Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο,τι λένε οι Αμερικανοί

Η "χειραγώγηση" του αντιαμερικανικού αισθήματος του ελληνικού λαού και η αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων, "αναδείχνονται" τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Το προσφυγικό πρόβλημα προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα και "κινητοποιεί" την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η μετακίνηση των αλβανόφωνων πληθυσμών δημιουργεί εκρηκτικές πολιτικές καταστάσεις στην Αλβανία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ελλάδα, σε ολόκληρη της περιοχή.

Για την αντιμετώπιση αυτών των τεράστιων προβλημάτων που περιγράφουν ήδη την "επόμενη" μέρα της τραγωδίας, που συντελείται αυτή τη στιγμή με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει την "ανθρωπιστική" διάσταση του θέματος, προφανώς, γιατί αυτό εξυπηρετεί τη "ΝΑΤΟική επιχειρηματολογία".

Για την εξυπηρέτηση αυτής της επιχειρηματολογίας, η Αθήνα φαίνεται ότι έχει πάρει σαφείς οδηγίες από την αμερικανική διπλωματία. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση μιλάει ολοένα και περισσότερο για "σερβικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις" στο Κόσσοβο. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί, η σπουδή με την οποία έσπευσε χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετηθεί και να "καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δολοφονίες αλβανόφωνων πολιτικών προσωπικοτήτων" στο Κόσσοβο, τη στιγμή που δεν είχε επιβεβαιωθεί η σχετική πληροφορία, και ο Αρχηγός του κόμματος των "αλβανοφώνων" στα Σκόπια Α. Τζαφέρι δήλωνε αργά το βράδυ ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι αντιφατικές.

Τα προβλήματα, πάντως, για την ελληνική κυβέρνηση, είναι δεδομένα, καθώς είναι πολύ δύσκολο πια να "ελέγξει" τα "αντιαμερικανικά αντανακλαστικά" που ενεργοποιήθηκαν ταχύτατα στον ελληνικό λαό.

Το μεγάλο και "πραγματικό" όμως πρόβλημα που βλέπει ήδη μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση, είναι η μεταφορά των Κοσσοβάρων προσφύγων στη Νότια Αλβανία, εκεί που κάποτε πλειοψηφούσε το ελληνικό στοιχείο. Ο υπουργός Εξωτερικών, συνομίλησε για αυτό το θέμα με τον Αλβανό ομόλογό του από τον οποίο, λέγεται ότι πήρε διαβεβαιώσεις, ότι δε θα επιχειρηθεί η εθνολογική αλλοίωση της Νότιας Αλβανίας. Αλλά, η ελληνική κυβέρνηση δεν πείθεται, καθώς εκτιμά ότι αυτή είναι ήδη η πρώτη ορατή "καταστροφή" για τα συμφέροντα της χώρας από τον πόλεμο στο Κόσσοβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε χτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με διάφορους παράγοντες και αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων. Μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας κ. Κουκ, τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά κ. Αξ Γουόρθι, που "εκδήλωσε, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, ενδιαφέρον για συμμετοχή της χώρας του στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο οποίο συμμετέχουμε". Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε, επίσης, με την επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες κα Ογκάντα και την Ιταλίδα Επίτροπο κα Εμα Μπονίνο.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους διατελέσαντες υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και αύριο το πρωί θα έχει ανάλογη συνάντηση με τους υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις χτες σχετικές με τη συζήτηση στη Βουλή και για το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υποστήριξε:

"Πιστεύω ότι είμαστε (τα κόμματα) σε μία συγκλίνουσα κατεύθυνση. Η συζήτηση αύριο έχει ένα χαρακτήρα ενημερωτικό. Δεν αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός ψηφίσματος από τη Βουλή για το Κόσσοβο. Η συζήτηση γίνεται σε επίκαιρη στιγμή, προκειμένου ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας". Για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο Δ. Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση δε σκέπτεται να το συγκαλέσει.

Σε μια άλλη απάντησή του ο υπουργός Τύπου περιέγραψε το μέγεθος της ελληνικής εμπλοκή στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ όταν είπε:

"Δεν είπα ότι δεν πρόκειται να περάσουν άλλοι (στρατιώτες του ΝΑΤΟ). Οι εξελίξεις δεν μπορεί να προβλεφτούν, απολύτως, αλλά σας είπα τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και ποιος είναι περίπου ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν διέλθει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συναφή θέματα.

Αν υπάρξει άλλη απόφαση του ΝΑΤΟ, είναι κάτι το οποίο αυτή την ώρα κανείς δε γνωρίζει, ούτε εγώ βεβαίως. Μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ