Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αλλαγές στην ψηφοφορία για την ασυλία

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες στη Βουλή τροποποίηση του κανονισμού της για τον τρόπο λήψης της απόφασης σχετικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας. Σύμφωνα με την πρόταση του Α. Κακλαμάνη, που υιοθετήθηκε, στο εξής η απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας ενός βουλευτή θα λαμβάνεται με φανερή ψηφοφορία, εκτός εάν ζητηθεί μυστική από τον πρόεδρο της Βουλής ή τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο βουλευτής του οποίου ζητείται η άρση της ασυλίας.

Της όλης διαδικασίας θα προηγείται συζήτηση σε διακομματική επιτροπή Δεοντολογίας όπου, αφού ακουστεί ο ενδιαφερόμενος βουλευτής, θα συντάσσεται έκθεση για το εάν η πράξη για την οποία ζητείται η ασυλία συνδέεται ή όχι με την πολιτική δράση του βουλευτή.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος χαρακτήρισε κατάκτηση το θεσμό της βουλευτικής ασυλίας, όπως επίσης και την πρακτική να αποφασίζονται με μυστική ψηφοφορία ζητήματα που αφορούν πρόσωπα. Τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρξε στην πράξη υπερβολική χρήση της άρνησης της Βουλής να άρει την ασυλία για περιπτώσεις που δεν είχαν πολιτική σημασία και γι' αυτό το λόγο χρειάζεται η σημερινή παρέμβαση «με ανοιχτή ψηφοφορία χωρίς όμως να καταργείται εντελώς η δυνατότητα της μυστικής ψηφοφορίας. Υπάρχει, τόνισε, ένας λελογισμένος περιορισμός της μυστικής ψηφοφορίας ο οποίος όμως είναι απαραίτητος να διατηρηθεί γιατί μπορεί σήμερα να μην είναι εμφανές το πρόβλημα, αλλά μπορεί να προκύψει αύριο. Ζήτησε όμως να μπορούν και οι ίδιοι οι βουλευτές - ένας ορισμένος αριθμός - και όχι μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων να έχουν δυνατότητα να ζητούν μυστική ψηφοφορία, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ