Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΜΕ
Το ΝΑΤΟ σε ρόλο διεθνούς χωροφύλακα

Δημόσια συζήτηση διοργάνωσε χτες στα γραφεία του το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), με θέμα: "Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα Βαλκάνια και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ".

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θ. Παπαρήγας,μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι "το ΝΑΤΟ αποκτά "δικαίωμα" δράσης εκτός ορίων σε όλη την υδρόγειο και ίσως και εκτός αυτής, ενώ αλλάζει και αυτό το κίνητρο της δράσης". Δε θα είναι μόνο η ένοπλη επίθεση από τρίτους εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ, αλλά "με το νέο καταστατικό θα προβλέπονται δράσεις με ευρείες και γενικές διατυπώσεις ενάντια στην τρομοκρατία, για τη διεθνή ασφάλεια, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε σαν αφορμή επέμβασης. Αλλωστε, ο πρόεδρος Κλίντον έδωσε με τα διαγγέλματά του πολλά δείγματα".

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με τη ΝΑΤΟική επίθεση στα Βαλκάνια, ο Θ. Παπαρήγας σημείωσε ότι ήδη "οι αρχές που θα διέπουν τη νέα δομή και που δεν έχουν ακόμα επισημοποιηθεί, εφαρμόζονται στα Βαλκάνια με επιχειρήσεις που είναι πραγματική δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες και μάλιστα προληπτικά". "Ο ιμπεριαλιστικός αυτός οργανισμός για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προωθεί την πολιτική, στρατιωτική και ιδεολογική εξάρτηση στα Βαλκάνια", τόνισε ο ομιλητής.

Ακολούθησε συζήτηση, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ενέκριναν ψήφισμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και βαθιάς συμπαράστασης στον αγωνιστή σερβικό λαό. Σε αυτό σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι: "η ιμπεριαλιστική επέμβαση αποτελεί τμήμα γενικότερου σχεδίου για την καθυπόταξη των λαών και την αλλαγή των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή σε όφελος των μονοπωλίων, για το ξαναμοίρασμα των αγορών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ