Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ενήμερη η κυβέρνηση για την έλευσή του

Με την κατάθεση του Α. Ναξάκη άρχισαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής

Ενήμερη ήταν η ΕΥΠ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση για την έλευση του Οτσαλάν στη χώρα μας, κάτι που επιβεβαιώνει ουσιαστικά την εκτίμηση ότι υπήρξε ένα προαποφασισμένο σχέδιο, με τελική κατάληξη την παράδοση του Κούρδου ηγέτη μέσω Κένυας.

Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή κατάθεση του Α. Ναξάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη σχετική υπόθεση, καθώς ο ναύαρχος ε. α. είπε ότι είχε ενημερώσει την ΕΥΠ - μέσω του Καλεντερίδη - για την πρόθεσή του να φέρει τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, ζητώντας, μάλιστα, και τη βοήθειά της. Οπως δε προκύπτει από την κατάθεση Καλεντερίδη στον εισαγγελέα, αυτός ενημέρωσε αμέσως την υπηρεσία του, άρα είναι απίθανο από εκεί και πέρα να μην μπορούσε η ΕΥΠ - άρα και η κυβέρνηση - να γνωρίζει τις κινήσεις του Α. Ναξάκη.

Πόσο μάλλον, που, όπως είπε ο ίδιος χτες, μέσα σε 10 μόλις ώρες βρήκε αεροπλάνο, πλήρωμα, λεφτά και εξασφάλισε και τη μυστικότητα για να φέρει τον Κούρδο ηγέτη από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Ο Α. Ναξάκης, που ανακοίνωσε ότι είχε σχέσεις με την ΕΥΠ από παλιά, είπε στην επιτροπή ότι πολύ άνετα πέρασαν τον Οτσαλάν από τον έλεγχο του Ανατολικού Αεροδρομίου, αλλά αρνήθηκε να πει πού βρήκε τα λεφτά, λέγοντας ότι του τα έδωσαν "φίλοι και πατριώτες".

Από τη στιγμή που ήταν γνωστή στην ΕΥΠ η πρόθεσή του να φέρει τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, είναι απίθανο η υπηρεσία να μην ήξερε ότι πήγαινε στη Ρωσία γι' αυτόν το σκοπό και άρα οι δικαιολογίες ότι δεν είδαν στο αεροδρόμιο το τέταρτο άτομο (τον Οτσαλάν) είναι τουλάχιστον έωλες. Ο Α. Ναξάκης είπε στην επιτροπή ότι ο Κούρδος ηγέτης αρνήθηκε τη λύση της Κένυας και η κατάληξή του στην κενυατική πρωτεύουσα χωρίς τη θέλησή του δείχνει το προαποφασισμένο της υπόθεσης. Πάντως, ο πλοίαρχος ε. α. είπε ότι δεν αντιλήφθηκε, κατά τη διάρκεια της εμπλοκής του στην υπόθεση, καμία παρουσία ξένων μυστικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ