Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θεσσαλονίκη - Ανοχύρωτη πόλη εν λαμαρίνα

Η Θεσσαλονίκη είναι τυχερή. Κάθεται απέναντι στον πιο όμορφο ορίζοντα του κόσμου. Απλώνει τα πόδια της στην τραγουδισμένη Περαία, στο Μπαξέ τσιφλίκι του Τσιτσάνη, στην Αγία Τριάδα.

Είναι πολύλαη πόλη από γεννησιμιού της, και γλεντάει τον κάματο της μέρας, στα νυχτερινά της στενοσόκακα σε όλες τις γλώσσες των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη ενώνει τον κόσμο, με το ανοιχτό της λιμάνι και τους αρχαίους διαύλους συμβίωσης με τους ομόπαθους γείτονες του κλαρίνου και του τσίπουρου.

Είναι χώρος στενός για να γνωρίζονται οι φιλότιμοι και να αγαπιούνται όσοι πρέπει.

Είναι πόλη αλαφιασμένη από το τσιμέντο πού 'βρεξε ο ουρανός, την πολυκατοικία, πνιγμένη από το μάβρο σεντόνι του καυσαερίου, σε δρόμους χωρίς προοπτική και μυθικές πλατείες.

Στέκεται γκαρσόνι σε αγροίκους προλετάριους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ και αδιαφορεί για τα στημένα γλεντάδικα πού 'κλεψαν την πατρίδα του φτωχοπότη.

Είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, και στα ακριβά καφέ ορεσίβιων εραστών, και πολιτικά εξουδετερωμένη από την ολέθρια βόμβα κοκτέιλ, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Τώρα οι επίσημοι τοκογλύφοι που λέγονται τράπεζες, οι έμποροι των ακριβών δρόμων που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, και μια στρυφνή περιπτερού μην την κλέψουν τα παγωτά, τη γέμισαν την πόλη μας με λαμαρίνα.

Σύνοδος κορυφής σου λέει. Δηλαδή, δε μαζεύεται το πολιτικό προσωπικό, το υψηλόβαθμο του καπιταλισμού, να επικυρώσει τα εργατοφάγα γούστα των χοντρών αφεντικών; Γιατί μαζεύονται όλοι αφτοί, οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί, οι καγκελάριοι, οι κακομούτσουνοι σαλτιμπάγκοι της πλουτοκρατίας; Για να κάνουν κακό στους λαούς, με κατευθύνσεις, ντιρεκτίβες, απαγορεύσεις, άρσεις δικαιωμάτων, και ό,τι κακό μπορεί να βγάλει το αδηφάγο τους κεφάλαιο. Πάρτε τις λαμαρίνες από την περιπτερού, τις τράπεζες και τις καρικατούρες της Κάρναμπυ στρητ και καλύψτε γύρω-γύρω το Πόρτο Καρράς, την πρώτη παραθαλάσσια πολιτική χωματερή.


Μ. ΞΥΛΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ