Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανοί και Βρετανοί πιέζουν για υποβολή νέων προτάσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ασκούν πιέσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη να προχωρήσουν στην κατάθεση εγγράφων ή ακόμη και συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού, καθώς εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία ακολουθούν την τακτική αυτή, καθώς εκτιμούν πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και ότι η υποβολή προτάσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως τυχόν απόρριψη των προτάσεων θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η επίσκεψη στην περιοχή του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και του Βρετανού απεσταλμένου, λόρδου Ντέιβιτ Χάνεϊ, έχουν ακριβώς στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει της υποβολής των προτάσεων αυτών, που, χρονικά, τοποθετείται τον Οκτώβρη.

Εικάζεται δε, ότι οι δυο απεσταλμένοι θα ενεργήσουν ως προπομποί των όσων προτίθεται να ανακοινώσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, στους Κληρίδη και Ντενκτάς, κατά τις συναντήσεις του μαζί τους στις 6 του Σεπτέμβρη στο Παρίσι. Οι δύο απεσταλμένοι αναμένεται να καταγράψουν με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, τις αντιδράσεις των δυο πλευρών στο ενδεχόμενο υποβολής εγγράφων ή προτάσεων.

Πάντως, Ο Ραούφ Ντενκτάς έχει ήδη εκφράσει έντονη αντίθεση προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δε θα ήθελε να διακυβεύσει το κύρος του στην περίπτωση, που η μια ή η άλλη πλευρά απορρίψουν τις προτάσεις του».

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση τηρεί «ουδέτερη» στάση στο θέμα της υποβολής προτάσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, έχει δηλώσει ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη παράγοντες, που, ενδεχομένως, να υποσκάψουν το έργο του», αναφέροντας, ενδεικτικά, το πολιτικό κενό στην Αγκυρα ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών, τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Επίσης κακίζει τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς που δεν επιτρέπει στα Ηνωμένα Εθνη να αναπτύξουν ενεργότερο ρόλο, ενώ παράλληλα υποδεικνύει ότι οποιεσδήποτε προτάσεις ενδεχομένως υποβληθούν θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Δε μεταβάλλεται η βρετανική θέση

Η Βρετανία υποστηρίζει την ύπαρξη ενός κυρίαρχου κράτους στην Κύπρο και την ένταξη μιας επανενωμένης Νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είπε ακόμη ότι η βρετανική πλευρά πιστεύει πως, παρά τις όποιες δυσκολίες, είναι εφικτή η εξεύρεση πολιτικής λύσης του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις απέρριψε την ερμηνεία ότι η πολυσυζητημένη συνέντευξη του Λόρδου Χάνεϊ στο τουρκικό CNN άφηνε υπονοούμενα για λύση δύο κρατών. Ο εκπρόσωπος μίλησε στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης στη Λευκωσία του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο Λόρδος Χάνεϊ φθάνει στην Κύπρο στις 30 Αυγούστου και, σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις, βασική επιδίωξή του θα είναι η υποβοήθηση της προσπάθειας, ώστε η συνάντηση της έκτης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι μεταξύ του Κόφι Αναν, του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Επικρίνουν τον Ντενκτάς

Η συνομοσπονδία των τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να χρησιμοποιήσει τη λογική και όχι τα συναισθήματα και να κάμει εκείνα τα βήματα που απαιτούνται για το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων. Η συνομοσπονδία απαντούσε σε επικρίσεις που διατύπωσε ο κατοχικός ηγέτης εναντίον των 86 μη κυβερνητικών οργανώσεων που υπέγραψαν τη διακήρυξη για «Κοινό Οραμα» και στην οποία αναφέρεται ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί πριν από το τέλος του 2002, διαφορετικά τη μεγαλύτερη ζημιά από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα την υποστούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο η συνομοσπονδία κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς για επιθετική συμπεριφορά εναντίον των 86 μη κυβερνητικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ