Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπερισπασμός με τους πρόσφυγες

Την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου έχει αναδείξει η κυβέρνηση ως ύψιστο και μοναδικό θέμα της δολοφονικής επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, επιχειρώντας και με αυτόν τον τρόπο έναν αντιπερισπασμό για τις εγκληματικές ευθύνες που έχει εξαιτίας της πλήρους σύμπλευσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Για το σκοπό αυτό έγινε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης στην οποία συμμετείχαν έξι (!) "πρωτοκλασάτοι" υπουργοί και τρεις υφυπουργοί, με μοναδικό σκοπό να διαφημιστεί το "ελληνικό ενδιαφέρον" για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο μετριέται στο αστρονομικό ποσό... των 2,5 δισ. δρχ. που θα διαθέσει η κυβέρνηση σε Σκόπια και Αλβανία. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι καθόλου πρόθυμη να δεχτεί κύματα προσφύγων στη χώρα και προτιμά να παραμείνουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους. "Στόχος μας - δήλωσε η Β. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη - είναι να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες να μείνουν κοντά στην πατρίδα τους και τις περιουσίες τους".

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε, σήμερα και αύριο θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στα Σκόπια και την Αλβανία. (Αλήθεια η Γιουγκοσλαβία δεν έχει πρόσφυγες και θύματα από τον πόλεμο;). Θα φύγουν με στρατιωτικά αεροπλάνα "C-130", δύο ασθενοφόρα, σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ακόμα θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί στα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό το συντονισμό και την επιμελητεία των διαφόρων οργανισμών που θα ασχοληθούν με τα θέματα των προσφύγων.

Σε ερώτηση αν έχουν αρχίσει να καταφθάνουν πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα η υπουργός απάντησε ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα ακόμη για την Ελλάδα, η κίνηση είναι ομαλή και δεν έχουμε καμία εξαιρετική κατάσταση στα δικά μας σύνορα". Ανέφερε, όμως, ότι έχει γίνει μια πρόταση από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να δεχτεί η Ελλάδα πρόσφυγες, αλλά η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε η Β. Παπανδρέου, είναι ότι "πιο αποτελεσματικό είναι οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν κοντά στις περιοχές τους".

Γενικότερα ανέφερε ότι στα Σκόπια βρίσκονται 15-20.000 πρόσφυγες, αλλά "έχουν κλείσει τα σύνορα εδώ και μέρες, άρα δεν αυξάνεται πολύ ο αριθμός", ενώ στην Αλβανία ο αριθμός αλλάζει από ώρα σε ώρα.

Ο Δ. Ρέππας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας συμπνυκνώνοντας την πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα ανέφερε: "Η πολιτική μας, στο συγκεκριμένο τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, λόγω της προσφυγικής κινητικότητας, σημαίνει οικονομική και υλική υποστήριξη προς την Αλβανία και τα Σκόπια, κυρίως, ώστε να μπορέσουν οι χώρες αυτές να φροντίσουν και να περιθάλψουν τους πρόσφυγες, για να μη χρειαστεί οι πρόσφυγες να μετακινηθούν νοτιότερα, προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα φρουρεί τα σύνορά της. Είναι αδιανόητο να θεωρεί κάποιος ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ανοιχτά και ότι ελεύθερα προσφέρονται προς διάβαση. Εμείς έχουμε βεβαίως λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μιας πίεσης ενός κύματος προσφύγων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ