Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επανέναρξη συνομιλιών συνιστούν οι Αμερικανοί

Ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο και αναχώρησε για την Αγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Τόμας Γουέστον κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Η Αγκυρα, είπε, πρέπει να προσαρμοστεί σε όσα ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τελευταίο του ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πρέπει, πρόσθεσε, τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανταποκριθούν θετικά στις θέσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις προς την ορθή κατεύθυνση, κι αυτό, τόνισε, ισχύει και για την Τουρκία. Σε ερώτηση, εάν οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν το Σεπτέμβριο, διερωτήθηκε γιατί όλοι να αναμένουν μέχρι το φθινόπωρο, αφού ένας διάλογος είναι καλοδεχούμενος και μπορεί να αρχίσει και τώρα, παρά τις δυσκολίες που παρεμβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Τόμας Γουέστον επανέλαβε ότι το «σχέδιο Ανάν» προσφέρει τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν μπορούν να γίνουν δραματικές αλλαγές.

Ευχαριστίες Ντενκτάς
προς Τουρκία

Ο Ραούφ Ντενκτάς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις πρωτοβουλίες που εγκαινίασε για στήριξη του ψευδοκράτους κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στη Μαλαισία και το Πακιστάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Ντενκτάς απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη από τον κόσμο του Ισλάμ και τους Τούρκους, όπως είπε, για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης και ευχαρίστησε τον κύριο Ερντογάν για τις προσπάθειές του.

Απέρριψε, εξάλλου, τη δήλωση του Γκίντερ Φερχόιγκεν, ότι οπωσδήποτε η Κύπρος θα ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είπε ότι δε θα ενταχθεί η Κύπρος, αλλά μόνο οι Ελληνοκύπριοι.

Αποκαλύψεις του Γκιουλ

Τα αποκαλυπτήρια του Ραούφ Ντενκτάς έκαμε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, που αναδημοσιεύτηκε χτες από την τουρκοκυπριακή «Γενί Ντουζέν».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γκιουλ, ο Ραούφ Ντενκτάς είχε πειστεί από την Αγκυρα να θέσει το «σχέδιο Ανάν» σε δημοψήφισμα, αλλά υπαναχώρησε όταν αντιλήφθηκε ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θα το υπερψήφιζε.

Οταν άρχισε η διαδικασία της Χάγης, συνέχισε ο Γκιουλ, ο Ντενκτάς αρχικώς σκόπευε να μεταβεί εκεί, αργότερα όμως και τη στιγμή κατά την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά ανησυχούσε με τη σκέψη των διαπραγματεύσεων, προέβη σε δηλώσεις εναντίον του «σχεδίου Ανάν».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε ακόμη ότι ο Ντενκτάς ήθελε αγώνα στα πρότυπα των Παλαιστινίων και ο ίδιος του υπέδειξε ότι τα παιδιά των Παλαιστινίων ρίχνουν πέτρες εναντίον των ισραηλινών αρμάτων, ενώ οι Τουρκοκύπριοι συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι του, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.

Ο Γκιουλ έκλεισε τη συνέντευξή του με την παραδοχή ότι η Αγκυρα δε διάνυσε μεγάλη απόσταση στο Κυπριακό και δε χρησιμοποίησε σωστά το χαρτί που είχε στο χέρι της, αλείφοντας βούτυρο, κατά την έκφρασή του, στο ψωμί της άλλης πλευράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αγκάθια» στις συζητήσεις (2004-02-12 00:00:00.0)
Προβληματίζει η διγλωσσία της Αγκυρας (2003-11-11 00:00:00.0)
Πιέζουν οι Αμερικανοί για γρήγορη λύση (2003-09-24 00:00:00.0)
Ολοκλήρωσε τις επαφές του ο Ντ. Χάνεϊ (2002-09-03 00:00:00.0)
Αποκλείει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις ο Ντενκτάς (2002-08-23 00:00:00.0)
Αμερικανική κινητικότητα (2001-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ