάν απάντησε: «Δεν ήταν δυνατόν ο πρόεδρος Οτσαλάν να έχει επαφές με τους Κενιάτες, γιατί όλες τις επαφές τις οργάνωνα εγώ, καθώς ήμουν υπεύθυνη σ' αυτό τον τομέα».

Επίσης, απαντώντας και πάλι σε ερώτηση του Θ. Θεοδωρόπουλου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι δόθηκαν εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση στον «Απο», όταν έφευγε από την Ελλάδα, πως δε θα του συμβεί τίποτα εκεί που θα πάει.

Στο μεταξύ, χτες, κατέθεσε και ο Κούρδος δημοσιογράφος Οτσάρ Τζεμάλ, ο οποίος ανέφερε δύο σημαντικά στοιχεία:

- Οτι από δημοσιογραφική έρευνά του προκύπτει πως ουδέποτε οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τη Νότια Αφρική για να ζητήσουν τη χορήγηση ασύλου στον Α. Οτσαλάν. Οπως χαρακτηριστικά είπε, είχε συνάντηση με τον Ριάζ Σεΐκ, ανώτατο υπάλληλο τότε του υπουργείου Εσωτερικών της Ν. Αφρικής με αρμοδιότητα για θέματα χορήγησης πολιτικού ασύλου και σήμερα πρεσβευτή στην Αλγερία, ο οποίος του είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δε ζήτησε να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον «Απο» και ότι μόνον παράγοντες του κουρδικού κινήματος έθεσαν τέτοιο ζήτημα.

- Προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο (φαξ) με ημερομηνία 13/2/1999, το οποίο έλεγε ότι ο Σταυρακάκης ενημέρωσε τον Πάγκαλο πως έγινε συνάντηση Σημίτη-Μπερνς (πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα) και ότι αποφάσισαν ή να βγάλουν έξω τον Οτσαλάν ή να τον στείλουν στην Τουρκία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του Μουράτ Καγιά, ενός ανθρώπου χωρίς παλάμες στα χέρια και με πρόσωπο παραμορφωμένο, καθώς είναι ένας από αυτούς που αυτοπυρπολήθηκαν λίγο μετά την είδηση για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη. Η κατάθεση του Κούρδου αγωνιστή ήταν ένα «κατηγορώ» στον «πολιτισμένο κόσμο της Δύσης» για τα δεινά που υποφέρει ο κουρδικός λαός. «Αυτά που υφίσταται ο κουρδικός λαός, είπε ο Μουράτ Καγιά, είναι μια τραγωδία. Ωστόσο, η τραγωδία μας είναι ντροπή και στίγμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα που ανέχεται το δράμα των Κούρδων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε γνώριζε ο Απο για την Κένια (2003-06-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-05-16 00:00:00.0)
Ενήμερη η κυβέρνηση για την έλευσή του (1999-03-31 00:00:00.0)
"Το ένα καρφί η Ελλάδα"! (1999-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ