Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ταύτιση «στόχων» με κυβέρνηση

Ενθερμος υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών επιλογών που προώθησε η κυβέρνηση Σημίτη από τη θέση της προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πλειοδοτήσει σε «φιλοευρωπαϊσμό».

«Στηρίξαμε τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Χαλκιδική. Προσδιορίζοντας τους στόχους αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της διεύρυνσης, στην προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, στην προώθηση των κοινοτικών πολιτικών στα θέματα της μετανάστευσης, του ασύλου και της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, καθώς και στην κατάθεση των προτάσεων για το Σύνταγμα της ΕΕ. «Και εμείς - επανέλαβε - σταθήκαμε υποστηρικτικά στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα ζητήματα της Προεδρίας». Δεν παρέλειψε επίσης να ευχηθεί στην κυβέρνηση «να πετύχει απόλυτα στην εκπλήρωσή όλων των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων».

Εξέφρασε τη βαθιά του πίστη στην «πολιτική ένωση και στην ομοσπονδιακή εξέλιξη της Ευρώπης», αλλά, ταυτόχρονα, ζήτησε να διασφαλιστεί η «ισοτιμία όλων», χωρίς να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό. Περιορίστηκε να αναφέρει τις επιφυλάξεις του για τη θέσπιση ενός μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά έριξε το βάρος του στην ανάγκη να περιληφθεί στο ευρω-Σύνταγμα «ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής», αν και γνωρίζει ότι είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης «ενισχυμένης συνεργασίας στην άμυνα».

Σχολιάζοντας το κείμενο της ψευδο-Συνέλευσης υπό τον Ζισκάρ ντ' Εστέν για το ευρω-Σύνταγμα είπε: «Οι έως σήμερα προτάσεις δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη θέληση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων για αλλαγές ουσίας, με διαφύλαξη της ισοτιμίας στο modus operandi της Ενωσης». Θέλουμε, πρόσθεσε, ένα κείμενο ισορροπημένο, όχι μόνον ανάμεσα στις απόψεις των μεγάλων, αλλά ανάμεσα στις προσδοκίες όλων των κρατών και όλων των λαών.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η προετοιμασία για το Σύνταγμα της ΕΕ και η διεύρυνση με δέκα νέα μέλη δημιουργούν την «αίσθηση αλλά και τη σιγουριά μιας Ευρώπης που προχωρά».

Σ' αυτήν την Ευρώπη όμως δεν υπάρχει θέση για τους εργάτες και μάλιστα τους μεταλλωρύχους. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε να συναντηθεί με τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής και παρέπεμψε σε συνάντηση «κατόπιν εορτής», την ερχόμενη Τρίτη, με τη μετάβαση στο Στρατώνι των βουλευτών της ΝΔ Μεϊμαράκη και Σαλαγκούδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην «Ελληνικός Χρυσός» και στην Αθήνα (2024-06-27 00:00:00.0)
Οι μεταλλωρύχοι συνεχίζουν με πείσμα τον αγώνα για τη ΣΣΕ (2024-06-20 00:00:00.0)
Υπέρμαχος της ευρωμεταναστευτικής βαρβαρότητας (2008-07-11 00:00:00.0)
Οι αντιδραστικές αλλαγές σε πρώτο πλάνο (2006-01-14 00:00:00.0)
Θέλουμε ισχυρά ευρωπαϊκά όργανα χωρίς αδιέξοδα και εμπλοκές (2000-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ