Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ως όρνεα...

Ως θλιβερά όρνεα, που είναι έτοιμα να κατασπαράξουν την ταλαιπωρημένη - από τους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς - σάρκα των Βαλκανίων, συμπεριφέρονται οι κυβερνώντες, που δεν μπαίνουν πλέον καν στον κόπο να καμουφλάρουν απώτερες στοχεύσεις τους. Ακολουθώντας την τακτική "μικρού ιμπεριαλιστή" και προσπαθώντας να αποσπάσουν κάποια ξεροκόκαλα ως αντίτιμο της υποταγής τους στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, δε διστάζουν να διαφημίσουν ακόμα και την... προοπτική εξασφάλισης κερδών από τις εξελίξεις στην περιοχή και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση.

Σκληρές κουβέντες; Θα μπορούσαν να είναι, στο βαθμό που η πραγματικότητα και τα συγκεκριμένα γεγονότα ήταν διαφορετικά. Ομως όχι μόνο δεν είναι, αλλά "φωνάζουν" από μόνα τους. Για όσους έχουν και την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχουν παρά να δουν με προσοχή τις χτεσινές δηλώσεις του άλλοτε εξ απορρήτων του Α. Παπανδρέου και σημερινού πρωτοπαλίκαρου του Κ. Σημίτη, του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου.

***

Εκείνο που εξοργίζει δεν είναι βεβαίως οι γενικές θέσεις που εκφράζει για το ματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας, που δε θα μπορούσε παρά να είναι στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής. Εκείνο που προκαλεί αγανάκτηση είναι "το κλείσιμο του ματιού" που έκανε χτες υπουργός της κυβέρνησης προς τους ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και η σχετική... ανάπτυξη των κυβερνητικών θέσεων.

"Πρωτοβουλίες - είπε ο υπουργός - των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, πρέπει απολύτως να συνεχιστούν". Μάλιστα παρακαλώ: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ! Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στη Γιουγκοσλαβία είναι σε πλήρη εξέλιξη οι βομβαρδισμοί; Κόντρα στην παραγωγική αδράνεια λόγω των επιπτώσεων της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης; Σε πείσμα της καταναλωτικής αποχής του λαού, για τον οποίο εκείνο που προέχει είναι να βρει μια θέση στα καταφύγια; Παρά το ότι μια ενδεχόμενη γενίκευση της σύγκρουσης θα σημάνει και οικονομική καταστροφή;

***

Μα και βέβαια ανεξάρτητα από όλα αυτά, αφού εκείνο που δεσπόζει στη λογική των κυβερνώντων είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθοδηγήσει και να στηρίξει πάση θυσία τη... διείσδυση - προσπάθεια λεηλασίας στην ουσία - του κεφαλαίου στη Βαλκανική. Σε ό,τι δε αφορά τις επιπτώσεις από την εγκληματική δράση των "συμμαχικών δυνάμεων", η κυβέρνηση έχει έτοιμο από τώρα το αντίδοτο: Αν, υποστήριξε ο υπουργός, "προκύψει ζημιά με τις εξαγωγές, με διαφυγόντα κέρδη, με επενδύσεις, σε περιοχές όπου πράγματι υπάρχει ζήτημα στρατιωτικών ενεργειών, αυτό θα αντιμετωπιστεί με τους μηχανισμούς που ξέρετε και αν παραστεί ανάγκη να ζητηθεί η εκδήλωση της κοινοτικής αλληλεγγύης, αυτό θα γίνει"...!

Και ο νοών, για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η κυβέρνηση, νοείτω...

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ