Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική κινητικότητα

Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, θα πραγματοποιήσει επαφές στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα από τις 22 έως τις 26 Οκτώβρη, με στόχο την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου. Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Γουέστον θα είναι η Αγκυρα, ακολούθως θα μεταβεί στην Αθήνα και στις 25 Οκτώβρη θα βρίσκεται στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Η θέση της κυβέρνησης, τόνισε ο εκπρόσωπος, είναι ότι η βάση των συνομιλιών έχει καθοριστεί και δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ενώ αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξηγήσει ο Ραούφ Ντενκτάς τις θέσεις και τις προθέσεις του. Σημείωσε ακόμη ότι όπως αποδείχτηκε στην πράξη η πολιτική του κατευνασμού δεν έχει θετική επίδραση στον Ντενκτάς.

Εκτίμησε ωστόσο ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ και το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Απειλές της Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίηση του για την άποψη του Βρετανού διεθνολόγου κ. Μόρις Μέντελσον, που υποστηρίζει ότι η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην ΕΕ «είναι αντίθετη με τη συνθήκη του 1960, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει μέλος ενός πολιτικού ή οικονομικού οργανισμού στον οποίο δεν είναι μέλη η Ελλάδα και η Τουρκία». Η άποψη του κ. Μέντελσον επιβεβαιώνει την ορθότητα της θέσης της Τουρκίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου και καλεί τις χώρες της ΕΕ «να εκτιμήσουν την κατάσταση με βάση το διεθνές δίκαιο και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν την παράνομη αίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Αν η διαδικασία της ελληνοκυπριακής αίτησης συνεχιστεί παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από νομικής και πολιτικής απόψεως και θα υπάρξουν αρνητικοί αντίκτυποι στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση. Οι απόψεις του κ. Μέντελσον για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου περιελήφθησαν σε έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 12 Σεπτεμβρίου 2001 και αποτελούν συνέχεια έκθεσης του 1997, προσθέτει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αισιοδοξούν οι Αμερικανοί (2002-10-24 00:00:00.0)
Ολοκλήρωσε τις επαφές του ο Ντ. Χάνεϊ (2002-09-03 00:00:00.0)
Αμερικανοί και Βρετανοί πιέζουν για υποβολή νέων προτάσεων (2002-08-24 00:00:00.0)
Προσπαθεί να «σπρώξει» ο Κόφι Ανάν (2002-05-08 00:00:00.0)
Στηρίζει τον Ντενκτάς και τις απόψεις του η Τουρκία (2001-11-27 00:00:00.0)
Τορπιλίζει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ο Ντενκτάς (2001-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ