Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων

Αυτές είναι οι εντολές της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση. Εκτιμήσεις για την πιθανότητα ένταξης στην ΟΝΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).- Η Κομισιόν έδωσε χτες στη δημοσιότητα την επίσημη "εαρινή" οικονομική έκθεση με τις πρώτες "προβλέψεις" για το 1999, που είναι "γκρίζες" για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ),με σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης προς τα κάτω (από το 2,9% αύξηση του ΑΕΠ το 1998 σε 2,1% το 1999), αλλά εκτιμά ως "βελτιωμένη" την ελληνική οικονομία, με επιδόσεις που προβλέπεται ότι θα καλύπτουν οριακά τις απαιτήσεις του Μάαστριχτ στα τέλη του χρόνου. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει μόνο για τον ελληνικό πληθωρισμό, ο οποίος κινείται στα όρια των απαιτήσεων του Μάαστριχτ και εξαρτάται τόσο από τις επιδόσεις των άλλων κρατών - μελών, με τις οποίες συγκρίνεται, όσο και από τις επιδόσεις της ελληνική οικονομίας καθ' όλη τη διάρκεια του 1999. Μεγάλη "ικανοποίηση" εκφράζει η Κομισιόν για τους "συγκρατημένους μισθούς" στο σύνολο της ΕΕ, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, για την οποία τονίζει με έμφαση ότι "η βραδεία εξέλιξη της ζήτησης και του μισθολογικού κόστους διευκόλυνε τον έλεγχο του πληθωρισμού". Η άγρια λιτότητα που καταδυναστεύει τους Ελληνες εργαζόμενους παρουσιάζεται για πρώτη φορά τόσο ανάγλυφα στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία δε διστάζει να διαπιστώσει ότι "η εσωτερική ζήτηση, ιδίως η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθηκε σχετικά το 1998, λόγω των επιπτώσεων της υποτίμησης και των συγκρατημένων μισθολογικών συμφωνιών". Αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Η Κομισιόν απαιτεί από τις ελληνικές αρχές "να αναθεωρηθεί εις βάθος ο δημόσιος τομέας και να υλοποιηθούν όπως έχει προβλεφτεί η αναδιάρθρωση και η αποκρατικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων". Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές "οφείλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος". Η δικαιολογία που προβάλλει η Κομισιόν για την ύφεση που πλήττει την ΕΕ, είναι "το δύσκολο διεθνές περιβάλλον", με αναφορές στην κρίση της Ασίας και ιδιαίτερα της Ρωσίας, που "αποδείχτηκε πιο σοβαρή απ' ό,τι φαινόταν στην αρχή και με σημαντικές επιπτώσεις στην ΚΑ Ευρώπη". Η έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, και ελπίζει σε επανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας "μετά το 2000".

Ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν "συνεχίζεται η βελτίωση" των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση του ΑΕΠ για το 1999 θα κινηθεί στο 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερο από το 3,7% που προβλέπει το πολυετές "πρόγραμμα σύγκλισης" της κυβέρνησης, αλλά αρκετά υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο που θα είναι 2,1% για την ΕΕ των "15" και 2,2% για την ΕΕ των 11 ("ζώνη Ευρώ"). Κάποια επιφύλαξη εκφράζεται για το "δυναμισμό" στις εξαγωγές, αφού "το 1999, η παραμικρή κάμψη θα μπορούσε να ανακόψει την πραγματική παραγωγή". Αλλά η βασική (...) δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι η άγρια λιτότητα. Οπως τονίζει εκτενώς η έκθεση της Κομισιόν "η αύξηση των πραγματικών μισθών επιβραδύνθηκε ξεκάθαρα το 1998, ως αποτέλεσμα μιας περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, καθώς και της διετούς μισθολογικής συμφωνίας που υπογράφτηκε το Μάη στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπει ευθυγράμμιση της εξέλιξης των ονομαστικών μισθών με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Με μια αύξηση των πραγματικών μισθών χαμηλότερη απ' αυτή της παραγωγικότητας της εργασίας, το ενιαίο μισθολογικό κόστος θα πρέπει να εξελιχθεί με συγκρατημένο ρυθμό αυτά τα δύο χρόνια".

Ο πληθωρισμός "έχει πτωτική τάση" και αναμένεται να κινηθεί στο 2,5% κατά τη διάρκεια του έτους.

Οπως τονίζει η Κομισιόν "η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους",η ελάφρυνση της έμμεσης φορολογίας και οι χαμηλές τιμές βασικών προϊόντων στη διεθνή αγορά, αποτελούν παράγοντες που αναμένεται ότι θα συμβάλουν στη στήριξη της αποπληθωριστικής διαδικασίας την επόμενη διετία". Ιδιαίτερη σημασία όμως για τον πληθωρισμό έχει ο λεγόμενος "εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή" (ΕΔΤΚ) που από το 1995 αποτελεί το μόνο επίσημο δείκτη μέτρησης στην ΕΕ ως ετήσιος "αλυσιδωτός" δείκτης πληθωρισμού. Ο ΕΔΤΚ, που θα κρίνει και τον πληθωρισμό στα πλαίσια της εξέτασης για επανένταξη στην ΟΝΕ του Μάαστριχτ, προβλέπεται να κινηθεί στο 2,1% το 1999, εκτός, βέβαια, αν κατά τη διάρκεια του χρόνου συμβούν "έκτακτα" γεγονότα. Η απαίτηση του Μάαστριχτ για τον ΕΔΤΚ, προβλέπεται προς το παρόν να είναι ακριβώς 2,1%, αλλά εξαρτάται από τις τρεις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ καθ' όλη τη διάρκεια του 1999.Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο μείον 2,1% του ΑΕΠ για το 1999, και "οι αβεβαιότητες σχετικά με τις προβλέψεις που αφορούν τα τρέχοντα έσοδα και τις πρωτογενείς δαπάνες είναι σχετικά μικρές". Το δημόσιο χρέος είναι υψηλό (105,4% του ΑΕΠ για το 1999) αλλά με "πτωτική τάση" όπως απαιτεί το Μάαστριχτ. Η ανεργία κινείται στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας (9,4% του εργατικού δυναμικού) πάνω από τις προβλέψεις του κυβερνητικού "προγράμματος σύγκλισης". Οσον αφορά την ελληνική αγορά εργασίας, αυτή χαρακτηρίζεται από "χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, στάσιμο ποσοστό ανεργίας και σημαντικό ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων". Αλλά η περσινή μεταρρύθμιση "θα καταστήσει ελαστικότερη την αγορά εργασίας". Επιπλέον,θα "πρέπει" να γίνουν "συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση των νέων μορφών εργασίας, όπως ορισμένου χρόνου και ελαστικότερων ωραρίων".

Η Ελλάδα γίνεται σιγά σιγά μια τυπική "ευρωπαϊκή" χώρα, με ξεκάθαρους ταξικούς διαχωρισμούς, με πραγματικούς πλούσιους και πραγματικούς φτωχούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ