Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεπούλημα διάρκειας
  • Κατηγορηματικό ΟΧΙ του ΚΚΕ στη σύμβαση για το Μετρό της Θεσσαλονίκης
  • Μ. Μπόσκου: Μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων

Τη σύμβαση ενός έργου, που όχι μόνο γίνεται με επαχθείς για τον ελληνικό λαό όρους, αλλά επί της ουσίας δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,αναφερόμενη στην υπόθεση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, η σύμβαση του οποίου συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Για σύμβαση "αποικιοκρατικού χαρακτήρα" έκανε λόγο στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για "ξεπούλημα διαρκείας, αφού με τη σύμβαση αυτή παραχωρείται η εκμετάλλευση του Μετρό Θεσσαλονίκης στους ιδιώτες για 20 χρόνια". Αναφερόμενη στη θέση του ΚΚΕ, τόνισε πως "εμείς πιστεύουμε ότι η σύμβαση δεν πρέπει να επικυρωθεί. Καλούμε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να κατασκευαστεί το Μετρό από το δημόσιο, το οποίο θα έχει την αποκλειστική κυριότητα εκμετάλλευσής του με κοινωνικά κριτήρια. Ετσι κι αλλιώς το δημόσιο πληρώνει και αυτό πρέπει να έχει την εκμετάλλευση. Οι αστικές συγκοινωνίες είναι επιχειρήσεις και δεν πρέπει να δίνονται στους ιδιώτες για να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων". Μάλιστα σχολιάζοντας την όλη υπόθεση, η Μαρία Μπόσκου σημείωσε ότι "τα χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά και τα περίφημα "πακέτα" της ΕΕ γίνονται για άλλη μια φορά βορά ανάμεσα στα συμφέροντα των πολυεθνικών της ΕΕ". Τέλος χαρακτήρισε το έργο του Μετρό με τους όρους που ανατίθεται "ένα τριτοκοσμικό Μετρό" αφού "για δύο βαγόνια 60 μέτρων θα έχουμε πλατφόρμα 60 μέτρων", ανέφερε σαν παράδειγμα, μιλώντας για ένα "μετρό του μητροπολιτικού κέντρου".

Προκλητικός από την πλευρά του ήταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης,αφού επιχείρησε να μεταφέρει τη συζήτηση σε επιμέρους θέματα της συμφωνίας, ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, γιατί ...δε γνωρίζει καλά τη σύμβαση, χαρακτηρίζοντας "σκάνδαλο" το ότι γίνεται λόγος για "σκάνδαλα". Μάλιστα χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι διέκοψε πολλές φορές τη βουλευτή του ΚΚΕ.

Εντονη κριτική σχετικά με το ότι υπάρχει υπερκοστολόγηση του έργου άσκησε η Νέα Δημοκρατία, ενώ οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για "ανεξήγητους όρους", αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για την εν λόγω σύμβαση, σημειώνοντας ότι "αγγίζει τα όρια του σκανδάλου". Παράλληλα έντονες ήταν οι αντιδράσεις της ΝΔ για τη βιασύνη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη συζήτηση μέσα σε αυτή τη βδομάδα. Για σκοπιμότητες στην όλη υπόθεση της σύμβασης έκανε λόγο ο Συνασπισμός.

  • Τροπολογία με την οποία προβλέπονται σειρά φοροαπαλλαγών για την εταιρία "Αττικό Μετρό" κατέθεσε χτες αργά το βράδυ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Προβλέπεται η επέκταση των ισχυόντων φοροαπαλλαγών σε θυγατρικές της κατασκευαστικής κοινοπραξίας, καθώς και η απαλλαγή τελών χαρτοσήμου παράλληλα με την απάλειψη χρονικών περιορισμών για τις φοροαπαλλαγές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ