Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Το Σάββατο το συλλαλητήριο - καταδίκη των ΝΑΤΟικών επιδρομών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με ομόφωνη απόφαση όλων των Κομμάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας συλλαλητήριο καταδίκης των βαρβάρων ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Κυπριανού, εκ μέρους όλων των Κομμάτων, ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ανακοίνωση της Βουλής καλεί τον κυπριακό λαό να παραστεί σύσσωμος, για να καταδικάσει τις πολεμικές ενέργειες εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του προς το λαό της και να διατρανώσει την πίστη του προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης και τις αρχές και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Διαδήλωση συμπαράστασης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και καταδίκης των ΝΑΤΟιμπεριαλιστικών αεροπορικών επιδρομών οργάνωσαν χθες εκατοντάδες μαθητές που συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές έρριξαν εναντίον της πρεσβείας ντομάτες, αυγά, μπουκάλες, κροτίδες και τενεκεδάκια αναψυκτικών. Τα συνθήματα "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών" και "Εξω το ΝΑΤΟ από τη Γιουγκοσλαβία" δονούσαν για πολλή ώρα την ατμόσφαιρα. Οι μαθητές προσπάθησαν να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας σε εκπρόσωπο της πρεσβείας, κανένας όμως δε βγήκε έξω για να το παραλάβει και αντιπροσωπεία των μαθητών το άφησε στο συρματόπλεγμα.

Στο ψήφισμά τους οι μαθητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι οι Αμερικανοί καταφεύγουν επιλεκτικά σε απάνθρωπες ενέργειες με βάση ιδιοτελή συμφέροντα ενώ αδιαφορούν πλήρως για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού εδώ και 25 χρόνια.

Η αστυνομία πήρε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και γύρω από την πρεσβεία βρισκόταν μεγάλος αριθμός αστυνομικών και ανδρών της ΜΑΔΔ με πλήρη αντιδιαδηλωτική εξάρτυση. Οι μαθητές αποχώρησαν ειρηνικά από το χώρο της πρεσβείας γύρω στο μεσημέρι.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Γκένσερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της Λαϊκής Τράπεζας, είχε χτες συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη σημερινή φάση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την παρούσα φάση του Κυπριακού. Ο Γκένσερ εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι δυνατή η εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό και ότι η Κύπρος θα καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το συντομότερο δυνατό, αφού, όπως είπε, είναι καλά προετοιμασμένη για την πλήρη ένταξή της στην Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ